Guide til boliglån

Få overblik over de forskellige låntyper til ejerbolig

Når du køber ejerbolig, er der flere forskellige låntyper, du skal tage stilling til. Din rådgiver i Merkur hjælper dig med at finde frem til, hvad der passer bedst for dig, men her kan du få et overblik, og se hvad du skal overveje.

Realkredit og banklån – hvad er hvad?

Når du køber en bolig, skal du selv lægge mindst 5% af boligens samlede pris som udbetaling. Derudover kan du finansiere boligkøbet med forskellige typer af lån.

Realkreditlånet er typisk det billigste, og du kan vælge mellem fast og variabel rente. Med realkreditlån kan du låne op til 80% af boligens pris ved helårsbolig og op til 75% til sommerhus.

I Merkur har vi et godt samarbejde med Totalkredit omkring realkreditlån, så vi kan tilbyde en samlet løsning til vores kunder. Se videoen herunder, der forklarer hvad et realkreditlån er.  

Hvis du har brug for yderligere finansiering ud over de 80% (helårsbolig) eller 75% (sommerhus), kan du få et banklån i Merkur. Banklånet har altid variabel rente.

Eksempel på boligfinansiering

Her kan du se et eksempel på, hvordan en bolig kan finansieres med realkreditlån og banklån:

  • Husets pris: 3 mio. kr.
  • Udbetaling 5%: 150.000 kr.
  • Realkreditlån 80%: 2.400.000 kr.
  • Banklån: 15%: 450.000

Realkreditlån med fast eller variabel rente?

Dit realkreditlån kan enten have en fast rente, dvs. at renten forbliver uændret gennem hele lånets løbetid. Eller det kan have variabel rente, hvor renten kan ændre sig i løbet af lånets løbetid.

Hvad der er det rigtige for dig, er i høj grad et spørgsmål om temperament. For nogle er det vigtigt med tryghed, og derfor vælger de fast rente for at sikre sig mod rentestigninger og undgå at bekymre sig om renteændringer på markedet.

Andre vil hellere have en variabel rente, hvor renten typisk er lavere. Det kan give besparelser, men der er også en risiko for, at renten stiger over tid. Det er derfor vigtigt at overveje, om du har økonomisk fleksibilitet til at håndtere eventuelle renteændringer.

Få overblik over Totalkredits forskellige låntyper her. Og tag endelig fat i din rådgiver i Merkur, hvis du er i tvivl.

Hvor meget skal du afdrage på dit lån?

Det er også meget forskelligt om man gerne vil afdrage meget på lånet, eller ønsker at reducere afdraget i en periode.

I nogle tilfælde kan du vælge en periode med afdragsfrihed. Det betyder, at du ikke betaler af på lånet og dermed får du en lavere månedlig ydelse. Men du skal samtidig være opmærksom på, at du ikke nedbringer din restgæld, og at den såkaldte bidragssats (se FAQ længere nede) vil være højere end på et lån med afdrag.

Få rabat på dit realkreditlån med KundeKroner

Vores samarbejdspartner Totalkredit er primært ejet af en kundeforening, som hvert år betaler noget af overskuddet tilbage til kunderne i form af KundeKroner.

KundeKroner er en rabat på din bidragsbetaling – se mere i videoen herunder. Totalkredit kan indtil videre tilbyde KundeKroner til kunder med Totalkredit-lån frem til 2028.

Få overblik over dine Totalkreditlån

Når du tager et lån hos Totalkredit, får du samtidig adgang til online universet 'Mit Hjem' til boligejere. Her kan du bl.a.:

  • Få overblik over dine lån i Totalkredit. Se grafikker og nøgletal om bl.a. din næste ydelse, løbetid og restgæld. 
  • Beregne hvad det koster at omlægge lån. 
  • Følge med i dine KundeKroner. 
  • Blive klogere på låntyper i Totalkredit. Læs, hvad der kendetegner de forskellige låntyper i Totalkredit, og bliv klogere på dine muligheder.
  • Søge i boliger til salg. Se, hvad der er til salg lige nu og søg i alle boliger til salg i hele Danmark.

Du finder 'Mit Hjem' i netbank eller mobilbank under Bolig.

Prioritetslån

Det kan også være, at et prioritetslån er det rigtige for dig. Det er et boliglån med variabel rente, som bliver ændret hvert kvartal. I stedet for bidragssats betaler du et tillæg, som bliver bestemt ud fra, hvor meget du har lånt set i forhold til boligens værdi.

Ligesom med et realkreditlån kan du låne op til 80% af boligens værdi med et prioritetslån. For nogle kan det være en billigere løsning, men vil du have overblik over fordele og ulemper for dig, så tal med din rådgiver i Merkur.  

Boligkredit

En sidste mulighed, som du kan overveje, er en boligkredit. Den fungerer lidt som en kassekredit, bare til boliglån. Det vil sige, at det er en mere fleksibel løsning, hvor du både kan vælge at sætte flere penge ind i en periode eller du kan ”hæve”, altså trække penge ud af dit lån i en periode, hvis du har brug for det.

