Vil du læse flere artikler fra Pengevirke?
Vi har lavet et helt tema om grøn energi i Pengevirke 2 2022.
MERKURS BREVKASSE
Vil du spørge Merkur om noget? Så skriv til Pengevirkes brevkasse om bæredygtig økonomi. Merkurs eksperter er klar til at svare på spørgsmål om stort og småt. Send dit spørgsmål til pengevirke@merkur.dk.
_______________________________________________________________________________________
Jeg er kunde i Merkur og har også nogle investeringspapirer. Så vidt jeg har forstået er disse papirer så mørkegrønne, som det overhovedet er muligt – dvs. de har EU’s mest bæredygtige stempel. Men i EU har der været et forslag om at inkludere atomkraft og naturgas som grønne energikilder. Hvordan forholder Merkur sig til det, og vil kunderne fremover komme til at investere i atomkraft og naturgas?
Venlig hilsen
Hanne
Kære Hanne
I juni måned besluttede Europa Kommissionen, at investeringer i atomkraft- og gasprojekter kan få stemplet som miljømæssigt bæredygtige i henhold til EU’s grønne taksonomi. Merkur beklager dybt den beslutning, for den udfordrer troværdigheden af EU’s indsats for at bekæmpe klimaforandringer.
EU’s grønne taksonomi er en række kriterier, der fastsætter, hvornår en investering kan anses for at være miljømæssigt bæredygtig. EU har været pioner i forhold til arbejdet med taksonomien, og det har givet håb for reel klimahandling.
Derfor er det meget skuffende, at EU på falderebet vælger at klassificere atomkraft og naturgas som grønne energikilder. Det kan godt være, at vi i en krisesituation har brug for nogle typer af sort energi. Men det gør dem ikke bæredygtige, og vi skal heller ikke begynde at kalde dem bæredygtige, bare fordi vi har brug for dem lige nu og her.
I Merkur holder vi fast i vores fossilfri strategi. Så selvom vores investeringer har EU’s mørkegrønne stempel, gælder vores egne minimumskriterier fortsat, og her ekskluderer vi blandt andet både atomkraft og naturgas. Inden for energiområdet fokuserer vi i stedet på udviklingen af vedvarende energi. Det mener vi er den eneste mulighed for en reel grøn omstilling.
Merkurs minimumskriterier kan du finde her: merkur.dk/kriterier
Venlig hilsen
Mikkel Palsby,
Økonomidirektør og risikoansvarlig i Merkur
_______________________________________________________________________________________
Vi bor i et hus med gasfyr og har overvejet, om vi skal installere en varmepumpe i stedet. Men vi får fjernvarme om ca. fem år, så hvordan vurderer vi, om det kan betale sig?
Venlig hilsen
Solveig og Jens
Kære Solveig og Jens
Ofte kan man både spare på energien og økonomien ved at udskifte varmekilden, men vi hjælper selvfølgelig meget gerne med at finde ud af, hvad der er den bedste løsning for jer. I Merkur kan vi formidle kontakt til en energikonsulent, som kan foretage de faglige vurderinger.
Tag fat i jeres rådgiver i Merkur, så vil vi sammen med energikonsulenten se nærmere på jeres situation og rådgive jer i forhold til både jeres valg af varmekilde, jeres økonomi og andre faktorer, der kan spille ind. I Merkur tilbyder vi lån til alle slags energirenoveringer.
Hvis I vil udskifte varmekilden i hjemmet, har vi et særligt lån, hvor I får rabat, når I reducerer klimapåvirkningen. Renten på lånet er nemlig direkte relateret til den CO2, I sparer ved at udskifte fyret. Jo mere CO2 sparet, desto billigere er renten.
Måske kunne andre former for energirenovering også være relevant for jer, så det er også en god ide at prøve vores energiberegner, som kommer med forslag til de mest effektive og lønsomme energirenoveringer i netop jeres bolig.
Find den på merkur.dk/energi
Held og lykke med det!
Venlig hilsen
Edmont Ala,
Områdedirektør, privat og bolig
_______________________________________________________________________________________
Artiklen har været bragt i Pengevirke 2 2022.
Vil du modtage et udvalg af de bedste artikler fra vores magasin på mail, så tilmeld dig her. Nyhedsbrevet udkommer fire gange om året.