Guide

Derfor skal du skifte til elbil

Der er masser af gode grunde til at skifte benzin- eller dieselbilen ud med en elbil. En udsøgt køreoplevelse og lange ture er blandt de mere overraskende. Martin Messer fra FDEL, Elbilforeningen, giver dig her de fem vigtigste grunde.

1. Du sparer miljøet for CO2.

Den vigtigste grund til, at de fleste køber elbil, er, at man vil gøre noget godt for miljøet. Derfor er det afgørende, at man i et helt markant omfang går bort fra at bruge fossile brændstoffer. Og en elbil bliver mere miljøvenlig med årene. Når man tanker sin elbil i Danmark, er der en procentdel ikke-grøn el i kontakten, og den andel bliver mindre og mindre med årene. Derfor bliver en elbil også mere og mere miljøvenlig i brug, som tiden går. Hvis du bor i hus, kan du gøre brugen af din elbil mere miljøvenlig ved fx at hente strømmen fra solceller på taget. Bor du i byen, kan du bruge en række apps og tjenester til at lade op, når der produceres mest mulig strøm fra miljøvenlige energikilder.

2. Enestående køreglæde

Måske tror du, at du som elbilejer skal gå på kompromis med køreglæden. Intet kunne være mere forkert. Som elbilejer finder man hurtigt ud af, at elbiler kører langt bedre og har en langt bedre teknologi end biler med forbrændingsmotor. Det betyder blandt andet, at elbiler har en virkelig god acceleration, som giver en enestående køreoplevelse. Elbiler accelerer hurtigt op til 60-70 km/t og Tesla’en endnu hurtigere. Som bonus kan man som elbilejer fjernbetjene bilen via en smartphone og fx tjekke, om bilen lader, som den skal. Samtidig får man den komfort at kunne tænde varmen i bilen, så den er afiset og afdugget, når man kommer. Slut med at bruge vintermorgener på at skrabe is; du kan køre med det samme. 

3. Stilhed.

En næsten lydløs bil bidrager også markant til køreglæden. Der er selvfølgelig ingen larm fra motoren og heller ingen ryk ved gearskift, da alle elbiler har automatgear. Automatgearet bidrager desuden til en mere glidende, stabil køreoplevelse, som også passagererne sætter pris på. 

4. Du kan sagtens køre langt.

Når man først har en elbil, bliver man så glad for den, at man gerne vil køre langt. Mange tror, det ikke kan lade sig gøre at køre længere strækninger, men det er ikke korrekt. I store træk har vi almindelige ladere og lynladere over hele Danmark og i landene omkring os. I en lynlader kan alle elbiler lade op til 80% på 25-60 minutter afhængig af bilmodel og ladestanderens hastighed. I gennemsnit kører vi i Danmark 40-50 km til og fra arbejde dagligt. De fleste elbiler kører 3-400 km på en opladning, og derfor vil de fleste kunne nøjes med at lade op et par gange om ugen. 

5. Du kan køre i byen – også i fremtiden.

Vi må forvente, at politikerne på et tidspunkt indfører miljøzoner i byerne, ligesom man har gjort det i landene omkring os. I Tyskland har man i mange år haft miljøzoner, der begrænser ældre privatbiler i byerne, og kravene skærpes fortsat. Sverige arbejder på det samme som Tyskland, mens man i Norge betaler en afgift for at køre ind i byerne afhængig af, hvor miljøvenlig éns bil er. 

+ Bonus-grund: Du bliver endnu mere miljøbevidst

Mange mennesker bliver meget miljøbevidste, når de får en elbil. Når man pludselig henter brændstof til bilen i stikkontakten, bliver mange elbilejere overraskende over, hvor fokuseret de bliver på, at strømmet er miljørigtigt produceret. Hvis man bor i hus, får nogle solceller på taget eller en vindmølle på grunden, så man kan være sikker på, at strømmen ikke kommer fra fossile brændstoffer. Mange går også op i at lade elbilen på de tidspunkter af døgnet, hvor de ved, strømmen kommer fra vind og andre miljøvenlige energikilder.  

Artiklen har været bragt i Pengevirke 1 2021.