Guide til boligkøb

Sådan køber du ny ejerbolig

Står du og skal købe hus, sommerhus eller ejerlejlighed, så er der mange ting at holde styr på. Her får du et overblik over de forskellige faser i boligkøbsprocessen, og hvad du skal være opmærksom på.

1

Forbered dig godt

Det første skridt i boligkøbsprocessen er at afklare dine boligdrømme og behov. Start med at undersøge boligmarkedet grundigt og lave en tjekliste med dine vigtigste prioriteter. Hvor meget plads har du brug for? Hvor lang afstand skal der være til offentlig transport? Er der skoler og institutioner i nærheden?

Det er også en vigtig del af forberedelsen at lægge et budget. Det giver dig et overblik over din økonomi, og vi bruger det til at finde ud af, hvor meget du kan låne til din nye bolig. Du kan bruge vores budgetskabelon, som du kan downloade her. Prøv også vores boliglånsberegner, som giver en indikation af, hvor meget du kan låne.

2

Book et møde tidligt i processen

Det er en rigtig god ide at tage os med på råd tidligt i processen, så book gerne et møde med en rådgiver i Merkur. Både for at du allerede fra starten kan få en realistisk ide om, hvor meget din nye bolig må koste. Men også for at være klar, hvis du pludselig finder drømmeboligen og skal rykke hurtigt. Vi laver en kreditvurdering og forhåndsgodkendelse til køb, så du er klar til at slå til, når den rette bolig dukker op.

Hvis du kigger på bolig i flere forskellige kommuner, så skal du være opmærksom på, at der kan være forskel på, hvor høj en ejendomsskat og indkomstskat, du kommer til at betale. Det kan have betydning for hvor stort et lån, vi kan godkende dig til, så tal med din rådgiver om det på mødet.

Inden vores første møde har vi brug for, at du sender os forskellige økonomiske dokumenter. Kontakt os for at høre, hvad vi skal bruge fra dig. Enten via netbank eller mobilbank, hvis du allerede er kunde i Merkur, og hvis ikke du er kunde i forvejen, så ring til os på 70272706 eller send en mail til merkur@merkur.dk.

3

Boligjagten kan begynde

Når du er klar til at starte boligjagten, er det en god idé at se en masse boliger for at lære markedet at kende. Prøv fx at tilmelde dig nogle åbent hus-arrangementer – også selvom det ikke nødvendigvis er drømmeboligen. For mange føles åbent hus mindre forpligtende, og samtidig får du et bedre indtryk af, hvad ud kan få for pengene, og hvilke spørgsmål der er gode at stille. Prøv evt. også at se et par forskellige typer af boliger i det område, du kigger på, fx rækkehus, parcelhus osv.  

Du kan også tale med ejendomsmæglere om at komme i deres køberkartotek - så er du blandt de første til at få besked, når der kommer nyt, som kunne være interessant for dig.

Vi anbefaler vi altid, at du har en boligadvokat eller en køberrådgiver, som kan hjælpe med diverse juridiske spørgsmål og forhandlinger i købsprocessen – din rådgiver i Merkur kan anbefale en pålidelig rådgiver, hvis du har brug for det.

Det er vigtigt at læse alle boligens dokumenter grundigt igennem. Hvis det er et hus, du kigger på, skal der altid være en tilstandsrapport, et el-tjek og en energimærkning foruden en salgsopstilling. For lejligheder skal der kun være en salgsopstilling og en energimærkning for opgangen.

4

Se boligen flere gange

Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, kan det være en god ide at se boligen en ekstra gang sammen med en byggesagkyndig eller en håndværker, der kan hjælpe med at vurdere boligens stand. Kig især på de ting, der står i tilstandsrapporten. De er nemlig ikke dækket af ejerskifteforsikringen efterfølgende.

Hvis der er noget i huset, der trænger til en kærlig hånd, så tag en snak med din rådgiver i Merkur, så vi er sikre på, at din økonomi hænger godt sammen.

