Stop fossile investeringer
’Business as usual’ er en forbrydelse mod menneskeheden
Banker, pensionskasser og investorer bør stoppe alle investeringer i den fossile brændstofsektor nu, mener Silja Nyboe Andersen, der kalder sig investeringsaktivist og arbejder med impact-investering og bæredygtig forretningsudvikling.
Af Silja Nyboe Andersen
En bil tændes. Udstødningen vælter ud. Den holder i en lukket garage. Har du lyst til at sætte dig ind i bilen? Jeg gætter på, at svaret er nej. Men faktisk sidder vi alle sammen inde i bilen. Garagen er vores atmosfære. Den holder på udstødningen. Så hvad er det egentlig, vi er i gang med? Ifølge FN’s chef for biodiversitet, kan vi rent faktisk blive den første art, der udrydder sig selv.
Naturen er genialt indrettet, således at luften i vores ”garage” er fuld af liv, fordi der er en naturlig balance i den måde vores ”udstødning” bliver optaget igen af planter, træer og havet. Men det naturlige økosystem er ikke gearet til de massive mængder fossile brændsler, vi henter op fra dybet og brænder af.
En rapport fra FN viser, at verdens planlagte produktion af fossile brændstoffer alene i år 2030 tegner sig for 120% mere, end hvad der ville være i overensstemmelse med Paris-aftalen. Det hænger bare ikke sammen.
Vi ved, at vi før eller siden løber tør for fossile brændsler. Det er et faktum. Så hvad venter vi på? Hvorfor skal vi lige have det sidste med, når nu vi ved, det er ødelæggende for vores fremtid? Svaret ligger i, at det ikke alene er gratis at forurene, man får også penge for det. Den Internationale Valutafond estimerer, at der ydes direkte subsidier til den fossile brændstofsektor for 10 mio. dollars i minuttet. Eksempelvis er det vanvittigt, at der ingen skat er på flybrændstof.
Vi har akut brug for politisk vilje og handling. Først og fremmest bør de enorme subsidier til den fossile brændstofindustri stoppes øjeblikkeligt. Og så skal det koste at forurene, hvorfor vi i Merkur bakker op om idéen om at indføre en CO2-afgift, da det vil bidrage til klimamålene og sikre fair konkurrencevilkår.
Vi er ikke alene om at synes, det er en god idé: Nobelprisvindende økonomer, en række miljøorganisationer, Klimarådet, Cepos, De Økonomiske Råd, Concito, Kraka, IMF, OECD og danske ungdomspartier på tværs af rød og blå blok anbefaler at indføre en CO2-afgift, så det velafprøvede ’forureneren betaler’-princip også gælder på klimaområdet. En sådan afgift, der indfases gradvist frem mod 2030, vil give det naturlige incitament til innovation: Mindre af fortidens teknologi og mere af fremtidens.
Til trods for opbakning væver den politiske top, og omstillingsprocessen går simpelthen ikke hurtigt nok.
Penge er magt
Den gode nyhed er, at vi som investorer sidder på et at de stærkeste redskaber i den klimaaktivistiske værktøjskasse. Vi kan nemlig tage stilling til, hvor vi investerer vores penge. Og penge er magt. Men magt og penge bliver ofte en negativ forbindelse, og derfor skal vi ikke tale om magt som i power, men som i empowerment, nemlig vores berettigelse. Vores penge skal forstærke og bidrage til at konkretisere det ønske, mange af os bærer i vores hjerter om at bidrage til en grønnere og mere fair verden, men ikke mindst sikre, at vi ikke ender i en voldsomt kritisk situation. Derfor skal vi sige nej til at investere i fossile brændstoffer. Vores penge skal ikke brænde op sammen med olien, men derimod ud og leve et liv, som skaber liv i stedet for at nedbryde det.
Ikke at investere i den fossile brændstofsektor er ikke kun godt for klimaet, men det er også en måde at minimere din risiko på som investor. At være investeret i den fossile brændstofsektor repræsenterer nemlig en stor risiko. Det er aldrig en god ide at investere i en virksomhed, hvis forretningsmodel er baseret på ressourcer, vi ved, vi løber tør for, og som vi ikke en gang kan bruge, hvis vi skal holde os under en temperaturstigning på 2 grader. Med andre ord, der er meget stor risiko i forbindelse med investeringer i den fossile brændstofsektor.
Vi skal alle løfte barren
I Merkur har vi taget et valg om aldrig at gå på kompromis med, hvad det er for en verden, vores penge skal bidrage til. Det er vores værdigrundlag. Det står indprentet i vores vedtægter. Det lever i vores daglige arbejde, og bæredygtighed er omdrejningspunktet for vores virke og hele vores forretningsmodel. Vi arbejder for at give penge liv ud fra den grundopfattelse, at verden er en sammenhængende helhed. Hvert menneske har en værdi i sig selv, har potentiale for i frihed at kunne udvikle sine evner og har mulighed for at tage ansvar for vores samfund og for vores fælles livsgrundlag. Vi tager vores ansvar alvorligt - som mennesker, som pengeinstitut.
Vi er stolte af vores forretningsmodel, men vi skal også udfordre vores egen business as usual i lyset af den trussel, vores fremtid står overfor. Det gør vi ved at løfte barren endnu højere. Derfor har vi lukket for muligheden for at låne penge til nye fossildrevne biler, og det er kun begyndelsen på rejsen for Merkurs ansvar for omstillingen til et samfund, der ikke er afhængigt af fossile brændstoffer.
På investeringsområdet mener vi, at det er afgørende, at du som investor i Merkurs bæredygtige investeringsunivers kan være tryg ved, at du ikke ejer selskaber, hvis forretningsmodel bygger på den fossile brændstofsektor. Som andelshaver og kunde i Merkur kan du også være sikker på, at dine penge aldrig vil blive lånt ud til disse virksomheder. Derudover har vi besluttet os for, at alle vores produkter skal bidrage positivt til omstillingen, og at det skal være nemt for dig som kunde at bidrage til den fossilfri rejse.
Selvom der heldigvis også er kommet fokus på grøn omstilling i den finansielle sektor, oplever vi desværre, at mange stadig har en forretningsmodel, der ikke sigter mod et fossilfrit samfund, men tværtimod fortsat finansierer sektoren. Det kan ikke nytte noget, at man stiller sig op med et enkelt grønt og fossilfrit investeringsprodukt – nicheprodukter er ikke nok. Som sektor er vi nødt til at bære ansvaret for, at der handles over hele linjen.
Det er ikke bare idealistisk, ændring af business as usual er den eneste måde, vi kommer i mål på. Fremtidens virksomheder skal tage et seriøst ansvar. Og det skal vi alle sammen. Lad os starte med vores penge.
FAKTA
Silja Nyboe Andersen
- Investeringsaktivist
- Ekspert i impact-investeringer
- Har siddet i bestyrelsen for Merkur Andelskasse, Dansk Skovforening, Thomas Harttung A/S og Nordic Harvest
Vil du følge med i Værdibaseret Investering?
Her kan du tilmelde dig Merkurs nyhedsbrev om Værdibaseret Investering, hvor vi holder dig opdateret om trends inden for bl.a. etisk og værdibaseret investering, impact-investeringer, afkast og meget mere.
Værdibaseret Investering
Kontakt Merkur
Har du spørgsmål eller lyst til at høre mere om impact-investering i Merkur, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores rådgivere står klar til at hjælpe dig.