Kulturanbefalinger

Digital detox og nye skærmvaner

Har du brug for hjælp til at styre, begrænse eller forandre dit skærmforbrug? Eller dine børns? Så har vi samlet nogle gode guides, bøger og podcastanbefalinger, du kan dykke ned i.

Guides: Få hjælp til at styre dit eget og dine børns skærmforbrug

Hvor meget skærmtid skal børn have, og hvornår er det tid til at få sin første smartphone? Forældre har mange spørgsmål til deres børns digitale mediebrug, og nu er der hjælp at hente.

Sundhedsstyrelsen udgav i 2023 en række anbefalinger til både børn, unge og voksnes brug af skærm, som kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Hos Børns Vilkår har de også udgivet en skærmguide, hvori forældre kan søge råd og vejledning. Den er opdelt i aldersgrupper, så de enkelte råd passer til barnets alder. 

Boganbefaling: Tid til nye skærmvaner?

Har din egen skærmtid taget overhånd, eller oplever du at blive forstyrret for meget af din telefon, så er der hjælp at hente i bogen Digital Minimalisme. Genvind kontrollen over dit digitale liv af Cal Newport. Her kan du få inspiration til, hvordan du skaber nye, digitale vaner med mere ro, fordybelse og kontrol over dit digitale medieforbrug. 

Podcastanbefalinger: Hvad er et godt digitalt børneliv?

I podcasten Hjælp - Jeg er forælder! fra Radio4 er der flere forskellige afsnit, der behandler forældrenes rolle i deres børns digitale liv. Bl.a. afsnittet Afhængig af skærm, hvor speciallæge i almen medicin, forfatter og ekspert i digital sundhed, Imran Rashid er særlig gæst.

I DR-podcasten Genstart kan du høre afsnittet Skærm børnene fra januar 2023, hvor Louise Klinge, skoleforsker og medlem af Børnerådet og netværket 'Tech og trivsel', fortæller om skærmen i skolen.  

Digital fortælling: Mental sundhed fra børnenes perspektiv

Der er stort fokus på børn og unges mistrivsel, ikke mindst i debatten om skærmene, hvor nogle kæder mistrivslen sammen med den udbredte digitalisering og de sociale medier. Vil du vide mere om, hvordan danske børn og unge har det, så har Børns Vilkår lavet en undersøgelse fra 2022, hvor de har spurgt 100 børn i 5. og 8. klasse om, hvad der påvirker deres trivsel.

Børnene fortæller med deres egne ord om, hvordan de kæmper for at passe ind i fællesskabet og leve op til mange forskellige krav og forventninger. Selma, 8. klasse, udtaler eksempelvis:

”Altså der er meget, man skal leve op til, og man skal være den, der har det perfekte liv med mange venner. Og se godt ud og poste de rigtige ting og sådan noget.”

Selvom undersøgelsen ikke handler specifikt om digitale medier eller skærme giver den et særligt indblik i børnenes perspektiv, som er væsentligt for alle, der interesserer sig for børns trivsel og udvikling. Den er formidlet i en let tilgængelig digital fortælling med citater, billeder og fakta, som kan ses på bornsvilkar.dk/100born

Mere om det gode liv

Vi er blevet mere kritiske over for, hvordan og hvor meget vi bruger vores skærme. Camilla Mehlsen, digital medieanalytiker, udlægger skærmdebatten.

Hvad er det gode digitale liv?

Psykologiprofessor Svend Brinkmann fortæller om, hvad der giver trivsel og mening i tilværelsen.

Vi kender opskriften på det gode liv. Så hvorfor er det så svært?