Vær særligt opmærksom på, hvilken varmekilde der er, hvis du kigger på hus. Det har både en stor betydning for dine udgifter til varmeforbrug, men også for boligens klimaaftryk. Hvis huset har olie- eller gasfyr, og der ikke er nogen planer om, at der vil komme fjernvarme i området, så er det et krav fra Merkurs side, at vi får lagt en plan for, hvordan varmekilden bliver udskiftet med en mere bæredygtig løsning. Vi kan både hjælpe med finansieringen og med gode råd og sparring, så tag endelig en snak med din rådgiver om mulighederne.

5

Underskriv købsaftale

Når du har fundet den rette bolig, begynder forhandlingen om pris og overtagelse. Din køberrådgiver kan hjælpe dig med denne proces og sikre, at du får de bedste vilkår. Når forhandlingerne er afsluttet, er det tid til at underskrive købsaftalen, som bliver lavet af ejendomsmægleren.

Vi anbefaler, at der er seks dages "bank- og advokatforbehold". Det betyder, at Merkur og din advokat/køberrådgiver skal godkende aftalen, inden den er endelig. Det er en mulighed for, at du kan komme ud af aftalen igen, hvis der er noget i kontrakten eller økonomien, som du har overset.

Købsaftalen er endelig når begge parter har underskrevet, og der ikke mere er nogen forbehold fra bank og advokat/køberrådgiver. Du gennemgår handlens dokumenter sammen med din advokat eller køberrådgiver og overfører den første del af udbetalingen til mægler.

Hvis du køber hus, anbefaler vi, at du tegner en ejerskifteforsikring, der dækker skjulte fejl og mangler – altså de ting, der ikke fremgår af tilstandsrapporten. Sælger skal tilbyde at betale halvdelen af den billigste 5-årige ejerskifteforsikring.

6

Endelig handel og finansiering

Din købermægler eller advokat står for det juridiske og for tinglysning af skødet. Når handlen er endelig, og fortrydelsesfristerne er udløbet, vil vi sammen aftale nærmere om finansiering, og hvilken type lån du ønsker.

Der findes forskellige lånemuligheder, som afhænger af boligtypen og din økonomi. Vi hjælper dig med at finde den rette finansiering, så du kan føle dig tryg ved dit boligkøb. Du kan få et overblik over forskellige låntyper her.

Vi sørger derefter for at overføre resten af pengene til sælgers pengeinstitut senest den dag du overtager boligen. Inden du overtager din nye bolig, er det en god ide at booke et forsikringsmøde i Merkur for at sikre, at du har de rigtige dækninger.

7

Overtagelse af din nye bolig

På overtagelsesdagen af din nye bolig er det en god idé at gennemgå boligen sammen med sælger eller mægler. Husk at aflæse vand-, varme- og elmåler.

Din købermægler eller advokat kan hjælpe dig med at få lavet en refusionsopgørelse, som er en opgørelse over køber og sælgers økonomiske mellemværende under en bolighandel. Det er også vigtigt, at du får lagt et nyt budget og ændrer din forskudsopgørelse.

Så er der blot tilbage at nyde livet i din nye bolig.

8

Renovering af din nye bolig

Din bolig holder længere, hvis den bliver vedligeholdt løbende. Har du planer om at renovere, eller vil du have inspiration til forbedringer og vedligeholdelse af din nye bolig, så kan du få et Energi- og Klimatjek via Totalkredit. 

Her gennemgår en professionel energikonsulent din bolig fra kælder til kvist og kommer med konkrete forslag til, hvad du kan forbedre, hvordan du kan nedbringe energiforbruget, og hvor du eventuelt kan spare penge.

Læs mere her, og kontakt din rådgiver i Merkur for at høre mere om pris og for at bestille et Energi- og Klimatjek.  

Kontakt Merkur om boligkøb

Har du spørgsmål til boliglån eller overvejer du at købe bolig, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os i Merkur.


Relaterede artikler