Merkurs investeringsunivers
Nuancer af bæredygtighed
I Merkur ser vi penge som et redskab til at skabe positiv forandring i verden, og derfor er investeringsområdet helt centralt i den bæredygtige udvikling. Men investeringer kan være bæredygtige på flere forskellige måder. Vi gennemgår her fem kategorier af investeringer, hvor forholdet mellem afkast og impact vægtes forskelligt.
Traditionelle investeringer
I traditionelle investeringer er der udelukkende fokus på det økonomiske afkast. Det er denne tilgang, som Merkur og mange af vores kunder gerne vil væk fra, for her bliver der ikke taget højde for, hvordan investeringerne påvirker samfundet. Ønsker man derimod at påvirke samfundet i en bæredygtig retning, er der flere typer investeringer med forskellige grader af impact - altså den påvirkning, som investeringerne i sidste ende har på verden.
Ansvarlige investeringer
Første trin kan kaldes ansvarlige investeringer. De består af aktier eller obligationer, der er valgt på baggrund af en negativ screening, det vil sige at visse brancher eller virksomhedstyper er sorteret fra. Det kunne eksempelvis være tobaks- eller våbenindustrien. På den måde sørger man for at overholde visse regler og normer. I Merkurs regi er Sparinvest obligationer et eksempel på denne investeringstype.
Bæredygtige investeringer
En anden metode er at udvælge virksomheder ud fra positive kriterier. Her vælger man virksomheder til, fordi de udmærker sig inden for eksempelvis miljø og sociale forhold. Der er stadig en række minimumskriterier, der stiller krav til eksempelvis menneskerettigheder. Eksempler på sådanne investeringer i Merkur er Triodos Pioneer Fund, Triodos Equity Fund, SDG Invest og Sparinvest Ethical Global Value.
Impact First-investeringer
Går man endnu mere målrettet efter investeringernes positive aftryk, kommer man til de såkaldte impact first-investeringer. Merkur er det eneste pengeinstitut i Danmark, som kan tilbyde denne slags investeringer til alle typer investorer, så selv med et mindre beløb kan man gøre en forskel. Investeringerne har stadig også et økonomisk afkast, det er bare ikke det, der er i fokus. Merkurs egne andele er et eksempel på denne type investeringer, ligesom Triodos Microfinance Fund og Triodos Energy Transition Europe Fund.
Traditionel filantropi
I den sidste kategori ligger de investeringer, der udelukkende har fokus på at skabe et socialt eller miljømæssigt afkast. Her er der tale om donationer, der skaber stor samfundsmæssig værdi, men ikke har til formål at give et økonomisk afkast tilbage til investoren. Merkur Fonden, som modtager donationer, der uddeles til almennyttige formål, er et eksempel på den traditionelle filantropi.
Der findes altså flere forskellige typer bæredygtige investeringer, og i sidste ende er det op til dig som investor at finde frem til, hvad der passer bedst til dine behov og ønsker. I Merkur står vi naturligvis altid til rådighed med professionelle råd og vejledning. Du er altid velkommen til at kontakte os for mere information om bæredygtige investeringsmuligheder.
Vil du følge med i Værdibaseret Investering?
Her kan du tilmelde dig Merkurs nyhedsbrev om Værdibaseret Investering, hvor vi holder dig opdateret om trends inden for bl.a. etisk og værdibaseret investering, impact-investeringer, afkast og meget mere.
Værdibaseret Investering
Tal med Merkur om investering
Er du interesseret i at vide mere om Merkurs investeringsunivers eller høre om dine muligheder for at investere værdibaseret gennem Merkur? Så er du altid velkommen til at kontakte os.