Merkur tager sin egen medicin

Nej til leverpostej og sorte biler: Merkurs medarbejdere får kun økologisk vegetarmad på jobbet – og benzinbiler bliver forbudt. Det kræver Merkurs nye indkøbspolitik.

Fremover skal mad købt på Merkurs regning være økologisk og vegetarisk. Foto: Marisol Benitez/Unsplash

”Klimaet har brug for, at alle giver et nap med, når det handler om at sætte fart i den grønne omstilling. Det gælder både på de store linjer og helt ned i vores hverdagsliv”.

Det er ifølge administrerende direktør Charlotte Skovgaard baggrunden for, at Merkur nu indskærper overfor medarbejderne, at alt, der bliver indkøbt på bankens regning, overholder de strengeste krav til bæredygtighed. Det gælder i alle led, f.eks. fra mad, kontorartikler, transport og til arbejdsforholdene hos leverandører.

’Det har længe været almindeligt blandt medarbejderne i Merkur, at vi går meget langt for at være lige så bæredygtige, som vi forventer det af vores kunder. Men nu er det skrevet ned, og vi har sat ambitiøse mål for, hvordan vi selv bliver mere og mere bæredygtige, i alt hvad vi gør”, siger administrerende direktør Charlotte Skovgaard.

Derfor er der f.eks. altid kun økologiske varer i køkkenet, indkøbt mad er vegetarisk, og helst købt hos bankens egne kunder. Skal medarbejderne rejse mellem afdelingerne eller på kundebesøg, skal det fremover som udgangspunkt foregå med tog, cykel eller elbil. Fra 2025 skal det danske transportregnskab være fossilfrit, og nedtrapningen af f.eks. kørsel i egen bil og flyrejser er allerede begyndt.

Som bekendt screener Merkur alle erhvervskunder efter, om de arbejder i overensstemmelse med Merkurs ambition og om de dermed overholder strenge krav til bæredygtighed og social ansvarlighed. Gør erhvervskunden ikke det, kan de ikke få en konto i Merkur. Nu skal de nye regler sikre, at Merkur tager sin egen medicin gennem hele arbejdsugen.

”Jo, det kan godt være, at nogle ting bliver lidt mere besværlige i hverdagen, og det kræver konstant fokus at overholde den slags skrappe regler. Men det er nødvendigt at være ambitiøs og gennemgribende, både for klimaets, vores egen og for det gode eksempels skyld,” siger Charlotte Skovgaard

Charlotte Skovgaard understreger, at reglerne gælder på arbejdspladsen, men at det forhåbentlig også inspirerer medarbejderne og deres familier til at tænke over deres forbrug, når de har fri.

”Faktisk er jeg slet ikke i tvivl om, at de fleste af vores medarbejdere allerede er langt foran, når det gælder bæredygtige liv, så for dem vil det ikke være noget særligt, at vi nu indskærper reglerne, og de har da også taget godt imod dem”, siger hun.

Reglerne vil ifølge direktøren løbende blive efterset og justeret i takt med udviklingen af ny teknologi og viden.