17 - 05 - 18

Merkur har fået svanemærkede produkter på hylden

Som de første på det danske marked er fire Triodos-fonde blevet tildelt Svanemærket.

Af Morten Plesner, Pengevirke

De første svanemærkede investeringer er landet i Danmark og gennem samarbejdet med hollandske Triodos Investment Management har alle Merkurs kunder adgang til investeringerne med den populære mærkningsordning.

Nordiske forbrugere er vant til at kigge efter Svanemærket, når de køber alt lige fra vaskepulver til vægmaling. Og nu er turen kommet til et af de helt store fokusområder, hvis man vil gøre en forskel som bæredygtig forbruger.

Med en verdensrekord i opsparede pensionsmidler har de danske investorer en særlig mulighed for at skubbe til den grønne omstilling af samfundet, der er helt afgørende, vi når i mål med.

”Der er ingen tvivl om, at flere danskere begynder at sætte spørgsmålstegn ved, hvad deres pensionspenge og opsparing er med til at finansiere. Og der er mange, som ikke kan genkende sig selv i konventionelle investeringsprodukter, fordi de ikke forholder sig til, om investeringerne gør noget positivt for vores samfund, eller i værste fald gør direkte skade,” siger Lars Pehrson, administrerende direktør i Merkur Andelskasse og fortsætter:

”Og derfor er det et vigtigt skridt, at vi nu får Svanemærket ind på investeringsområdet, så borgerne nemmere kan investere i tråd med deres værdier.”

Konkret er der tale om fire investeringsfonde, som kommer fra hollandske Triodos Investment Management, som er førende inden for screening af etiske og bæredygtige investeringer på verdensplan. Alle fire produkter kan handles i Merkur Andelskasse, som markedsfører de fire investeringsfonde i Danmark.

Et enormt miljøpotentiale

Svanemærket har i sin vurdering af investeringsprodukterne lagt vægt på faktorer som miljøaftryk, socialt ansvar og god ledelse i de virksomheder og lande, der er investeret i. Blandt andet er amerikanske statsobligationer ikke tilladt i de svanemærkede investeringer, da USA ikke har underskrevet FN’s menneskerettighedskonvention.

”Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug – og sidste år blev det muligt også at Svanemærke investeringsfonde, da der er et enormt miljøpotentiale i at motivere banker, pensionskasser og investeringsfonde til bæredygtige investeringer,” siger Karen Dahl Jensen, produktudviklingschef hos Nordisk Miljømærkning, der har ansvaret for Svanemærket.

Der er ifølge Karen Dahl Jensen nogle særlige kriterier, som skal opfyldes, før man kan blive Svanemærket:

”Svanemærkede investeringsfonde skal opfylde 25 obligatoriske krav, der regulerer de forskellige måder, som en fond kan påvirke virksomheder på. Det vil blandt andet sige gennem fravalg og tilvalg af virksomheder samt åbenhed om fondens investeringer. Og vi er glade for, at danskerne nu for første gang kan gå efter Svanemærket, når de skal investere penge.”

I Sverige har der længe været større tradition for at investere, mens pengene i Danmark i højere grad får lov til at ligge på en opsparingskonto. Blandt andet på grund af den store svenske investeringslyst har der gennem flere år været en efterspørgsel efter en mærkningsordning på investeringsprodukter.

Derfor fik en række svenske investeringsforeninger sidste år Svanemærket, som de første i Norden, og i dag er der 30 milliarder svenske kroner under forvaltning i en Svanemærket investeringsforening.

Øje for afkast og etik

I Triodos Investment Management arbejder man for at skabe konkurrencedygtige investorafkast, samtidig med omstillingen til en mere grøn og bæredygtig økonomi accelereres. Hos Triodos håber man derfor, at Svanemærket vil være med til at åbne de danske investorers øjne for, at der findes investeringsmuligheder, som både har fokus på afkast og bæredygtighed.

”For at kunne imødegå de udfordringer, som vores verden står over for i dag, såsom klimaforandringer og den stigende sociale ulighed, er vi nødt til at ændre den måde investorer tænker og agerer på. Heldigvis kan vi se, at det er et synspunkt som flere tager til sig, og som giver sig til udtryk i et ønske om at skabe forandring gennem deres investeringer. Vi er meget glade for, at vores bestræbelser for at efterkomme investorernes ønsker gennem vores investeringsfonde, er blevet anerkendt af Svanemærket. Sammen kan vi gøre bæredygtige investeringer mere tilgængelige for danske investorer,” siger Erik Breen, som er chef for SRI i Triodos.

De sidste tre år er interessen for Triodos’ investeringsfonde gennem Merkur vokset gevaldigt - flere år er antallet af investeringer købt gennem Merkur ligefrem steget med over 50 procent. Ved udgangen af 2017 havde Merkurs kunder investeret for samlet 637 millioner kroner.

Fakta om de fire svanemærkede investeringsfonde

Alle fire investeringsfonde investerer i virksomheder og/eller lande, der tilbyder løsninger inden for områderne for bæredygtig omstilling: fødevarer, mobilitet og infrastruktur, vedvarende energi, cirkulær økonomi, social inklusion, innovation til fremme af bæredygtighed og sundhed:

Triodos Sustainable Bond Fund

Koncentreret portefølje af obligationer udstedt af børsnoterede selskaber, regeringer i EU og halvoffentlige institutioner.

Triodos Sustainable Equity Fund

Aktier i store børsnoterede selskaber, der tilbyder bæredygtige løsninger.

Triodos Sustainable Mixed Fund

Blandet portefølje af aktier og obligationer.

Triodos Sustainable Pioneer Fund

Globale investeringer i innovative små og mellemstore virksomheder, der ligger i spidsen med hensyn til bæredygtige løsninger.

Tal med Merkur om investering

Har du spørgsmål til Merkurs svanemærkede investeringer, eller vil du investere bæredygtigt gennem Merkur, så kontakt os. Vores rådgivere står altid klar til at tage en snak om dine behov og ønsker.


Læs mere om bæredygtig investering og pension