Bæredygtig økonomi

Om at påvirke gennem penge

Har du tænkt over, at hver gang du foretager en økonomisk handling, sker der en påvirkning eller måske ligefrem en forandring et eller andet sted i samfundet?

Af Lars Pehrson, Administrerende Direktør i Merkur Andelskasse

 

Det er ikke mindst disse påvirkninger og forandringer, der er drivkraft bag den form for bankvirksomhed, som Merkur nu har drevet siden 1982. Og som drives i de øvrige banker i Global Alliance for Banking on Values, der er et internationalt netværk af banker på alle kontinenter, som alle ønsker at påvirke samfundet i en bedre retning.

Nu begynder andre også at få øje på mulighede for at påvirke gennem pengene – siden 2007 har begrebet ”impact investing” (påvirkning gennem investering) bredt sig ud over verden fra USA, hvor investorer begyndte at efterspørge investeringer, hvor man ikke skal vælge mellem et rimeligt afkast og så at påvirke samfundet i en positiv retning.

De ville have begge dele – og i Merkur har vi vidst og vist i mange år, at det sagtens kan lade sig gøre.

I Merkur startede vi med ”impact lending” (påvirkning gennem udlån), og det er stadig vores hovedaktivitet. Du kan se alle de virksomheder og institutioner her på vores hjemmeside.

Men ved du, at du også kan påvirke samfundsudviklingen på mange andre måder end gennem din indlånskonto? Her kommer nogle af mulighederne:

Andelshaver i Merkur

For at en bank skal kunne låne penge ud, skal to ting være opfyldt: Der skal være penge at låne ud af (de kommer fra kundernes indlån) og der skal være en kapital bagved, der er sikkerhedsnet under banken.

Hver gang der indskydes 1.000 kr. i andelskapital, kan Merkur udlåne 6-7.000 kr. af vores store indlånsoverskud. Det er derfor en meget effektiv måde at påvirke udviklingen.

Triodos Renewable Europe Fund

Triodos er Europas største værdibaserede bank og ligesom Merkur medlem af Global Alliance for Banking on Values. Triodos og Merkur har samarbejdet siden 1990’erne.

Gennem Triodos Renewables Europe Fund kan du investere i en pulje af energianlæg, der hver dag sender CO2-fri kilowatt timer ud på elnettet.

For en investering på under 4.000 kr. kan du gennem Triodos Renewables Europe Fund medvirke til at opføre vedvarende energi svarende til en årlig reduktion på 1 ton CO2.
Samtidig er der et afkast til investorerne.

Triodos Microfinance Fund

Her kan du investere i en pulje af verdens bedste mikrofinansinstitutioner, som arbejder for at give borgere i udviklingslande adgang til finansielle tjenester på fair vilkår.

I 2018 nåede man ud til 10,9 mio. opsparere og 18,8 mio. låntagere, hvoraf 83% er kvinder. Fonden har givet et meget stabilt afkast gennem årene.

Merkur Fonden

Den største påvirkning kan man ofte opnå, hvis man forærer nogle penge væk! Merkur Fonden er Merkurs afdeling for gaver og testamenter. Der er behov for gavemidler i samfundsøkonomien, hvis det nye og innovative skal kunne spire frem, eller hvis den store vilje til frivillig indsats skal blive til virkelighed.

Merkur Fonden støtter bl.a. nytænkende forskning i fødevarekvalitet, små NGO’ers frivillige arbejde i udviklingslande og kunst og kultur. Det er virkelig utroligt, så meget der kan komme ud af selv små midler.

Se de mange muligheder på www.merkurfonden.dk

Kontakt Merkur

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere om impact-investering i Merkur, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores rådgivere står klar til at hjælpe dig.

Merkur Andelskasses website bruger helt almindelige cookies til at måle trafik og gøre hjemmesiden mere brugervenlig. Du kan læse mere om brugen af cookies og vilkår for brug af hjemmesiden her