Kundehistorie

Hey Planet vil gøre insekter så lækre, at du spiser dem til aftensmad

Fødevarevirksomheden Hey Planet vil revolutionere vores madvaner og gøre insekter til en bæredygtig del af vores måltider til hverdag. Det er ikke en nem opgave, men på tre år er de gået fra deres eget lille køkken til en professionel produktion og en stor millioninvestering.

Af Jonathan Tybjerg, Pengevirke

 

Det hele begyndte med en larverisotto i oktober 2016. Malena Sigurgeirsdóttir og Jessica Moore Buhl-Nielsen arbej­dede egentlig på et projekt om bære­dygtige fødevarer, men Malena Sigurge­irsdóttir var besat af insekter. Hun havde ivrigt fortalt, hvor nærende de var, hvor ekstraordinært bæredygtige de var, hvor nemme de var at produ­cere, og hvordan det kunne gøres alle steder, både i byer og i forpinte egne, hvor landmænd mistede deres leve­grundlag. Jessica Moore Buhl-Nielsen syntes, det lød sindssygt interessant, men når hun kiggede på tallerkenen med de store fede larver, blev hendes appetit ikke rigtig vækket. Tværtimod.

“Der var meget langt fra alle de her gode argumenter til, at jeg tænkte, at det her kunne jeg godt sidde og spise en almindelig tirsdag aften,” fortæller Jes­sica Moore Buhl-Nielsen. “Og det kunne Malena godt se. Så vi gik i gang med at se på, hvordan vi kunne gøre det appetitligt.”

Idéen blev til virksomheden Hey Planet (som for nylig har skiftet navn fra Wholi). I dag, tre et halvt år senere, har virksomheden et voksende sortiment af madvarer med insekter i, en millionin­vestering fra en kapitalfond og en tilta­gende drøm om, at insekter bliver en del af danskernes aftensmåltid.

“Målet med at gøre insekter mere spi­selige er, at vi på sigt kan nedbringe vo­res meget høje kødforbrug,” fortæller Jessica Moore Buhl-Nielsen.

Fra eget køkken til professionel produktion

Iværksættereventyret begyndte dog i mere ydmyge rammer i et køkken i et bofællesskab. Her eksperimenterede de dengang 27-årige kvinder med larver og græshopper købt på frost. Insekterne blev bagt i ovnen og blendet til pulver i en foodprocessor.

“Så rullede vi det ind i dadler, og vi bagte nogle kager og noget bananbrød,” opremser Jessica Moore Buhl-Nielsen de indledende forsøg.

Bortset fra et par samboer, der ikke brød sig om den stærke lugt af bagte in­sekter og larver i vasken, fik Jessica Mo­ore Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirs­dóttir opbakning fra deres venner. Det stod også klart for de to kvinder, at det ikke var et hobbyprojekt. For Malena Si­gurgeirsdóttir var det en drøm, hun havde jagtet siden hun som 18-årig smagte sin første græshoppe i Tanza­nia. Hun havde fokuseret på insekter som fødevarer i sine studier og forsk­ning i naturressourcer og miljøøkonomi og fundet et enormt uudnyttet poten­tiale. Jessica Moore Buhl-Nielsen, der var uddannet fra CBS, havde et halvt år forinden startet en anden virksomhed op, og idéen om en fødevarerevolution passede godt med hendes sociale iværksætteri.

Inden for få uger havde de et cvr-nummer, et logo, forretningsplaner og stande på julemarkeder, hvor de solgte deres første produkter i form af græshoppepebernødder og dadelkon­fekt med larvepulver.

“Vi fik faktisk solgt ret meget. Vi stod i hvert fald hver weekend og trillede de her dadelkugler med vores venner og kære,” fortæller Jessica Moore Buhl-Nielsen.

Derfra gik tingene stærkt. Få måne­der efter kunne Jessica Moore Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdót­tir til glæde for deres samboere rykke ud af bofællesskabets køkken og ind i et rigtigt storkøkken. En crowdfunding på Kickstarter havde skaffet dem 120.000 kr., og samtidig havde de fået Irma som kunde.

