Impact-investeringer

Hvad arbejder dine penge for, når du investerer?

I Merkur vægter vi gennemsigtighed højt. Derfor synes vi, det skal være nemt for dig at følge med i, hvor dine penge arbejder, når du investerer. Her kan du se en oversigt over, hvad vores Triodos impact-fonde investerer i, og dermed hvad dine penge arbejder for.

Triodos nye, cirkulære hovedkontor i Holland. Foto: © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Alle vores impact-investeringsfonde, som vi tilbyder via hollandske Triodos Bank, har det tilfælles, at de arbejder for at gøre en forskel i verden. For at sikre dette har Triodos opsat syv bæredygtige overgangstemaer, som de bruger som redskab til at udvælge, hvad de investerer i. Temaerne handler om overgangen til en bæredygtig økonomi og bruges også til at fastslå minimumskrav for Triodos’ investeringer (læs mere om temaerne her).

Herunder finder du en oversigt over de fire impact-fonde, vi tilbyder i Merkur, og hvad de hver især investerer i.

Triodos Pioneer Impact Fund

Fonden sigter mod at skabe positiv impact og et konkurrencedygtigt økonomisk afkast fra en koncentreret portefølje af små og mellemstore virksomheder, der er banebrydende i overgangen til et bæredygtigt samfund. Porteføljen består af knap 50 virksomheder.

De 5 største beholdninger i Triodos Pioneer Impact Fund (pr. 29. februar 2020):

 • Danone (3.73%) er en fransk fødevarekoncern, som blandt andet beskæftiger sig med mejeriprodukter, babymad og medicinsk ernæring. De arbejder ud fra teorien at menneskets og planetens sundhed er indbyrdes afhængige, hvorfor de prøver at forny måden mennesket spiser, drikker og socialiserer sig gennem mad. Danone er et godt eksempel på Triodos’ overgangstema om bæredygtige fødevarer og landbrug.
 • Vestas Wind Systems (3.56%) er den danske fabrikant af vindmøller til elektrisk energi og regnes for at være en af verdens førende inden for sit felt. Vestas bidrager til Triodos’ bæredygtighedstema om vedvarende energi og ressourcer.
 • Solaredge Technologies (3.32%) er udbyder af strømoptimeringsværktøjer, solcelleinvertere og overvågningssystemer. Disse produkter sigter mod at øge energiproduktionen. Solaredge bidrager til Triodos’ overgangstema om vedvarende energi og ressourcer.
 • Fresenius Medical Care (2.99%) beskæftiger sig med medicinaludstyr til primært nyre-dialysepatienter og har hovedsæde i Tyskland. Fresenius bidrager til Triodos bæredygtighedstema om trivsel og sundhed for mennesker.
 • Signify (2.81%) beskæftiger sig med energieffektive belysningsprodukter. Signify bidrager til Triodos’ overgangstema om innovation for bæredygtighed.

En af de nyeste tilføjelser til porteføljebeholdningen er virksomheden Meidensha. Det er et japansk ingeniørfirma, der er højspændingsspecialist og har projekter inden for jernbaneinfrastruktur, kraftenergi og vandinfrastruktursystemer. I øjeblikket er Meidensha også den eneste leverandør af motorer/invertere til Mitsubishis PHEV-platform, så deres hybridbiler kan blive testet, inden de skal ud og køre på vejene.

Er du interesseret i at se hele Triodos Pioneer Impact Funds porteføljebeholdning, kan du finde den her.

Triodos Global Equities Impact Fund

Fonden har til formål at skabe et positivt aftryk fra en koncentreret portefølje af globale aktier. Ud fra Triodos’ 7 forskellige temaer udvælger fonden virksomheder, som bidrager hertil. Triodos Global Equities Impact Fund har en beholdning på knap 60 virksomheder.

