Investering

Klædt på til forandring – investeringer i modeindustrien

Tøj og mode er en integreret del af vores hverdag. Ligesom mad og husly er tøj en nødvendighed i livet. Men modeindustrien, især den såkaldte ”fast fashion”, hvor tøjet produceres hurtigt og billigt med mange kollektioner om året, trækker store veksler på både miljø og mennesker. Merkurs adm. direktør Charlotte Skovgaard, og bæredygtighedsresearcher hos Triodos, Johanna Schmidt fortæller her, hvorfor Merkur og Triodos helt afviser at finansiere ‘fast fashion’.

Vi har hørt masser af historier om, hvordan modeindustrien påvirker verden. Senest har DR sat fokus på den overproduktion af tøj, som den globale ”fast fashion”-industri står bag. Ikke nok med, at produktionen kræver mange ressourcer, så bliver der simpelthen produceret så meget tekstil, at noget af det ender som affald i bl.a. Atacama-ørkenen i Chile. 

I Merkur Andelskasse og hos vores investeringspartner Triodos Investment Management har vi taget et standpunkt og besluttet, at vi ikke vil finansiere eller investere i ”fast fashion” på grund af branchens enorme ressourceforbrug og bidrag til en “brug-og-smid-væk-kultur”. Til gengæld vil vi gerne understøtte virksomheder, der arbejder med cirkulære processer og langtidsholdbare designs.

En løn man kan leve af

Et problem, der ofte dukker op i forbindelse med modeindustrien, er arbejdstagervilkår. En stor del af tøjet produceres i lande i det globale syd, hvor arbejdskraften er billig. Måske for billig. 

Tilbage i 2022 var Merkurs administrerende direktør, Charlotte Skovgaard, i Bangladesh i forbindelse med et årsmøde i Global Alliance for Banking on Values. Her fik hun bl.a. lejlighed til at besøge en af de fabrikker, der producerer noget af alt det tøj, som butikkerne bugner af i den vestlige verden.

”Her lærte jeg, at problemet ikke er sort eller hvidt,” fortæller Charlotte Skovgaard.

”Mange af de kvinder, der arbejdede på den fabrik, jeg besøgte, var glade for deres arbejde, fordi det var så meget bedre, end deres andre muligheder. Men jeg kunne alligevel ikke lade være med at tænke, at det jo ikke betyder, at det er godt.”

I Triodos arbejder de også for at sikre bedre arbejdsforhold. Johanna Schmidt er bæredygtighedsresearcher i Triodos og har beskæftiget sig med modeindustrien fra et investeringsperspektiv i mange år. Hun fortæller:

”Triodos Investment Management presser på for at få indført leveløn (en løn, der dækker arbejdstagernes og deres familiers grundlæggende behov og giver dem mulighed for at lægge lidt penge til side, red.). Leveløn giver medarbejdere mulighed for at komme ud af fattigdommens sårbare position. Som investor lægger vi derfor pres på tøjmærker for at sikre, at deres leverandører betaler en fair løn til deres medarbejdere. Vi gør det både på egen hånd og sammen med andre investorer”.

Johanna Schmidt, bæredygtighedsresearcher i TriodosJohanna Schmidt er bæredygtighedsresearcher
og har analyseret modeindustrien i mange år. Foto: Triodos

De hurtige løsninger findes ikke

Modeindustrien har gennem flere år arbejdet på at forbedre deres miljøaftryk, men som DRs seneste reportage viser, er der stadig lang vej igen.

I Bangladesh blev Charlotte Skovgaard bekræftet i, at den systemiske forandring lader vente på sig:  

”Jeg talte med fabrikslederen på den tøjfabrik, vi besøgte, og han gjorde det klart, at mange af de vestlige brands, som bryster sig af bæredygtighed, blot er ude efter et quickfix, hvor de kan sætte en label i nakken med f.eks. økologisk bomuld. Det skal stadig være billigt og tempoet skal være højt.” 

Det er en af grundene til, at Merkur har valgt kun at finansiere virksomheder, der producerer varer med lang holdbarhed og hvor genanvendelighed er tænkt ind i produkterne.

”Selvom det er dilemmafyldt, har vi i Merkur valgt, at vi ikke vil finansiere ”fast fashion”. Jeg ser det som vores pligt at hæve barren, så både overforbruget mindskes og arbejdsforholdene bliver bedre for dem, der syer vores tøj,” forklarer Charlotte Skovgaard.

Charlotte Skovgaard, adm. direktør i Merkur AndelskasseCharlotte Skovgaard, adm. direktør i Merkur Andelskasse.
Foto: Christian Als

Kilder: Engaging for living wages in the fashion industry (triodos-im.com), Fashion deserves sustainable material sourcing (triodos-im.com)