At spise sammen er løsningen på en lang række af samfundets problemer. Det mener Rasmus Willig, ny forstander på Suhrs Højskole og medstifter af foreningen Andelsgaarde.
Vi kan spise os ud af kriserne i fællesskabNyt klimatiltag
Tag med Merkur på Planterejsen
Røde bøffer, store pølser og saftige kyllingelår er for mange af os en helt naturlig del af menuen. Men samtidig er det madvaner, der sætter et enormt klimaaftryk. Vores forbrug af kød udgør nemlig hele 15 procent af den globale CO2-udledning. Der er derfor et stort potentiale i at skifte det store kødforbrug ud med mindre klimabelastende fødevarer – og det skal Merkurs projekt Planterejsen bidrage til.
Af Emilie Lantz-Frederiksen
Gennem Planterejsen vil Merkur skubbe den danske fødevareproduktion i en mere plantebaseret retning. Og den rejse er de helt med på, på det fynske mikrolandbrug Palleshavegaard, hvor beskeden er klar: Det er vigtigt, at nogen går forrest for at passe på naturen!
”Der er ingen undskyldning for, at vi har behandlet jorden dårligt i så mange år, men vi vil gerne være med til at give det, naturen har brug for, tilbage.” Ordene kommer fra Mathias Olsen, landbrugskunde i Merkur, som sammen med sin far forpagter den biodynamiske og økologiske Palleshavegaard. Det midtfynske landbrugssted har altid naturen og den størst mulige hensyntagen til jorden i fokus.
Et landbrug i forandring
Siden Mathias Olsens familie overtog Palleshavegaard i 2020, har der været stort fokus på planteverdenen i den daglige drift. De dyrker en hel hektar planter med håndkraft og stor omtanke for naturen.
På gårdens marker dyrker familien grøntsager, urter og bladgrønt, men også grise, kaniner og får hører hjemme på gården. Dyrene lever under så naturlignende forhold som muligt og har så meget plads til at boltre sig på, at Palleshavegaard aldrig ville kunne leve af deres kødproduktion alene. For Mathias Olsen er det den eneste rigtige måde at drive landbrug på:
”Jeg tror ikke, at det er meningen, at man skal leve af at producere kød. Jeg tror, at kød skal være en ekstra ting på tallerkenen, ligesom grøntsagerne og urterne er det hos den brede befolkning i dag. Der er kun én måde at drive landbrug på, og det er med så store hensyntagen til naturen som muligt.”
Men Mathias Olsen ved godt, at Palleshavegaards 20 hektar ikke alene ændrer det store billede, og derfor falder Merkurs nye plantekoncept i god jord hos ham.
”Der skal ske ændringer i landbruget. Det er ikke bare vigtigt, det er livsnødvendigt. Og hvis vi skal rykke os, er pengeinstitutterne nødt til at investere i det!”
Foto: Palleshavegaard
En grønnere verden
Ideen om Planterejsen udspringer af et ønske om at støtte virksomheder som Palleshavegaard, der enten har eller ønsker at få en mere plantebaseret produktion. Med Planterejsen håber Merkur, at flere virksomheder vil se potentialet i at dyrke og producere plantemad.
”Vi vil gerne gøre noget for, at danskerne kan spise en mere plantebaseret kost. Den kost, vi spiser i dag, er meget kødbaseret og dermed også CO2-udledende. Gennem Planterejsen vil Merkur gerne bidrage til at nedbringe den del af CO2 udledningen, der kommer fra vores mad,” fortæller Ole Mathiassen, direktør for Erhverv i Merkur.
Formålet med Planterejsen er at støtte landbrug og fødevareproducenter, som gerne vil lave plantemad til mennesker. Som navnet antyder, handler Planterejsen om at hjælpe virksomheder på vej mod en mere grøn produktion, og dermed er det altså ikke vigtigt, om man i forvejen er en veletableret plantevirksomhed, men derimod at man ønsker at gøre produktionen mere plantebaseret.
På Palleshavegaard fastslår Mathias Olsen, at det er nødvendigt, at landbrug og fødevareproducenter tager større hensyn til naturen, og derfor er det vigtigt, at der er nogen, som tør gå forrest:
”Når jeg planter et valnøddetræ, så er jeg klar over, at jeg nok ikke kommer til at have den store høst fra det, men det gør mine børn og børnebørn til gengæld. Det gør mig glad at tænke på, at vi på den måde kan skabe liv på jorden til de næste generationer. Jeg kan godt have en fornemmelse af, at der er lang vej igen, men jeg glæder mig over, at der sker en masse nyt, og at mange ændrer kurs.”
Det er en rejse, som Merkurs Ole Mathiassen glæder sig til at tage del i:
”Vi er et pengeinstitut, så den måde, vi kan rykke ved udviklingen, er ved at kanalisere pengene derhen, hvor de gør en positiv forskel. Nu skal vi også kanalisere dem til plantemadsproducenter, fordi det er en del af Merkurs DNA at passe på klimaet, miljøet og naturen. På den måde bruger vi penge som et middel til at forandre verden til et bedre og grønnere sted.”
Artiklen har været bragt i Pengevirke 2 2023.
Foto: Palleshavegaard
Mere om landbrug
I Lejre dyrker Godis Grønt over 60 forskellige slags grøntsager ud fra regenerative principper, hvor de tager hensyn til naturen.
”Vi vil give mere til jorden, end vi tager”Her finder du en guide til lokale og økologiske landbrugsfællesskaber, hvor du kan blive medlem eller købe ind direkte hos landmanden.
Køb ind hos din lokale økolandmandSom pengeinstitut er der meget, vi kan gøre for at hjælpe naturen. Læs om vores tiltag her.
Hvad gør Merkur for biodiversiteten?Få Pengevirke på mail
Vil du modtage et udvalg af de bedste artikler fra vores magasin på mail, så tilmeld dig her. Nyhedsbrevet udkommer fire gange om året.