27 - 09 - 2019

Bliv investeringsaktivist

Fredag den 27. september havde vi lukket på grund af klimastrejke. Du kan her læse den tale som ekspert i impact-investeringer Silja Nyboe Andersen holdt til arrangementet #BreakForClimate.

Af Silja Nyboe Andersen, ekspert i impact-investeringer

 

Marts 2016. Der vågnede jeg. Jeg vågnede fordi jeg så lige ind i alvoren. Jeg blev vækket af mit eget skrig. Et urskrig, der forandrede alt.

Jeg stod og kiggede ud over Ilulissat gletsjeren på Grønland. Ved siden af mig stod klimaforskeren Robert Corell. En høj, stoisk rolig mand på 85, der har fulgt klimaets forandringer i 30 år. Og han græd.

Han græd, da han så, hvor meget isen var smeltet siden året før.

Mit liv har været forandret siden den dag. Selvom jeg allerede før denne oplevelse havde været aktivist for klimaet, gav den oplevelse mig et nyt afsæt. Et afsæt, der tager udgangspunkt i, at vi er nødt til at ændre vores systemer og tilgang til penge.

Så selvom, jeg ved gud ikke havde set mig selv som bankdame, så valgte jeg at bruge mit liv på at ændre den måde vi tænker på penge. For vi skal have rystet det finansielle maskinrum, og det skal vi fordi penge styrer hvilken verden vi lever i.

Vores banker og pensionskasser bestemmer, hvor vores penge går hen.

Derfor fandt jeg en bank som siden 1982 har arbejdet for at sikre at vores penge arbejder for en bæredygtig fremtid. En bank, som den eneste i Danmark har valgt at lukke for business i dag. 

For i dag handler om noget, der er langt større end os selv. Mange af jer, der står her i dag, I gør jer sikkert umage for at leve mere bæredygtigt. Måske spiser I mindre kød, køber økologiske gulerødder, slukker for lyset og bilen kører på el.

Men mens I går og gør jeg umage, så kan jeg desværre garantere jer for, at lige nu er en meget stor del af jeres penge investeret i en verden, vi ikke har lyst til at blive gamle i.

Lad mig give et eksempel:

En gennemsnitlig pensionsopsparing i Danmark indeholder 38 tons CO2 i fossile brændstoffer, det svarer til en bils udledning i 60 år. Hvis vi som mennesker skal overleve, skal vi holde op med at afbrænde fossile brændstoffer, og derfor skal vi også nægte at investere i det!

Så det er afsindig vigtigt at tage stilling til, hvilken bank I har og hvem der styrer jeres pensioner og opsparinger. For det er JERES penge, JERES opsparinger og det de penge kan gøre for verden, giver jer en kæmpe magt.

For gennem vores penge kan vi investere i virksomheder og løsninger, som respekterer naturen og vores ressourcer. Og så skal vi have dræbt myten om, at man taber penge på at investere bæredygtigt.

For det første er det ikke sandt! For det andet er det ikke det der handler om. Det handler om, alle de fantastiske ting vores penge kan lave, når vi ikke selv bruger dem. For hvis ikke vi investerer i den verden vi gerne vil leve i, så har vi ikke nogen verden at leve i.

Vi er den første generation der for alvor oplever klimaforandringerne, men vi er også den sidste der kan gøre noget ved det. Så hvad kan vi gøre?

Greta Thunberg siger det helt klart og simpelt: "Protect, restore, fund".

Så med mit afsæt fra bankverdenen, vil jeg invitere og opfordre jer til at blive investeringsaktivister. Undersøg om jeres penge lever et bæredygtigt liv, når I ikke bruger dem. Stil krav til dem, der investerer dem for jer. Stil krav til, at jeres penge skal beskytte verden, i stedet for at ødelægge den. Stil krav til, at jeres penge arbejder for de nye løsninger, der skal til for at omstille vores samfund mod en mere bæredygtig verden.

Vi må ikke gøre penge til skurken. Men vi skal tage magten tilbage over vores penge, så vi kan give dem nyt liv. På den måde kan vi sammen finansiere den verden vi, og fremtidige generationer skal leve i!

Så mine sidste ord og et spørgsmål til jer alle sammen er:

Hvor sover jeres penge om natten?

Vil du vide mere om værdibaseret investering? 

Så er du velkommen til at kontakte Merkurs investeringsteam.