Investor i en usikker tid

Toldkrig og turbulens: Sådan forholder du dig som impact investor

Trumps toldkrig sender chokbølger gennem de globale finansmarkeder og skaber en voksende frygt for recession. Impact-investering er vores bedste strategi til at navigere i toldturbulensen, lyder det fra Triodos. Vi giver en status midt i stormvejret og et bud på, hvordan du skal forholde dig som investor i en usikker tid.

Artiklen er baseret på en klumme fra 7. april skrevet af Joeri de Wilde, økonom i Triodos, og redigeret af Merkur.
09 april 2025

Toldkrigen har sat verdensøkonomien i brand, og aktiemarkederne har haft nogle af de vildeste dage i årtier. Hvad sker der med økonomien lige nu, og hvad betyder det for dig som investor?

Vi forsøger her at fragte dig nogenlunde sikkert igennem de rørte vande og klæde dig på til, hvordan du skal forholde dig til toldsatser, verdensøkonomisk uro og røde tal på aktiemarkedet.

Toldkrigen er i fuld gang

Præsident Trumps nyligt annoncerede toldsatser den 2. april, som han ironisk nok kaldte befrielsesdagen, har sendt chokbølger gennem de globale finansmarkeder.

Gennem en meget forsimplet beregning, der mangler økonomisk stringens, har den amerikanske regering indført såkaldt ”reciprokke” toldsatser (gengældelsestold) for de fleste af sine handelspartnere med det formål at beskytte amerikansk industri.

Mens den amerikanske regering hævder, at dette skridt har til formål at skabe mere lige vilkår, er disse toldsatser blandt de højeste, der er set i årtier, og minder om den berygtede ’Smoot-Hawley Tariff Act’ fra 1930. Det var en lovgivning som forværrede Den Store Depression ved at udløse en række gengældelseshandelskrige. Det giver nu anledning til bekymring for, at historien kan gentage sig.

Foto: Garakhan Safarli

Frygten for en global recession vokser

De nyligt annoncerede toldsatser, som trådte i kraft 9. april, udgør en betydelig trussel mod den globale økonomi. Den økonomiske aktivitet vil sandsynligvis aftage på grund af stigende omkostninger, hvilket vil føre til højere forbrugerpriser i USA og svækket efterspørgsel. Derudover forventes den øgede usikkerhed omkring USA's handelspolitik - at dæmpe husholdningernes forbrug og virksomhedernes investeringer.

De økonomiske konsekvenser vil sandsynligvis være forskellige på tværs af forskellige regioner:

USA risikerer selv at blive den mest berørte større økonomi, da told på alle importerede varer sandsynligvis vil drive forbrugerpriserne kraftigt op. Påvirkningen af priserne vil være højere for de produkter, hvor der ikke er nogen amerikansk erstatning.

Nogle lande, som f.eks. Storbritannien, kan drage fordel af relativt lavere toldsatser, men de bredere virkninger af en global handelskrig og øget usikkerhed på markederne vil sandsynligvis ophæve enhver potentiel gevinst.

EU kan stå over for den dobbelte udfordring med lavere økonomisk vækst og lavere inflation, især hvis EU afholder sig fra en kraftig gengældelse.

Kina kan forsøge at omdirigere produkter, der oprindeligt var beregnet til USA, til andre markeder, især Europa, hvilket vil føre til en tilstrømning af varer til lavere priser.

Samlet set vil øget politisk usikkerhed og effekten af den gengældelse, landene beslutter sig for, have en uvis, men helt sikkert negativ indflydelse på den globale økonomi. Som følge af det, forventer vi mere markedsvolatilitet i de kommende uger – og dermed altså store prisudsving på aktierne.  

Foto: Nazarizal Mohammad

Markedsuro rammer forskelligt

Finansmarkederne verden over har reageret kraftigt på Trumps udmelding om toldsatser, selv om virkningen har varieret fra region til region og fra sektor til sektor. De amerikanske aktiemarkeder led de største tab i de første dage, hvilket afspejler de betydelige risici for USA’s egen økonomiske vækst og inflation.

