Investering
Udfordrende tider for selv bæredygtige investorer
Stigende renter, høj inflation, coronanedlukning i Kina og krig i Ukraine øger alt sammen usikkerheden på aktiemarkedet. Merkur giver dig overblikket og et par råd til, hvordan du skal forholde dig.
Aktiemarkederne har været negativt påvirket fra flere sider i år - især af den høje inflation, af rentestigninger, af krigen i Ukraine samt af en ny coronanedlukning i Kina, der har forårsaget opbremsning i forsyningskæden og dermed væksten. Verdensindekset er i skrivende stund styrtdykket med ikke mindre end 16% i år. Kort sagt er aktie- og obligationskurserne faldet over en bred kam. Det gælder også i Merkurs investeringsunivers. Og vi skal nok desværre forberede os på, at kurserne fortsat vil svinge meget.
Forskellen på Merkurs bæredygtige investeringer og verdensmarkedsindekset er, at alle til- og fravalg af aktier og obligationer i vores investeringsunivers sker ud fra høje bæredygtighedskriterier og krav til, at en investering skal gøre en positiv forskel for verden. Det betyder bl.a., at der ikke er selskaber indenfor fossile brændstoffer og våben i porteføljen – aktier som rent faktisk er steget i år. Du kan læse mere, om hvorfor det efter vores mening ikke er en god idé at sætte dine penge i våben i artiklen ”Våben bliver aldrig en bæredygtig investering”.
Positive afkast på Impact First investeringer
I Merkurs investeringsunivers tilbyder vi de såkaldte Impact First investeringer, hvor du tilfører ”nye” penge til bæredygtige projekter og virksomheder for derigennem at gøre en større positiv forskel for samfundet. Inden for denne kategori kan vi glæde os over en positiv udvikling på Merkur Andele samt på Triodos Microfinance Fund.
Den høje inflation presser også kurserne
Den høje inflation påvirker også aktierne i negativ retning, og vi skal 40 år tilbage for at finde lignende niveauer af inflation. I maj måned målte man 8,6% i USA, 8,8% i EU og 8,2% i Danmark. Årsagerne er mange, men de væsentligste er:
- Energi- og råvarepriserne er steget markant, og det mærker vi alle. Hvor man i starten kunne se det tydeligt på bl.a. benzinpriserne, har prisstigningerne for længst forplantet sig hos alle dem, der er afhængige af at få varer leveret på den ene eller anden vis. Krigen i Ukraine har presset priserne yderligere op.
- Fødevarepriserne er steget voldsomt. Ukraine leverer normalt to tredjedele af verdens hvedeproduktion.
- Store hjælpepakker under coronapandemien gav forbrugerne luft i økonomien, øgede opsparingen og gav mulighed for at øge forbruget. Virksomhederne måtte omvendt sænke produktionshastigheden og lagrene blev reduceret. Dette har også skubbet til inflationen.
- Endelig ser vi skridt i retning af opadgående pres på lønninger. Når vores regning i supermarkedet bliver større, vil vi som forbrugere kræve mere i løn, så vi kan bevare vores købekraft. I et stramt arbejdsmarked med mangel på arbejdskraft kan arbejdsgiverne blive nødt til at hæve lønningerne for at få kvalificeret arbejdskraft. Øges omkostningerne på arbejdskraft, stiger priserne på varerne og dette kan skabe en løn-pris-spiral.
Flere har ventet utålmodigt på, at de store centralbanker skulle gribe ind. Både den europæiske (ECB) og USA's (FED) centralbanker holdt rentemøder i sidste uge. USA har sat renten op med 0,75% for at prøve at modvirke inflationen, hvilket er den største enkeltstående renteændring siden 1994. ECB har endnu ikke foretaget sig noget konkret, men det forventes, at den europæiske centralbank vil hæve renten gradvist – først i juli med 0,25 basispoint og igen i september.
Tid fremfor timing – hold fast i din investering
I Merkur anbefaler vi altid, at din tidshorisont er minimum tre år – altså at du kan undvære de penge, du investerer, i minimum tre år. Det er en del af den rådgivning, vi yder, inden du investerer. Så medmindre der er noget, der har ændret sig i forhold til din tidshorisont eller hvor stor en risiko, du er villig til at løbe, så er det vores anbefaling, at du slår koldt vand i blodet og lader tiden arbejde for dig. Det er i perioder som disse, det er ekstra vigtigt at holde fast.
Har din økonomi ændret sig, og er du i tvivl om, hvorvidt din tidshorisont og risikoprofil passer, er du som altid velkommen til at kontakte din rådgiver i Merkur.
Bliv klogere på makroøkonomi
Hvis du har lyst til at følge med i og blive klogere på inflation, forbrugerpriser og aktiemarkedet generelt, findes der mange gode podcasts, du kan kaste dig over.
Vi kan bl.a. andet anbefale dig podcastserien ”Rig på Viden” om forskning i emner som investering, finans og økonomi.
Vil du følge med i Værdibaseret Investering?
Her kan du tilmelde dig Merkurs nyhedsbrev om Værdibaseret Investering, hvor vi holder dig opdateret om trends inden for bl.a. etisk og værdibaseret investering, impact-investeringer, afkast og meget mere.