40 års jubilæum

Hvorfor navnet Merkur?

Dét er et spørgsmål der ofte dukker op blandt kunder, nye medarbejdere og andre, der lærer Merkur at kende. Så her får du historien om, hvorfor andelskassen har taget navn efter den romerske gud, Merkur.

I den romerske mytologi er Merkur gud for handel. Han er også gudernes budbringer, og han har altid travlt – derfor har han vinger på fødderne og på sin hat.

Inspirationen til andelskassens navn kommer dels fra Merkurs egenskab af handelsgud – en andelskasse har jo netop at gøre med udveksling af penge og varer. Men bag navnevalget ligger også en større fortælling om samfundsmæssig sundhed og balance.

Man kan nemlig sammenligne handel med sundhed. I den klassisk græske forståelse af sundhed og sygdom findes der fire elementer, og sundhed er en tilstand, hvor disse er i balance. Er der for meget af et element et sted, eller for lidt et andet sted, optræder sygdom. Sådan er det også med handel. Der skal være balance i tingene ved at produkterne bringes derhen, hvor der er nogen, der har brug for dem. Når der er balance, er det et udtryk for samfundsmæssig sundhed, hvor alle får deres behov dækket. Det er netop det, der har givet inspiration til navnet, fortæller Lars Pehrson:

”Ved at vælge navnet Merkur skaber vi et billede af vores intention: At stræbe mod samfundsmæssig sundhed gennem balance. Her spiller pengene en betydelig rolle – de er også blevet kaldt ’blodet i samfundsorganismen’.”

Navnet er altså et billede på det, som Merkur Andelskasse helt fra begyndelsen har været optaget af: nemlig at kanalisere pengene derhen, hvor der er gode idéer til projekter, som gavner mennesker og natur, for på den måde at skabe et sundt samfund i balance.

Kært barn mange navne

Merkur har ændret navn flere gange gennem tiden. Her har du overblikket.

Sådan hed den første lokale forening, der blev oprettet i 1982.

I 1985 fusionerede Fælleskassen Merkur med Fælleskassen Trion og blev under nyt navn omdannet til en andelskasse. Navnene Merkur og Trion blev fortsat anvendt om de to afdelinger.

Ændringer i ledelse og bestyrelse medførte i 1993 bl.a. et navneskift, hvor Merkur igen kom til at indgå i det officielle navn.

Navnet blev i 2015 forenklet til dét, vi kender i dag.