01-03-2024

Ny B Corp-vurdering: Merkur bekræfter førerposition inden for bæredygtighed

Merkur har netop fornyet vores B Corp-certificering med en markant styrket vurdering. Den nye vurdering bekræfter, at vi er blandt verdens mest bæredygtige virksomheder.

Merkur har været B Corp siden 2020, men er netop blevet gencertificeret. Foto: Magnus Arrevad

Hvad har Merkur til fælles med outdoormærket Patagonia, hudplejeproducenten Rudolph Care og fødevarevirksomheden Meyers? Svaret er, at vi er en del af den samme familie. Familien hedder B Corp, hvor B’et står for Benefit, altså ’gavn’. Vi er en international kreds af virksomheder og brands, der med det eftertragtede B Corp certifikat kan bevise, at vi er blandt de mest ambitiøse i arbejdet med at skabe en mere bæredygtig verden.

En B Corp certificering skal fornys hvert tredje år. Merkur blev B Corp i 2020, og vi er netop blevet re-certificeret, og har opnået en såkaldt ’score’, der ligger godt 24% over den, Merkur i sin tid blev optaget i B Corp med.

- Det er en lige så omfattende proces at blive re-certificeret, som det var at opnå B Corp titlen i første omgang, siger Mikkel Palsby, direktør for bæredygtighedsrapportering i Merkur og fortsætter:

- Sammen med B Corps team er vi gået helt i dybden i alle led og hjørner af Merkur, fra leverandører til udledninger. Alt er blevet endevendt, så vi er selvfølgelig meget, meget glade for, at vi kommer ud med en endnu højere score end sidst, og dermed kan dokumentere, at vi tager vores ambition om hele tiden at udvikle os og skabe impact meget alvorligt og bogstaveligt.

Høj score skiller sig ud

En B Corp-certificering er en international anerkendelse af virksomheders engagement i social og miljømæssig ansvarlighed. For at blive certificeret skal virksomheder dokumentere, at de handler på ambitiøse mål indenfor forskellige områder af bæredygtighed som klima, miljø, samfund, ledelse, kunder og medarbejdere.

Det kræver en score på 80 point at blive B Corp certificeret. Merkur fløj i 2020 ind i den bæredygtige bevægelse med en score på 115,4 point, hvilket var rekord på tværs af alle brancher i Norden på det tidspunkt. Ved den nye re-certificering opnår Merkur en score på hele 142,9 point. Det er ifølge B Corp organisationen lidt af en bedrift:

- Det er jo virkelig imponerende, særligt i finanssektoren, at vi ser en pointscore i de her luftlag som Merkur opnår, og med den stigning i score. Vi hæfter os især ved, at Merkur i den nye certificering går frem på samtlige fem måleparametre. Det er en stærk bekræftelse af, at ansvarlighed bliver taget meget seriøst i alle aspekter af bankens virke, siger Nille Skals, direktør for B Corp i Norden. 

B Corp logo skaber transparens om reel bæredygtighed

Ingen virksomheder kommer sovende til at kunne smykke sig med det lille, sorte B Corp-logo. Det er nemlig en grundig omgang, hvor virksomhederne skal kunne dokumentere reel handling på løfter og mål, helt ned i de mindste detaljer. Derfor er B Corp også et troværdigt stempel, som bidrager til at skabe transparens om ansvarlighed, forklarer Nille Skalts:

- Forbrugere, investorer og myndigheder kan stole på, at B Corp-certificerede virksomheder tager ansvarlighed for verden seriøst i forhold til både sociale, samfundsgavnlige og miljømæssige aspekter. Det er et vigtigt signal i en tid, hvor der er et stigende fokus fra både forbrugere, investorer og myndigheder.

B’et er ingen sovepude

Kravet om at alle B Corps skal recertificeres hvert tredje år sikrer desuden, at ingen virksomheder kan opnå mærket, for derefter at gå i stå med bæredygtighedsarbejdet. For at blive recertificeret skal det nemlig kunne dokumenteres, at der bliver handlet på løfterne.  Kravene til at blive recertificeret stiger derfor for hver gang, så virksomhederne løbende bliver endnu bedre for verden. Det er med til at holde virksomheder som Merkur til ilden, siger administrerende direktør i Merkur Andelskasse Charlotte Skovgaard:

- Det stærke ved B Corp er, at vi er blevet inspireret til at gå endnu længere, og til i endnu højere grad at sætte barren højt i alt, hvad vi gør. På den måde sikrer vi, at vi hele tiden bevæger os i den rigtige retning. Vi ser derfor B Corp-certificeringen som et løbende kompas, der hjælper os med at sætte ambitiøse mål og konstant forbedre vores indsats inden for bæredygtighed.