Nyt hjem

Sådan køber du bolig

Står du og skal købe ejer- eller andelsbolig, er der en lang række ting, som det er værd at huske på, inden du går i gang.

Hvis du overvejer at købe ny bolig, bør du som det allerførste lægge et budget over dine nuværende indtægter og udgifter. Så kan vi hjælpe dig med at vurdere, hvor meget du har råd til at købe for. Vi kan selvfølgelig også hjælpe dig med at lægge selve budgettet.
Det er en rigtig god ide at tage os med på råd tidligt i processen. Både for at du allerede fra starten, kan få en realistisk ide om, hvor meget din nye bolig må koste. Men også fordi at du så er længere, hvis du pludselig finder drømmeboligen og skal rykke hurtigt.

Hvordan skal din bolig være?

Når budgettet er på plads, bør du lave en oversigt over, hvilke ønsker du har til boligen. Hvor meget plads har du brug for? Hvor lang afstand skal der være til offentlig transport? Er der skoler og institutioner i nærheden?
Med listen over ønsker og budgettet kan du begynde at søge efter boliger. På for eksempel Boligsiden.dk eller Boliga.dk kan du søge efter type, område, pris og størrelse.

Se boligen flere gange

Når du finder en bolig du er interesseret i, kontakter du mægleren for at komme til at se ejendommen. Hvis det er et hus skal der være en tilstandsrapport, et el-tjek og en energimærkning ud over en salgsopstilling. For lejligheder skal der kun være en salgsopstilling, men husk at se regnskab, generalforsamlingsudskrift og budget for ejerforeningen igennem, så du kan få et indtryk af kommende ekstraordinære udgifter for ejendommen som helhed. Skal der for eksempel laves nyt tag?
Er ejendommen interessant, bør du aftale et nyt besøg. Hvis det er et hus, bør det være sammen med en byggesagkyndig – det kan for eksempel være en håndværker i omgangskredsen. Kig især på de ting der står i tilstandsrapporten. De er nemlig ikke dækket af forsikringen efterfølgende.

Tjek økonomien igen

Så er det nu, at økonomien skal tjekkes mere præcist, herunder om der er noget omkring huset, der trænger til en kærlig hånd – det vil normalt fremgå af ovenstående rapporter. Kontakt din rådgiver i Merkur, så vi kan lave mere eksakte beregninger på, hvordan din økonomi vil komme til at se ud.

Købsaftale

Ejendomsmægleren udfærdiger en købsaftale. Vi anbefaler altid, at man benytter en boligadvokat ved køb af ejendom.
Tag altid pengeinstitut - og advokatforbehold i købsaftalen. Det betyder, at Merkur og din advokat skal godkende aftalen inden den er endelig. Det er en mulighed for, at du kan komme ud af aftalen igen, hvis der er noget i kontrakten eller økonomien, som du har overset.
Købsaftalen er endelig når begge parter har underskrevet, og der ikke mere er nogen forbehold fra bank og advokat.

Ejerskifteforsikring

Hvis du køber hus skal du altid tegne en ejerskifteforsikring, der dækker skjulte fejl og mangler – ting, der ikke fremgår af tilstandsrapporten. Sælger skal tilbyde at betale halvdelen af den billigste 5-årige ejerskifteforsikring.

Finansiering

Merkur har et samarbejde med Totalkredit. Totalkredit tilbyder realkreditlån der finansierer 80% af værdien af ejerlejligheder og parcelhuse. Hvis det er sommerhuse er det 60%. Derudover skal du som regel selv have mindst 5% af beløbet til udbetalingen. Den sidste del finansieres som boliglån i Merkur. Vi finansierer selvfølgelig også lån til andelsboliger.

Endelig handel

Din advokat sørger for selve overdragelsen af ejendommen og de øvrige ting der skal laves, for at handlen kan blive endelig. Så er du klar til at flytte ind.

Kontakt Merkur, hvis du leder efter ny bolig

Hvis du overvejer at købe eller sælge bolig, så ring eller skriv til os. Så står vi klar til at rådgive dig.


Relaterede artikler