28-10-21

Millioner fra EU på vej til bæredygtige danske virksomheder via Merkur

To gode nyheder til danske bæredygtige og socialt ansvarlige virksomheder: Som første danske pengeinstitut får Merkur Andelskasse ansvarlig lånekapital fra Den Europæiske Investeringsfond (EIF) målrettet videreudlån til hundredvis af virksomheder. Desuden fordobles den garantipulje til Merkur fra EUs krisefond, EGF, der sikrer erhvervsudlån på favorable vilkår - og som Merkur er en af få udbydere af i Danmark.

Blækket er kun lige tørt på aftalen mellem EIF og Merkur Andelskasse, der giver op mod 75 mio. kr. (10 mio. euro) i ansvarlig lånekapital til det bæredygtige pengeinstitut, under EUs program for Beskæftigelse og Social Innovation, EaSi. Aftalen blev endeligt indgået slut oktober og styrker Merkurs kapitalgrundlag betragteligt.

Aftalen glæder Merkurs administrerende direktør Charlotte Skovgaard:

”Vi ser styrkelsen af vores kapital som et vigtigt fundament for de kommende års udvikling og vækst. Med EaSi lånekapital fra EIF forpligter vi os til at øge udlånet til bæredygtige danske virksomheder, så vi på den måde både styrker vores kunders forretning og vores egen, Jo flere penge, vi kan låne ud, jo mere kan vi fra Merkurs side styrke udviklingen af bæredygtighed og social ansvarlighed som er hele vores formål”.

Det er ikke hver dag EIF udsteder lån på attraktive vilkår til et dansk pengeinstitut – faktisk er det aldrig sket før. Og det er efter en meget grundig undersøgelse af Merkurs forretning, en due diligence, at EIF har valgt at bakke Merkur op med ansvarlig lånekapital.

EUs kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder Nicolas Schmit, siger:

“Den EU støttede EaSi aftale giver et boost til Merkur Andelskasses videreudlån til sociale virksomheder, som kan skabe og sikre arbejdspladser indenfor den sociale økonomi. Det vil bidrage til at afbøde følgevirkninger af pandemien”.

Og der er mere godt nyt til danske virksomheder, for den garantipulje fra EUs krisefond, EGF, (Europæiske Garantifond) som Merkur blandt få danske pengeinstitutter har fået stillet til rådighed, fordobles fra ca. 149 mio. kr. til 298 mio. kr. (20 til 40 mio. euro). Puljen fra EGF stilles som garanti bag udlån på favorable vilkår til Merkurs erhvervskunder.

Adm. dir. i EIF, Alain Godard forklarer formålet med garantien sådan her:

“Garantien fra EGF muliggør den nødvendige finansiering af sunde europæiske små- og mellemstore virksomheder, der kæmper med de nuværende omstændigheder. Vores garantier betyder finansiering på favorable vilkår og vil dermed hjælpe danske virksomheder ud af krisen, samtidig med at støtte Merkur i arbejdet med at skabe et mere bæredygtigt og socialt ansvarligt samfund”.

Fakta

EaSi aftalen med Merkur indebærer ansvarlig lånekapital, tier 2, til rente cibor 3 +2,75%. 
EaSi er en del af EU's program for Beskæftigelse og Social Innovation. EIF er formidler af både EaSi og EGF.