“Og så kom vi også i Magasin og en række små butikker, så der kunne vi sige, at det er et rigtigt produkt og ikke bare en fiks idé.”

Millioninvestering og køderstatning

I dag har Hey Planet fire produktserier: Squares, der svarer til den oprindelige konfekt, insektproteinbarer, knækbrød, og så sælger de også selve insektpulve­ret. Produktionen har de overladt til en fynsk chokoladefabrik, mens insek­terne importeres fra larvefarme i Hol­land og græshoppefarme i Canada.

Hey Planet sælger til omkring 300 butikker i Danmark, men insekter som fødevarer er stadig et nichemarked, og det er svært at sælge uden for Aarhus og København, erkender Jessica Moore Buhl-Nielsen.

“Til gengæld er der mange forskellige steder, vi kan tage det hen, så strategien er, at vi skal skalere bredt til andre stor­byer, hvor de har fokus på at spise sundt og bæredygtigt,” forklarer hun og tilføjer, at Hey Planet er begyndt at sælge i Tyskland, England og Japan.

I sommeren 2019 fik de hjælp til den opgave, da investeringsfonden Mega­trend Invest skød et anseeligt millionbeløb i projektet, for at det kan komme ud over Danmarks grænser. Megatrend Invest deler Hey Planets ambition, siger Jessica Mo­ore Buhl-Nielsen. De satser på de lang­varige trends frem for de hurtige idéer, og så investerer de primært i bæredyg­tige iværksættere.

Det var især Hey Planets kommende produkt, kødalternativet Manna, som fik Megatrend Invest til at investere i Hey Pla­net. Manna er lavet på larver og ærter, og det skal efter planen komme ud i ef­teråret. Det er her, hvor projektet skal stå sin rigtige prøve. Indtil videre har Hey Planets produkter taget form som snacks, men med Manna tager Hey Pla­net skridtet videre i forsøget på at æn­dre vores aftensmåltid.

Det er drømmen for de to iværksæt­tere, at Manna skal gøre en forskel for kloden. Produktionen af insekter udle­der 100 gange mindre CO2 end produk­tionen af oksekød, ligesom det vil spare 4.000 liter vand. Samtidig giver insek­terne de fleste af de gode aminosyrer, man får fra kød, ligesom det giver den umami, der får oksekød til at smage godt. Det er det potentiale, Hey Planet gerne vil udnytte ved at gøre det hele mere spiseligt.

Det nye sushi

I dag er missionen for Hey Planet stadig den samme, som da selve idéen opstod over en larverisotto. Insekterne skal gø­res lækre og spiselige, så folk ser det som et reelt alternativ til kød. Det er en mission, der kræver gode overtalelses­evner. Derfor er Hey Planet også foku­seret på at komme ud med folk og give dem smagsprøver på deres produkter.

“Vi skal blive ved med at fokusere på, at folk kan få smag for det, og det ikke bare er en sjov ting, man køber i super­markedet, men også er noget man kan spise til frokost eller aften som et reelt måltid,” siger Jessica Moore Buhl-Niel­sen.

Det er ikke nogen nem opgave, når man først bevæger sig uden for de store byer. Og hos Hey Planet ved de godt, at det ikke er inden for de næste par år, at insekter bliver noget som hr. og fru Jen­sen spiser til aftensmad et par gange om ugen. Men det er håbet i det lange løb, og tingene kan pludselig gå hurtigt.

“Andre fødevarer som hummer og sushi, der er blevet set som mærkelige og farlige, har vi ændret holdning og forhold til på få år,” lyder det optimi­stisk fra Jessica Moore Buhl-Nielsen.

 

Fakta
Som andelshaver støtter du virksomheder som Hey Planet

For hver Merkur Andel du køber, giver du mulighed for, at vi kan låne 6.000 kr. ud til bæredygtige og ansvarlige virksomheder som Hey Planet. Derfor plejer vi at sige, at andelshaverne er fundamentet for Merkur - og helt afgørende for, at vi som pengeinstitut kan gøre en forskel i samfundet.

Læs mere om at blive andelshaver i Merkur her.

 

Artiklen har været bragt i Pengevirke 1 2020. 


Relaterede artikler