Uden Merkur var der ikke noget Thise Mejeri
Adm. direktør Poul Pedersen fra Thise Mejeri og Merkurs adm. direktør Lars Pehrson har samarbejdet gennem mange år.
Andele i Merkur
Når du køber andele i Merkur, bliver du medejer. Men samtidig er andelene en investering for dig. Når du køber andele, er du med til at gøre det muligt for Merkur at låne penge ud til nye bæredygtige virksomheder og projekter.
Merkur er ejet af vores godt 8000 andelshavere. Hver andelshaver har én stemme på generalforsamlingen, hvor de vælger et repræsentantskab, som så vælger bestyrelsen. Som andelshaver er du altså medejer og du har medbestemmelse, men andele er mere end det. De er også en investering.
Prisen på andele bliver fastsat fire gange årligt af Merkurs bestyrelse, og den hænger sammen med, hvordan andelskassen klarer sig. Er der overskud i Merkur, giver det afkast til andelshaverne. I 19 ud af 24 år har andele givet et positivt afkast. Læs mere om andele i Merkur og se den aktuelle pris her.
Andele er samtidig hele forudsætningen for, at Merkur kan låne penge ud til bæredygtige og sociale projekter. Hver gang Merkur sælger andele for 1.000 kroner, har vi mulighed for at låne 7.000 kroner ud.
Når du investerer i andele, giver du altså Merkur mulighed for at låne flere penge ud, fordi andelskapitalen er afgørende for vores udlån. Og det er her din investering har en impact. For vi låner ikke penge ud til hvem som helst.
Merkurs udlån bygger på en impact-tankegang, hvor vi låner penge ud til virksomheder, projekter, institutioner mm., som gør en positiv forskel i verden, primært inden for områder som bæredygtighed og miljø, sociale projekter og kultur. Det anerkendte Villum Fonden, da de i 2016 investerede 20 mio. kroner i andele som et led i deres strategi om at øge fondens impact investeringer.
Men de fleste af vores andelshavere er helt almindelige kunder og investorer, som ser andelene som et led i deres investeringsstrategi, eller som ønsker at være medejere af deres bank. I modsætning til andre banker er Merkurs udlån gennemsigtigt, så du altid kan følge med i, hvilke virksomheder, der har lån hos os. Det mener vi er en vigtig værdi, fordi du som andelshaver på den måde aldrig er i tvivl om, hvad du investerer i.
Merkurs udlån gør hver dag en stor forskel for de mange grønne, sociale og kulturelle virksomheder, som vi finansierer. Et godt eksempel er Thise Mejeri, som er en af vores kunder gennem mange år. I dag er mejeriet en succes. Men sådan har det ikke altid været.
Da Thise Mejeri blev grundlagt i 1988 var der ikke mange, der for alvor troede på økologien. Derfor stod bankerne heller ikke ligefrem i kø for at finansiere et økologisk andelsmejeri. Poul Pedersen, der i dag er administrerende direktør for Thise Mejeri, tøver ikke med at fremhæve Merkurs betydning for Thise.
”Uden Merkur var der ikke noget Thise Mejeri i dag”, siger han.
I 1988 henvendte en gruppe økologer sig til Poul Pedersens forældre, fordi de ville oprette et økologisk mejeri. Dengang var det den eneste mulighed for, at de økologiske mælkeproducenter kunne få deres mælk omsat til økologiske mejeriprodukter.
De måtte tage sagen i egen hånd, for der var ikke andre mejerier, der ville hjælpe dem. Der var bare lige én ting de manglede for at få gang i det nye mejeri: en bankforbindelse. Det troede de ikke var noget problem, men som Poul forklarer:
”Nu ligger det i Nordvestjylland, og det gjorde det ikke nemmere at finde en bank til et økologisk projekt i 1988. Det står ikke skrevet noget sted, at det var der, epicenteret for dansk økologi skulle starte, det garanterer jeg for. Enten grinte de af os, eller også fik vi bare et klart nej.”
Men med en kassekredit, som Merkur stillede til rådighed mod kaution, lykkedes det endelig landmændene at få sat deres andelsmejeri i gang. Og siden dengang er det vokset støt. I dag er Thise Mejeri det største rent økologiske mejeri i Danmark. Deres omsætning har netop rundet en milliard, og deres mejeriprodukter er kendt fra supermarkeder landet over. Med hjælp fra en bank, der troede på deres idé, og fra de kunder, der med tiden er blevet mere og mere villige til at prioritere økologien, er mejeriet blevet en succes.
Uden Merkur var der ikke noget Thise Mejeri
Adm. direktør Poul Pedersen fra Thise Mejeri og Merkurs adm. direktør Lars Pehrson har samarbejdet gennem mange år.
Du er velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du vil høre mere om, hvordan du kan blive en del af fællesskabet.