Ung i Merkur

Når du flytter hjemmefra

Når du beslutter dig for at flytte hjemmefra, er der mange nye ting at tage stilling til. Der er kun dig til at rydde op og til at lave mad, men ikke mindst er der en del ting omkring din økonomi, som du pludselig selv har ansvaret for.

Få en Ungdomskonto

I Merkur tilbyder vi en Ungdomskonto til unge mellem 15 og 29 år. Kontoen giver dig på den ene side mulighed for at håndtere din daglige økonomi: modtage løn eller SU, betale regninger og så videre.

Samtidig er du som kunde i Merkur med til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid. En Ungdomskonto er desuden fritaget for en lang række af de gebyrer, der er på en almindelig lønkonto. Du kan knytte et MasterCard Debit til kontoen, og fra du fylder 18 år kan du også få et VISA/Dankort.

Brug netbanken og andre digitale værktøjer

Det er en god ide løbende at holde øje med din konto i netbanken eller vores mobilbank-app (til iOS og Android).

Merkur tilbyder desuden en række digitale værktøjer, du kan bruge. Med Info Service har du mulighed for at modtage en besked, hvis du for eksempel har overtræk på din konto, eller når der går løn ind. Betalingsservice sørger for at betale dine regninger til tiden og kan også sættes op i netbanken. Med MobilePay kan du både betale og overføre penge nemt og hurtigt, og med Apple Pay kan du betale med mobilen, også når du er ude at rejse. 

Info Service skal aktiveres inde fra netbanken. For at kunne logge ind på netbanken (og på en række offentlige services) skal du bruge et NemID, som du skal bestille hos nemid.nu, hos borgerservice i din kommune eller i Merkur, når du opretter en netbankaftale. Du kan få et NemID fra du er 15 år. Hvis du henter NemID's nøgleapp, kan du nemt bruge dit NemID uden at skulle til at finde nøglekortet frem.  

Du kan ordne langt de fleste ting selv med netbank, mobilbank og de øvrige services. Men du er velkommen til at ringe til os eller komme ind i afdelingen, hvis du har spørgsmål, eller der er noget, du har brug for hjælp til.

Skal du se på bolig?

En af de ting vi kan hjælpe dig med er, når du skal have en bolig. Hvis du skal købe enten en ejerbolig eller andelsbolig, skal du have lagt et budget. Det er også en god ide at tage en snak med os om, hvad du har råd til at købe for, inden du går i gang med at lede, så du ikke spilder tid på at kigge på boliger, du ikke kan få råd til. Du kan læse mere om boligkøb her.

Hvis du bor til leje, er det stadig en stor fordel at få lagt et godt budget. Så ved du, hvad du har råd til at betale for en bolig, samtidig med at du har råd til mad, bøger til studiet og café- og byture. Måske har du også brug for at låne til møbler og køkkenting?

Hvis du tror, at du får brug for at låne til et indskud i en lejelejlighed, så snak med os på forhånd om, hvorvidt det er muligt, så du kan slå til, når du har chancen for en god bolig.

Hvis du er over 18 år, kan du også tale med os om at få om en kassekredit, så du ikke vælter hele budgettet, hvis du får brug for at udskifte køleskabet, eller hvis ferien bliver lidt dyrere end forventet.

Hvis du skal studere er det ikke alle studier der giver SU. Merkur tilbyder lån til studerende, uanset om dit studie er SU-berettiget eller ej.

Få en opsparing med et godt formål

Du kan selvfølgelig også vælge at spare op til ferier og uforudsete udgifter. Mange af Merkurs kunder vælger en støttekonto til opsparing.

Jo mere der står på kontoen, jo større bidrag giver Merkur til WWF Verdensnaturfonden, Amnesty, Mellemfolkeligt Samvirke eller en anden af de seks organisationer, Merkur samarbejder med - uden at det koster ekstra for dig. Du vælger selv, hvilken af organisationerne, der skal modtage donationen.

Husk at melde flytning 

Når du er flyttet, skal du huske at melde din flytning til folkeregistret på borger.dk senest fem dage efter, at du er flyttet. Så får Merkur blandt andre automatisk besked om din nye adresse.

Husk også at melde adresseændring til PostDanmark. Så bliver din post eftersendt, men kun i et halvt år. Derefter bliver den sendt retur til afsenderen. Derfor er det også en god idé at give din nye adresse til dit teleselskab, sportsforeninger eller hvis du abonnerer på blade og lignende.

Få tjek på forsikring

Det er også vigtigt at tænke på forsikring. Dine forældres forsikring dækker dig muligvis i nogle år endnu, også selvom du flytter. Det er en god idé at undersøge med dine forældres forsikringsselskab.

Hvis ikke deres forsikring dækker, kan du sørge for selv at tegne en forsikring, så du er dækket, hvis for eksempel din laptop eller cykel bliver stjålet, men også hvis du kommer til skade, eller kommer til at forvolde skade på andre.

Hvis du ikke allerede er forsikret, kan vi tilbyde en række forsikringer gennem Merkur i samarbejde med Nærpension. Kontakt din rådgiver eller afdeling i Merkur, så hjælper vi dig gerne med at danne et overblik over dine muligheder og behov. 

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om dine muligheder i Merkur, eller har brug for hjælp til bolig, forsikringer eller andet. Vores rådgivere er klar til at hjælpe dig.