Guide til landbrugsfællesskaber

Køb ind hos din lokale økolandmand

Kunde-bonde, CSA, fællesskabsstøttet landbrug og fødevarefællesskaber. Kært barn har mange navne, men de dækker alle over initiativer, der vil bringe dig, altså forbrugeren, tættere på landmanden og skabe en kortere vej fra jord til bord. Se en oversigt over nogle af de lokale fællesskaber, du kan blive medlem af, her.

Foto: Godis Grønt
Godis Grønt
LEJRE

Godis Grønt er en kundebonde-ordning drevet af økologen Fredrik Sahlin, som startede op med grøntsagsproduktion i 2018. Godis betyder slik på svensk, og Fredrik formår at dyrke grøntsager, så de ligner og smager som noget fra en slikbutik. Fredrik afholder også kurser i økologisk havebrug og dyrkede sidste år grøntsager til Restaurant Herthadalen i Lejre. Hold øje med Godis Grønts hjemmeside, hvor du kan tilmelde dig som medlem.

Du kan læse mere om Godis Grønt her. 

♥ Godis Grønt er kunde i Merkur

Yduns Have
SAMSØ

Yduns Have er en økologisk gård på Samsø ejet af Jordbrugsfonden SamsØkologisk og Samsø Økojord.

De forpagter gården ud til det unge landmandspar Hester og Bjarke, som producerer grøntsager og æg, og som sidste år blev kåret til Årets Økolog 2018. De driver Yduns Have som et fællesskabsstøttet landbrug. Alt efter hvor meget grønt, du kan spise, kan du vælge mellem et stort og et lille medlemskab til henholdsvis 90 kr. og 135 kr. pr. uge (priser for 2019).

Du kan læse mere om Yduns Have her. 

♥ Yduns Have er kunde i Merkur

Københavns Fødevarefællesskab
KØBENHAVN

Københavns Fødevarefællesskab er en frivilligt drevet indkøbsforening, hvor man sammen køber stort ind af biodynamisk og økologisk grønt. Foreningen, som har eksisteret siden 2008, køber råvarer direkte fra små, lokale gårde. Du kan bestille en pose med grønt hver uge, som kan afhentes på en bestemt dag. Som medlem skal du typisk tage en vagt om måneden, såsom at pakke grøntsager eller stå for løssalg.

Du kan læse mere om Københavns Fødevarefællesskab her

Seerupgaard
AMAGER

Seerupgaard er et økologisk gartneri på Amager. De producerer grøntsager, krydderurter og honning til private, fødevarefællesskaber og restauranter. Du kan blive medlem for en sæson og hente friskhøstede varer direkte fra marken en gang om ugen. Hold øje med deres hjemmeside for priser og medlemskab. Du kan også altid besøge Seerupgaard til et af deres hyggelige arrangementer, såsom middage i marken, høstmarked, pluk selv-events m.m.

Du kan læse mere om Seerupgaard her.

♥ Seerupgaard er kunde i Merkur

Økoskabet
KØBENHAVN

Økoskabet er en afhentningsportal af økologiske fødevarer specielt designet til små producenter. Når du bestiller madvarer til en af Økoskabets afhentningsportaler, kan du hente din bestilling af økologiske lækkerier, når det passer dig – dog indenfor 24 timer. Økoskabene er placeret forskellige steder i Storkøbenhavn.

Du kan læse mere om Økoskabet her.

♥ Økoskabet er kunde i Merkur

Fællesgro
KØBENHAVN

Som medlem af Fællesgro bliver du forsynet med friskhøstet, økologisk grønt hver uge i høstsæsonen fra juni til december. Grøntsagerne kommer fra tre forskellige økologiske gårde på Sjælland. Du kan være tilknyttet enten på Nørrebro, Vesterbro eller Østerbro, hvor medlemmerne afhenter den ugentlige høst på et fastlagt tidspunkt. Du betaler forud for en halv sæson ad gangen. Der er mulighed for at dele dit medlemskab, så du kun henter grønt hver anden uge eller deler høstportionen hver uge med en delemakker. Oveni grøntsagerne kan man blandt andet bestille æg, blomster og ost.

