Bæredygtig Investering

Sociale og grønne obligationer er øremærket til at gøre forskel

Grønne og sociale obligationer – impact obligationer - er et vigtigt middel for virksomheder og offentlige instanser til at skaffe penge til nye projekter, som specifikt sigter mod at skabe miljømæssige og sociale forandringer.

Obligationer som har fået mærkatet grønne eller sociale har ofte en specifik målsætning om, hvilke forandringer der skal ske, og obligationsprovenuet øremærkes til at skabe denne impact. Kort fortalt er en grøn obligation defineret ved, at den udelukkende finansierer grønne projekter med klare miljømæssige fordele. Det kan eksempelvis være projekter inden for vedvarende energi, ren transport eller tilpasning til klimaforandringer. Sociale obligationer har derimod til formål at løse sociale udfordringer i samfundet såsom integration eller nedbringelse af arbejdsløsheden.

De fleste udstedere af grønne eller sociale obligationer ansætter uvildige eksperter til at vurdere og sørge for, at formålet er i overensstemmelse med en eller flere internationale standarder såsom Climate Bonds Initiative eller International Capital Markets Association (ICMA) principper for sociale eller grønne obligationer. De internationale standarder er skabt for at fremme integriteten for sociale og grønne obligationer i et marked, der ofte kan bære præg af greenwashing.

Triodos Euro Bond Impact Fund og Triodos Impact Mixed Funds investerer i sociale og grønne obligationer, fordi disse obligationer passer ind i to af de syv omstillingstemaer, som Triodos bygger investeringsstrategien på – nemlig social inklusion og ”empowerment” samt vedvarende energi og ressourcer – og ikke mindst fordi, obligationerne har stort potentiale for at gøre en forskel. Har du investeret i en eller flere af fondene, har du været med til at skabe forandringer.

Social integration gennem beskæftigelse

Triodos har bl.a. investeret i en social obligation udstedt af det spanske Instituto de Crédito Oficial (ICO). ICO's formål er at lette udviklingen af den spanske økonomi og styrke Spaniens økonomiske samarbejde med andre lande. Det gør ICO ved at yde finansiel støtte til eksport- og importtransaktioner og indenlandske infrastrukturprojekter. Via risikovillig kapital og investeringer i egenkapital deltager ICO i projekter, der berører transportinfrastruktur, energi samt sociale ydelser.

Selvom ICO yder lån til SMV'er gennem andre finansielle institutioner, bruger organisationen sin egen ekspertise til at udvælge virksomheder, der stemmer overens med ICOs krav til social ansvarlighed. ICO foretager med jævne mellemrum stikprøver af SMV-lånene og tager på besøg hos virksomhederne for at vurdere, om de bruger lånet til de formål, som blev nævnt i deres låneansøgning. Efter det første år gennemgår det uafhængige ESG-ratingbureau, Sustainalytics, en stikprøve og vurderer, om låntagerne lever op til kriterierne for den sociale obligation.

ICO's sociale obligation i Triodos’ porteføljer er udstedt for at stimulere beskæftigelse i Spanien. Indtægterne fra denne obligation bruges til at finansiere små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i økonomisk trængte regioner. Obligationen har finansieret 7.177 projekter, hvorigennem ICO anslår at have skabt og bibeholdt 61.826 jobs.

Bred miljøpåvirkning

Nordic Investment Bank (NIB) fungerer som et internationalt pengeinstitut og ejes af Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Litauen, Letland og Estland. Banken finansierer projekter, der forbedrer produktiviteten og gavner miljøet i de nordiske og baltiske lande for at fremme en velstående og bæredygtig nordisk-baltisk region. Mission er defineret af bankens ejerlande for at imødekomme regionens behov og de udfordringer, den står over for; bæredygtig vækst, teknologisk innovation, klimaforandringer, udvikling af en cirkulær økonomi og beskyttelse af havmiljøer.

Nordic Investment Bank har udstedt miljøobligationer siden 2011 og er medlem af direktionen for Green Bond Principles.

NIB-miljøobligationen i Triodos’ porteføljer blev udstedt til finansiering af miljøprojekter, der understøtter overgangen til en lavemissionsøkonomi. Projekterne inddeles i syv kategorier - energieffektivitet, vedvarende energi, transmission, distribution og lagringssystemer, rene transportløsninger, ressource og affaldshåndteringssystemer, bæredygtig vandforvaltning og grønne bygninger – og skal opfylde mindst et af følgende mål: mindske forurening, forebyggende foranstaltninger, ressourceeffektivitet eller afbødning af klimaændringer.

Et af de projekter, NIB har finansieret, er vandkraftværket SFE i Norge, som har en produktionskapacitet på 47 MW ren energi. NIB har også ydet lån til renovering af butikkerne i den litauiske fødevarekæde Maxima for at forbedre deres energieffektivitet, hvilket skulle føre til en reduktion på 30 % i butikkernes energiforbrug.

Artiklen blev udgivet den 5. juli 2021. Vær opmærksom på, at fakta kan være forældede. Artiklen er baseret på en case fra Triodos Investment Management