Merkur tilbyder, gennem Europas største værdibaserede bank Triodos, bæredygtige og socialt ansvarlige investeringsprodukter til vores kunder. Triodos har investeringer i både Palæstina og Israel samt mange andre steder i verden, og det er afgørende for Merkur, at investeringerne bidrager positivt til at skabe en bedre verden for mennesker, natur og miljø. Lige så vigtigt er det, at der IKKE investeres i virksomheder, der er involveret i krig og konflikter. Merkur følger den danske regering og EU’s sanktionspolitik i forhold til lande og områder, og iværksætter derfor heller ikke en generel boykot af fx israelske virksomheder, som ikke er involveret i krig eller konflikt. Triodos undersøger grundigt, om virksomheder i vores investeringstilbud er involveret i aktiviteter, der ikke kan tolereres, såsom krænkelser af menneskerettighederne. Det er vurderinger, der foretages på virksomhedsniveau, ikke på landeniveau.
Merkur svarer på kritik
Investeringer i israelske virksomheder og pengeoverførsler til Palæstina
I Merkur er vi dybt berørte over den tragiske situation i Gaza og de voldsomme omkostninger, krigen har for civilbefolkningen. Krig, vold og væbnede konflikter strider mod alt, hvad Merkurs grundlæggende værdier står for, og det vi arbejder for hver eneste dag.
Opdateret 1. august 2024
En gruppe kunder har rejst kritik af Merkur, fordi tre israelske selskaber indgik i det investeringsunivers, vi tilbyder gennem vores hollandske samarbejdspartner Triodos. To af de tre israelske selskaber er nu frasolgt og indgår derfor ikke længere i porteføljen. Derudover er Merkur også blevet mødt med kritik af, at vi ikke vil foretage pengeoverførsler til Palæstina for vores kunder.
Vi har nedenfor forsøgt at forklare, hvad der er op og ned omkring investeringer og overførsler.
Investering i israelsk virksomhed
I lyset af situationen i Gaza er Merkur, fra en gruppe kunder, blevet mødt med kritik af, at der indgik israelske selskaber i nogle af de investeringsfonde, som vi tilbyder gennem vores samarbejdspartner, Triodos. I april besluttede Triodos på baggrund af deres løbende overvågning at sælge sine aktier i det israelske selskab Check Point Software Technologies og med udgangen af juli har de solgt aktierne i israelske Solar Edge på grund af skuffende økonomiske resultater.
I skrivende stund er et enkelt israelsk selskab, TIPA, som udvikler bæredygtige emballageløsninger, en del af Triodos’ investeringsunivers på over 600 virksomheder og projekter. Virksomheden leverer løsninger, som Triodos grundigt har vurderet til at have positiv påvirkning på mennesker, miljø og samfund, og den lever ifølge Triodos op til Merkurs minimumskriterier.
Det er vigtigt for os at slå fast, at Merkur som værdibaseret pengeinstitut ikke tillader, at vores kunders penge bliver investeret i selskaber, der er involveret i våbenproduktion, krig og konflikter.
Hele Merkurs virke og dermed vores investeringstilbud er baseret på at fremme en bæredygtig og socialt ansvarlig udvikling i verden. Vi arbejder derfor hele tiden på at sikre, at vores investeringer lever op til vores kriterier om, at de bidrager positivt til verden.
Merkur følger regeringens sanktionspolitik
I Merkur anerkender vi kompleksiteten omkring konflikten mellem Israel og Palæstina, og vi forstår de stærke holdninger og kritiske blikke på specifikke investeringer, som konflikten fremkalder.
Merkur følger imidlertid den danske regering og EU’s sanktionspolitik i forhold til lande og områder, og iværksætter derfor heller ikke en generel boykot af israelske virksomheder, som ikke er involveret i krig.
Triodos tjekker altid meget nøje, om en virksomhed er involveret i aktiviteter, der ikke kan tolereres, såsom fx krænkelser af menneskerettighederne. Det er vurderinger, der foretages på virksomhedsniveau, ikke på landeniveau.