På sektorniveau var teknologiaktierne blandt de hårdest ramte. Mange store amerikanske teknologivirksomheder er meget afhængige af asiatiske forsyningskæder, og de øgede toldsatser over for disse lande har rystet investorernes tillid.

Sektorer som energi, finans og forbrugsvarer oplevede også kraftige fald, drevet af bekymring for, at en recession kan reducere efterspørgslen på energi, sænke forbruget og øge kreditrisikoen for bankerne. Omvendt oplevede defensive sektorer som dagligvarer, telekommunikation og sundhed mere beskedne fald, da investorerne søgte relativ sikkerhed.

De lange statsobligationsrenter er faldet som en reaktion på lavere forventninger til vækst, mens markederne i stigende grad har indregnet centralbankens rentenedsættelser.

Det virker som om, at investorerne mener, at mindre vækst eller recession (negativ vækst) vil opveje inflationspresset, hvilket vil føre til pengepolitiske lempelser (rentenedsættelser).

Foto: William William

Triodos-fonde viser modstandskraft

På trods af den generelle markedsuro har de børsnoterede Triodos-fonde indtil videre vist relativ modstandskraft i forhold til de indekser, vi sammenligner med.

Det skyldes i høj grad, at Triodos-fondene ikke har investeret nær så meget i det amerikanske marked. Og at de i højere grad har fokus på defensive aktier af høj kvalitet. Triodos’ strenge minimumsstandarder og omhyggelige valg af aktier har hjulpet med at begrænse tab i de mest udsatte regioner og sektorer.

Impact Investering er vigtigere end nogensinde

Impact investering er nu mere end nogensinde den bedste strategi til at beskytte både mennesker og planeten mod økonomiske chok.

Ved at prioritere bæredygtig udvikling stræber vi med impact investering efter en verden, hvor alle mennesker har de nødvendige værktøjer og ressourcer til at leve et tilfredsstillende liv, mens økonomien fungerer i harmoni med naturen og inden for planetens grænser – frem for at være i modstrid med naturen. Joeri de Wilde, som er økonom i Triodos, understreger: 

Vi tror virkelig på, at denne tilgang ikke kun opretholder etiske principper, men også understøtter langsigtede, bæredygtige finansielle afkast, da det giver mest økonomisk mening.

Joeri de Wilde, økonom, Triodos

Ved at fokusere på virksomheder og projekter, der bidrager positivt til samfundet og miljøet, er impact investeringer med til at skabe en fremtid, hvor økonomisk velstand og planetens grænser går hånd i hånd. I takt med at usikkerheden vokser i den globale økonomi, er impact investering fortsat et vigtigt redskab til at sikre stabilitet, retfærdighed og modstandsdygtighed.

”Triodos vil fortsat overvåge udviklingen nøje og justere fondenes positionering for at navigere i disse turbulente tider,” forsikrer Joeri de Wilde.

Sådan forholder du dig som investor

Det er nogle store omvæltninger vi ser i økonomien lige nu, og når aktiemarkedet bløder kan man som investor nemt blive i tvivl om, hvad der er den bedste strategi. Skal du sælge? Ændre fordeling i din portefølje? Eller bare holde fast?

Merkurs investeringschef Helle Juul Lynge er dog ikke i tvivl om, at det gælder om at undgå panik:

Det bedste råd i en turbulent tid, som den vi befinder os i lige nu, er at du som investor forholder dig roligt og afventende frem for at handle i panik. Selvom det er voldsomt, hvad der sker i disse dage, så er det stadig vores anbefaling at have det lange lys på og holde sig til en langsigtet investeringsplan.

Helle Juul Lynge, direktør for investering og pension i Merkur

Har du spørgsmål eller er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, er du som altid velkommen til at kontakte din rådgiver eller afdeling i Merkur, understreger Helle Juul Lynge.

Helle Juul Lynge, direktør for investering og pension i Merkur. Foto: Henrik Wagner

Har du spørgsmål til dine investeringer?

Kontakt din rådgiver i Merkur eller skriv direkte til vores investeringsteam.


Relaterede artikler