Merkur Andelskasse fylder 40 år

Det er sin sag at starte en bank. Det er nærmest umuligt for enkeltpersoner i dag, men det var heller ikke hverdag i 1982, da det, der senere skulle blive til Merkur Andelskasse, blev grundlagt om et mødebord i Rådhuskælderen i Hjørring.

Merkurs stiftere havde ingen erfaring fra banksektoren, da de for 40 år siden gav sig i kast med at starte deres egen bank. I stedet for bankerfaring havde de til gengæld visionære idéer om en mere bæredygtig og bedre verden.

Og Merkur står her endnu, fire årtier senere, som et stærkt og moderne pengeinstitut, hvor værdierne og arbejdet for en bedre verden går hånd i hånd med nutidens meget højere krav til bankerne – både fra offentligheden, myndigheder og kunder. 

Se vores minidokumentar om Merkurs historie eller læs artiklerne, som forklarer, hvordan Merkur er kommet hertil, hvor vi står i dag.

Merkurs første år

Hvordan bygger man en andelskasse fra bunden?

Uden hverken penge eller erfaring fra bankverdenen lykkedes det i 1982 en gruppe engagerede mennesker at sætte en række nye, visionære projekter i gang. De skabte blandt meget andet fundamentet til Merkur Andelskasse. 

Læs artiklen
Merkur i dag og i fremtiden

Fra fælleskasse til Danmarks bæredygtige pengeinstitut

Det begyndte med en lille fælleskasse. I dag, 40 år senere, er Merkur Andelskasse kendt som Danmarks største værdibaserede pengeinstitut. Her sætter administrerende direktør Charlotte Skovgaard og bestyrelsesforperson Cees Kuypers sammen ord på, hvad historien og værdierne betyder for Merkur, og hvor andelskassen skal bevæge sig henad i fremtiden.

Læs artiklen
Bedst for verden

Værdierne er Merkurs fundament

I Merkur har vi interesseret os for bæredygtighed længe før, det kom på mode. Vi har et helt klart billede af, hvad det er for et samfund, vi ønsker at arbejde hen imod, og sådan har det været helt fra den spæde begyndelse. Få historien bag værdierne.

Læs artiklen
E-Bog

40 år med samfundsgavnlig pengevirksomhed

Lars Pehrson var sammen med en gruppe ildsjæle i 1982 med til at stifte det, vi i dag kender som Merkur Andelskasse. Fra stiftelsen og frem til september måned 2020 sad han i direktørstolen. Her fortæller han, hvordan han har oplevet de 40 år fra lokal fælleskasse til landsdækkende bæredygtigt pengeinstitut. 

Hent og læs bogen
Kært barn mange navne

Hvorfor navnet Merkur?

Dét er et spørgsmål der ofte dukker op blandt kunder, nye medarbejdere og andre, der lærer Merkur at kende. Så her får du historien om, hvorfor andelskassen har taget navn efter den romerske gud, Merkur.

Læs artiklen
Pionererne

Merkurs første kunder

Ville du overlade din økonomi til folk med friske idéer, men ingen bankerfaring? Det gjorde Merkurs første kunder, men af forskellige grunde: Værdierne, tillid - eller ingen andre steder at gå hen. Mød nogle af de første kunder her.

Læs artiklen
Mød medarbejderne

Merkurs medarbejdere gør hver dag en forskel

De første år var der kun få medarbejdere i Merkur. Alle deltes om opgaverne og fik i øvrigt det samme i løn. I dag har Merkur godt 100 medarbejdere, og arbejdsvilkår og specialer ligner det man ser i andre pengeinstitutter. Men Merkurs medarbejdere brænder stadig for at gøre en forskel – både for kunderne og for verden.

Læs artiklen
Merkurs investorer

De har givet deres penge mening

Både andelshavere og professionelle investorer har gennem tiden bakket op om Merkur ved at investere i andelskassen. Her kan du møde nogle af dem og høre, hvorfor det at investere i Merkur giver mening for dem.

Læs artiklen
Internationale relationer

Sammen står vi stærkere

Gennem tiden har Merkur hentet megen inspiration fra vores internationale kolleger, og vi gør det stadig den dag i dag. Her er et udpluk af nogle af de internationale netværk, Merkur er eller har været en del af.

Læs artiklen