Investering

Verdensmålene sætter rammen for investeringsunivers

Kapitalforeningen SDG Invest bygger på en holdning om, at der er fremtid og økonomisk fornuft i at tage ansvar for den planet, vi videregiver til de kommende generationer. Derfor investerer SDG Invest kun i globale selskaber, der aktivt arbejder med FNs verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi har sat fokus på, hvordan SDG Invest bruger verdensmålene og fundet et par eksempler frem fra porteføljen.

SDG står for Sustainable Development Goals og er den engelske betegnelse for FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling. Når SDG Invest udvælger virksomheder til investeringsporteføljen, sker det ud fra omfattende udvælgelseskriterier, der er baseret på netop FN’s verdensmål. Udvælgelsen foregår i tre trin:

  1. Først udvælger SDG Invest de virksomheder, der præsterer de bedste og mest stabile økonomiske afkast.
  2. Dernæst frasorterer SDG Invest virksomheder fra sektorer som for eksempel tobak, våben og fossile brændsler.
  3. Kapitalforeningen står nu tilbage med en pulje af økonomisk solide virksomheder, som de screener ud fra et såkaldt bæredygtighedsscorecard. Kun de virksomheder, der arbejder proaktivt med globale udfordringer, eller som har en strategi for at opfylde FN’s verdensmål, kommer med i den endelige portefølje.

På den måde ender SDG Invest med en portefølje på 50-100 virksomheder, der både har en sund økonomi, og som samtidig bidrager til at opfylde de 17 verdensmål. Du kan se porteføljen, som den ser ud pt ved at klikke her.

Bredt fokus på cirkulær økonomi og genanvendelse

Verdensmål 12 handler om ansvarligt forbrug og produktion. For at nå målsætningen skal virksomheder producere mere bæredygtigt og reducere affaldsmængden betydeligt. Derfor har SDG Invest blandt andre ting fokus på plastik. Plastik er overalt og har stor indflydelse på både miljø og klima.

Problemet med plastik er, hvordan vi håndterer det, når vi ikke længere har behov for det. Når plastik ender i naturen, skader det miljøet. Og når vi ikke formår at genbruge vores plastikaffald, afbrændes det. Plastik er rent faktisk den største kilde til CO2-udledning fra affaldsafbrænding. Kun 9% af den samlede mængde plastik, der nogensinde er produceret, er blevet genanvendt.

Flere af de virksomheder, der ligger i SDG Invest-porteføljen, arbejder aktivt for en større genanvendelse af plast. Eksempelvis har Danone, Nestlé, PepsiCo og Procter & Gamble tilsluttet sig det paneuropæiske projekt, HolyGrail 2.0, hvor man på Amager Ressource Center i København tester en ny sorteringsteknologi. Formålet med projektet er at teste, hvordan man via vandmærker på virksomhedernes produkter kan forbedre sorteringen af affald for på den måde at øge renheden af de forskellige fraktioner og dermed bidrage til en højere genanvendelsesgrad. Det er den slags initiativer, der vægter positivt hos SDG Invest.

SDG Invest kæmper for ligestilling

Hos SDG Invest tror de på, at diversitet og ligestilling er sundt for virksomheder. Derfor går SDG Invest aktivt i dialog med virksomhederne for at skabe forandring til fordel for verdensmål 5 – Ligestilling mellem kønnene. Den grønne omstilling er et godt eksempel på, hvordan pres fra investorerne kan skubbe virksomheder i en bestemt retning. Det samme mener SDG Invest kan gøres for ligestilling. Når de udvælger virksomheder til porteføljen, vægter de ligestilling på tværs af køn og minoriteter højt, og det er et af de punkter, de oftest udpeger, når de er i dialog med virksomhederne. SDG Invests egen bestyrelse består af 75% kvinder.

 

Artiklen blev udgivet den 6. april 2022. Vær opmærksom på, at fakta ikke er opdateret efter artiklens udgivelse. Artiklen er baseret på fakta fra SDG Invest