De 5 største beholdninger i Triodos Global Equities Impact Fund (pr. 29. februar 2020):

 • KDDI (3.27%) er en japansk telekommunikationsvirksomhed, der stræber efter at levere løsninger på sociale problemer og opnå et forbundet fælles samfund. Det gør de ved at levere pålidelige telekommunikationstjenester til enhver tid under alle omstændigheder, så ens nærmeste kun er et opkald væk. KDDI bidrager til Triodos bæredygtighedstema om social inklusion og ’empowerment’.
 • Roche Holding (3.25%) er et schweizisk globalt medicinalfirma. Gennem både udvikling og fremstilling af farmaceutiske og diagnostiske produkter er de med til at præge industrien. Roche har været en signifikant bidragsyder under Coronakrisen i forbindelse med testudstyr. Roche Holding hører under Triodos’ bæredygtighedstema om trivsel og sundhed for mennesker.
 • Central Japan Railway (3.18%) er den japanske jernbaneoperatør, der kører med højhastighedstog. Ved hjælp af magnetisk teknologi kan togene kører lange distancer, med et lavt klimaaftryk. Central Japan Railway er et godt eksempel på en virksomhed, der skaber nye løsninger til en bæredygtig fremtid inden for ét af de syv temaer, nemlig bæredygtig mobilitet og infrastruktur.
 • Danone (3.00%) – se beskrivelse ovenfor.
 • Vestas Wind Systems (2.76%) - se beskrivelse ovenfor.

En anden interessant virksomhed er Taiwan Semiconductor, som producerer chipset til eksempelvis computere og mobiltelefoner. Gennem innovation og førende teknologi har de været med til at udvikle chipset og gjort dem betydeligt mindre, billigere og kraftigere. Det har en stor betydning for miljøet, da der skal bruges mindre materiale og energi. Virksomheden stræber efter at være i verdensklasse inden for miljøbeskyttelse. Det gør de ved at implementere nye forbedringer inden for klimaændringer, energistyring, vandhåndtering, affaldshåndtering og kontrol med luftforurening.

Har du lyst til at se hele Triodos Global Equities Impact Funds beholdning, så kan du finde den her

Triodos Euro Bond Impact Fund

Fonden bygger sin portefølje på euro-obligationer udstedt af børsnoterede selskaber og semi-offentlige institutioner samt EU-lande. Triodos Euro Bond Impact Fund har en portefølje bestående af ca. 150 stats- og virksomhedsobligationer.

Her kan du se de tre største virksomhedsobligationer i Triodos Euro Bond Impact Fund (pr. 29. februar 2020)

 • 0,00% NRW Bank 2019-2029, 1,6% af porteføljebeholdning
 • 0,50% European Investment Bank 2017 – 2017, 1,5% af porteføljebeholdning
 • 1,75% Council of Europe Development Bank 2014 – 2024, 1,5% af porteføljebeholdning

Her kan du se de tre største statsobligationer i Triodos Euro Bond Impact Fund (pr. 29. februar 2020)

 • 1,75% Fransk statsobligation 2016-2036, 3% af porteføljebeholdning
 • 1,35% Irsk statsobligation 2018-2031, 2,9% af porteføljebeholdning
 • 0,50% Hollandsk statsobligation 2019-2040, 2,9% af porteføljebeholdning

En af de nyeste obligationer i porteføljebeholdningen er NRW Bank. Det er en finansiel institution, der er fuldt ejet af staten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. NRW Bank har en mission om at udvikle regionen og bekæmpe klimaforandringer. Det gør de eksempelvis ved at udstede grønne obligationer rettet mod klimaforebyggelse og tilpasning.

Er du interesseret i at se hele Triodos Euro Bond Impact Fund beholdning, så har du mulighed for at gøre det her.

Triodos Impact Mixed Fund – Neutral

Fonden har til formål at skabe et positivt aftryk fra en portefølje bestående af globale aktier og obligationer. Porteføljen består af ca. 200 aktier og obligationer.

Nedenfor kan du få et overblik over Triodos Impact Mixed Fund – Neutrals fem største beholdninger i porteføljen (pr. 29. februar 2020).

 • Central Japan Railway (1,5%) – se beskrivelse ovenfor.
 • Roche Holdning (1,4%) – se beskrivelse ovenfor.
 • KDDI (1,4%) – se beskrivelse ovenfor.
 • 1,75% Fransk statsobligation 2016-2039, 1,4% af porteføljebeholdning
 • Danone (1,2%) - se beskrivelse ovenfor.

Du kan se hele Triodos Impact Mixed Fund – Neutrals porteføljebeholdning her.
Du finder porteføljebeholdningen for Triodos Impact Mixed Fund – Defensive her og
Triodos Impact Mixed Fund – Offensive her.

 

Kontakt Merkur

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere om impact-investering i Merkur, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores rådgivere står klar til at hjælpe dig.