Du kan læse mere om Fællesgro her.

Blakgården
SILKEBORG

På Blakgården dyrkes en stor variation af forskellige grøntsager. Som kundebonde-medlem kan du hente friskhøstede grøntsager fra juni til oktober og lagrede grøntsager fra oktober til marts samt økologiske æg. Du kan betjene dig selv efter behov til eget forbrug. Grøntsager og æg kan hentes på Blakgården eller ved særlige afhentningssteder i Silkeborg. Ved udvalgte afgrøder er der mulighed for pluk-selv, og på denne måde får du glæden ved at høste helt friske grøntsager uden at skulle dyrke have selv. 

Du kan læse mere om Blakgården her.

♥ Blakgården er kunde i Merkur

Andelsgaarde
HELE LANDET

Foreningen Andelsgaarde bliv stiftet i 2018 og har siden sammen med sine medlemmer været med til at opkøbe dansk landbrugsjord. Det har de gjort med en vision om at dyrke jorden på en bæredygtig måde, både for at imødegå den stigende klima- og biodiversitetskrise og for at få sunde fødevarer. Som medlem i Andelsgaarde kan man aktivt deltage i gårdens liv, lave sociale arrangementer, deltage i fællesspisning og meget mere. Et medlemskab koster 150 kr. om måneden og går til at opkøbe mere jord og gårde.

Du kan læse mere og blive medlem af Andelsgaarde her.

♥ Andelsgaarde er kunde i Merkur

Mosegården Jordbrug
Vestsjælland

På Vestsjælland nærmere betegnet ved Krøjerup finder du Mosegården Jordbrug, som er et fællesskabsbaseret jordbrug. Her bliver der dyrket sunde, sæsonbaserede grøntsager ved brug af økologiske og regenerative dyrkningsmetoder. Mosegårdens Jordbrug havde sin første høst i 2019 og du kan få del i den næste høst ved at blive andelshaver. Som andelshaver får du en pose med friske grøntsager hver uge i 20 uger fra juni til slut oktober.

Du kan læse meget mere om Mosegården Jordbrug her eller på deres Facebookside.

Spisekammeret Halsnæs
Halsnæs

Spisekammer Halsnæs består ikke bare af en producent, men er en sammenslutning af flere fødevareproducenter i Halsnæs Kommune. Sammen har de forpligtet sig til at overholde en række regler, der sikrer god dyrevelfærd og høj kvalitet. Spisekammer Halsnæs består af både små og store fødevareproducenter, og her har du mulighed for at købe lokalproduceret grønt, kød, mel, sylt og meget andet godt året rundt.

Ti lørdage i løbet af sommeren og efteråret har du også mulighed for at besøge Thorup Marked som er en lokal attraktion, her samles de lokale ildsjæle for at inspirere dig med deres lækkerier. Du har mulighed for at komme på Torup marked på lørdage i ulige uger fra juni til oktober.

Du kan læse mere om de enkelte producenter og meget mere her samt på deres Facebookside.

Hvad er fællesskabsstøttet landbrug?
FAKTA

Et fællesskabsstøttet landbrug, også kaldet CSA (Community Supported Agriculture), er et solidarisk samarbejde mellem forbrugere og producenter. Som medlem køber du en andel af gårdens produktion forud for sæsonen. Det giver bonden tryghed og fleksibilitet og forbrugeren billigere, mere varierede og friskere råvarer. Fællesskabsstøttet landbrug er et meget udbredt koncept i USA, men det findes altså også flere steder i Danmark.

Kender du til flere landbrugsfællesskaber?
TIP OS!

Kender du til landbrugsfællesskaber, der ikke er på listen her, så skriv til os på pengevirke@merkur.dk. Så samler vi den komplette guide, der gør det nemt at vælge lækre lokale råvarer i sæson.

Artiklen har været bragt i Pengevirke 2 2019 og er senest opdateret i december 2023.