Vi følger op på alle investeringer
Vi tager alle vores kunders bekymringer alvorligt, og derfor bringer vi også henvendelserne videre til Triodos og beder dem løbende om at forholde sig til specifikke investeringer, heriblandt investeringerne i de israelske selskaber.
Merkur har et godt samarbejde med Triodos, og Triodos har forsikret os om, at alle vores investeringer lever op til både Merkurs og Triodos’ minimumskriterier.
Skulle det vise sig, at der er virksomheder i vores investeringstilbud, som ikke længere lever op til vores kriterier, er vi trygge ved, at Triodos vil frasælge aktierne i de pågældende virksomheder.
Hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere om dine investeringer gennem Merkur, så kontakt os og book et møde med en investeringsrådgiver. Du kan skrive til investering@merkur.dk eller ringe til os på 7027 2706.
Pengeoverførsler til Palæstina
I relation til konflikten i Gaza er Merkur også blevet mødt med kritik for, at vi ikke vil foretage pengeoverførsler til Palæstina for vores kunder.
Merkur kan fortsat overføre penge til Palæstina til bl.a. hjælpeorganisationers nødhjælp, lønninger osv. Men på grund af de skærpede lovgivningsmæssige krav til pengeoverførsler til konfliktområder kan vi desværre ikke altid imødekomme alle vores kunders behov for pengeoverførsler til Palæstina.
Merkur er, ligesom alle andre banker, underlagt strengere og strengere regler og procedurer for pengeoverførsler, og vi skal kunne dokumentere, at pengeoverførsler hverken direkte eller indirekte har organisationer på EU’s antiterror-liste som modtagere. Når vi ikke kan det, må og kan vi desværre ikke gennemføre en overførsel.
Hvis du som kunde oplever udfordringer med pengeoverførsler, vil vi meget gerne tale med dig om, hvad der kan være årsagen, og hvordan vi kan hjælpe dig i situationen.
Spørgsmål og svar
Vi er i tæt dialog med Triodos og tager den konkrete situation meget alvorligt. Vi spørger ind til alle forhold og sørger for at videreformidle evt. tvivlsspørgsmål for at være sikre på, at investeringerne, til enhver tid, møder vores minimumskrav.
Ja, vi vil fortsat kunne overføre penge til fx nødhjælp og lønninger til NGO’er i Palæstina. Men på grund af skærpede lovgivningsmæssige krav, hvidvaskregler osv. er det rigtig svært at foretage betalinger til Palæstina og det betyder, at vi desværre ikke kan imødekomme alle vores kunders behov om overførsler. Som det også har været fremme i medierne, kan det få store konsekvenser for både privatpersoner og pengeinstitutter, hvis overførsler skulle havne hos en terrororganisation. Merkur skal nemlig, ligesom andre banker, kunne dokumentere, at pengeoverførsler - hverken direkte eller indirekte - har organisationer på EU’s antiterror-liste som modtagere. Kan vi ikke det, kan vi ikke gennemføre overførslen.
Merkur kan stadig overføre penge til fx nødhjælp og lønninger til NGO’er i Palæstina, men det er desværre ikke muligt at imødekomme alle vores kunders behov for overførsler på grund af de skærpede lovgivningsmæssige krav. Ved pengeoverførsel skal Merkur generelt følge Hvidvaskloven, der i vidt omfang bygger på EU’s direktiver om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering. Konkret blev pengeoverførsler til Palæstina sværere at gennemføre efter 19. januar 2024, hvor EU skærpede sin antiterror-liste i relation til Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad. Det betyder, at alle banker skal kunne dokumentere, at pengeoverførsler - hverken direkte eller indirekte - har disse organisationer som modtagere.
Du kan læse mere om EU’s konkrete foranstaltninger til at forhindre terrorfinansiering herKontakt os, hvis du har spørgsmål
Har du spørgsmål eller tanker i denne forbindelse er du mere end velkommen til at kontakte os.