Med en boligkredit kan du låne op til 60% af boligens værdi. Renten er variabel, og der er mulighed for afdragsfrihed i op til 10 år.

Lån til energirenovering

Vil du gøre din bolig mere energivenlig med fx solceller på taget, eller skal du have udskiftet varmekilden i dit hus, så kan Merkur også hjælpe med at finansiere dit energirenoveringsprojekt.

Når du energirenoverer din bolig, kan du ofte opnå betydelige energibesparelser med en økonomisk gevinst i form af en lavere varmeregning. Energioptimering vil også kunne forbedre din boligs energimærke, hvilket er attraktivt, hvis du en dag vil sælge. Desuden får du bedre indeklima og komfort. Kontakt din rådgiver i Merkur eller læs mere her.

Den bedste løsning for dig

Nu har du en idé om, hvilke lån der findes, og hvad der kan være af fordele og ulemper. Din rådgiver i Merkur kan hjælpe med at finde frem til, hvad der er det helt rigtige for dig, så tøv ikke med at booke et møde, hvor vi kan tale finansieringen af din bolig godt og grundigt igennem. 

Særligt for boliglån i Merkur

For at kunne får et boliglån i Merkur skal du som udgangspunkt have samlet alle eller de fleste af dine bankforretninger hos os. Merkur er et fællesskab, hvor vi sammen bidrager til at skabe en bedre verden med penge som redskab. Som kunde i Merkur skal du derfor som udgangspunkt være medejer – dvs. andelshaver. Læs mere om, hvad det vil sige at være andelshaver her. 

FAQ om boliglån og finansiering

Renten på dit realkreditlån går til de investorer, der køber de bagvedliggende obligationer. Realkreditinstituttet fungerer som mellemmand og opkræver en bidragssats for administrationen. Bidragssatsen afhænger af ejendomstype, belåningsinterval og låntype og kan ændres over tid.

Kursen på et lån refererer til prisen på de obligationer, der ligger bag lånet. Når du optager et realkreditlån, så køber du nemlig nogle obligationer af realkreditinstituttet. Prisen på en obligation kaldes for ”kursen”, og den kan variere over tid afhængigt af markedsforholdene. Kursen angiver, hvor meget du reelt får udbetalt i forhold til lånets værdi. Jo tættere kursen er på 100, jo billigere er det for dig at låne. Hvis kursen er 98, får du kun udbetalt 98 kr. for hver 100 kr., du låner. De resterende 2 kroner går tabt – det er det man kalder for kurstab. For eksempel, hvis du låner 2 millioner kroner til kurs 100, så skal du også tilbagebetale 2 millioner kroner. Men hvis kursen derimod er 98, vil du stadig få udbetalt 2 millioner kroner, men du vil skylde ca. 2% mere, altså 2.040.000 kroner (plus omkostninger). På den måde opstår der et kurstab – altså penge som du betaler for at få lånet.

Når du har fundet den rette bolig, kan der gå tid fra du underskriver købsaftalen til du overtager boligen. I mellemtiden kan kurserne på dine lån ændre sig. Kurssikring er en metode til at fastlåse kursen på dit lån, så du undgår at blive påvirket af kursændringer i perioden fra du får lånetilbuddet, til lånet udbetales. Man kan sammenligne det med en forsikring, der sikrer dig mod kurstab. Ved at kurssikre dit lån, ved du præcis, hvor meget du får udbetalt, og hvad dine fremtidige månedlige ydelser vil være, uanset hvordan markedet udvikler sig. Hvis du fx låner 2 millioner kroner til kurs 100, så skal du også tilbagebetale 2 millioner kroner. Men hvis kursen derimod er 98, vil du stadig få udbetalt 2 millioner kroner, men du vil skylde ca. 2% mere, altså 2.040.000 kroner (plus omkostninger). På den måde opstår der et kurstab.

Refinansiering refererer til processen, hvor et lån med variabel rente får en ny rente, når de bagvedliggende obligationer udløber og erstattes med nye. Dette sker typisk med aftalte mellemrum, som for eksempel hvert tredje eller femte år. Renten på dit lån kan derfor ændre sig, hvilket kan påvirke dine månedlige betalinger.

Omlægning af lån betyder, at du indfrier dit nuværende lån og optager et nyt lån, ofte med bedre vilkår som en lavere rente eller en anden låntype. Dette kan give dig mulighed for at reducere dine låneomkostninger eller tilpasse lånet bedre til din økonomiske situation. Omlægning kan også indebære at låne ekstra penge til for eksempel renovering af boligen. Har du et boliglån, kan du prøve låneberegneren i netbank. Her kan du regne på, hvad det vil betyde for dig at omlægge dit lån.

Kontakt Merkur om boliglån

Har du spørgsmål til de forskellige låntyper eller brug for hjælp i forbindelse med boligkøb, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os.


Relaterede artikler