Investering

SDG Invest følger op og sætter mål

SDG Invests udgiver hvert år en omfattende impact rapport, hvor de følger op på en række nøgletal, som viser, hvor vidt en investering i SDG-porteføljen gør forskel. Merkur har lavet et uddrag, hvor vi ser nærmere på klimaindsatsen, og hvordan verdensmålene kan anvendes som forretningsstrategisk værktøj.

SDG Invests navn refererer til FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling – på engelsk kaldet Sustainable Development Goals (SDG). SDG Invest investerer i virksomheder, der aktivt forholder sig til verdensmålene og derfor er netop disse mål et naturligt tema, når SDG Invest skal opgøre deres impact.

Ved hjælp af verdensmålene kan virksomheder tilpasse deres forretningsstrategier til de globale udfordringer og dermed gøre en reel forskel gennem investeringer, produkter og forretningsmetoder. Og det er netop de parametre, som SDG Invest holder særligt øje med.

84 % af porteføljevirksomhederne i SDG Invest har udviklet produkter eller løsninger, der direkte bidrager til opnåelse af et eller flere af FNs 17 mål. Derudover arbejder 98 % af virksomhederne med innovation centreret omkring at fremme bæredygtig udvikling.

_______________________________________________________________________________________

CASE:
MasterCard vil inddrage yderligere 500 mio. mennesker i den digitale økonomi

Marked i Afrika

En af de virksomheder, som SDG Invest har investeret i, og som aktivt bruger FNs Verdensmål til at guide dem i, hvordan forretningen kan bruges til at løse verdens udfordringer er MasterCard. I den vestlige verden har langt de fleste mulighed for at få opsparingskonti, lån, kredit og foretage kontantløse betalinger – vi skænker det ikke en tanke, for det er en helt naturlig del af vores dagligdag.

Men i mange udviklingslande er adgangen til banktjenester meget begrænset. Med en stadig mere digitaliseret økonomi risikerer vi som verdenssamfund at grave endnu større kløfter mellem dem, der er inkluderet og dem, der står udenfor. Derfor forpligtede MasterCard sig i 2015 til at bringe 500 millioner mennesker, som stod udenfor, ind i den digitale økonomi. Det var en kæmpe opgave, men MasterCard nåede deres målsætning i 2020 ved hjælp af 350 innovative projekter på tværs af 80 lande.

Da COVID-19 ramte, besluttede MasterCard at fordoble indsatsen, hvilket betyder, at de nu vil nå ud til yderligere 500 millioner mennesker inden 2025. Målsætningen omfatter også støtte til 50 millioner mikrovirksomheder, der ikke pt er en del af den digitale økonomi, samt støtte til 25 millioner kvindelige iværksættere for at hjælpe dem med at få deres virksomheder til at vokse. Læs mere om MasterCards initiativ her

_______________________________________________________________________________________

Klimahandling og målsætninger

SDG Invest påstår ikke at være en 'grøn' investeringsfond – deres screening omfatter som nævnt alle FNs 17 Verdensmål, hvilket betyder, at porteføljen også består af virksomheder, der er socialt ansvarlige og som bidrager til anden positiv forandring end klimaindsatser. På trods af det kan SDG Invest i deres impact rapport 2021 præsentere betydelige forbedringer i porteføljens CO2-aftryk sammenlignet med 2020.

Den vægtede gennemsnitlige CO2-intensitet, som beskriver porteføljeeksponering mod CO2-intensive virksomheder, er reduceret med 31,6 % i løbet af det seneste år. Reduktionen skal selvfølgelig ses i lyset af COVID-19-pandemien, men det er alligevel en flot reduktion, som viser, at virksomhederne i investeringsporteføljen har et stort engagement i forhold til at reducere deres CO2-udledning.

Science Based Targets-initiativet (SBTi) er et partnerskab mellem en række NGO’er og FN's Global Compact. Initiativet er opstået, da mange virksomheder har sat målsætninger for at reducere deres klimapåvirkning, men reel handling har desværre haltet bagefter. SBTi gør det muligt for virksomheder at sætte reduktionsmål for deres CO2-udledning, der er valideret ved hjælp af seneste klimavidenskab og i tråd med målene for Paris-aftalen 2015. Initiativet vurderer simpelthen, om målsætningerne er realiserbare.

Virksomheder kan forpligte sig mens de er i færd med at udarbejde deres mål. Virksomheder med status 'targets set' (målsætning fastsat) har fået godkendt, at deres målsætning er i overensstemmelse med Paris-aftalen.
I 2021 har SDG Invest sat et eget mål om, at 100 % af virksomhederne i investeringsporteføljen skal opnå status 'targets set' med Science-Based Targets Initiative (SBTi) inden udgangen af ​​2025.

66 % af virksomhederne nåede i mål med det i 2021, hvilket illustrerer, at en stor andel af porteføljen allerede er handlingsorienterede ift. klimaet.

SDG Invest vil over de kommende år gå i dialog med virksomhederne omkring deres målsætning for netto-nul – dvs. at de fortrænger og absorberer mere CO2 end de udleder – eller nærmere bestemt, regnestykket skal gå i nul.

_______________________________________________________________________________________

CASE:
Unilever sætter netto nul mål til 2039

Unilever sætter klimamål

En af de virksomheder i SDG Invests portefølje, som allerede har fuld gang i klimatiltagene er Unilever, der står bag brands som Frisko, Neutral, Knorr m.fl.

Den generelle konsensus er, at vi skal nå netto-nul i 2050 for at holde os under 1,5 grader temperaturstigning som skitseret i Paris-aftalen. Men nogle virksomheder har en mere ambitiøs tilgang. En af dem er Unilever. Med en målsætning om at nå netto-nul i 2039, 11 år "før tid", fungerer Unilever som rollemodel for andre virksomheder. For at nå det ambitiøse mål skal Unilever reducere sine udledninger med 70% i 2025.

Med mere end 60.000 leverandører på verdensplan stammer en stor del af Unilevers CO2-udledninger fra leverandører. Derfor arbejder Unilever strategisk med eksisterende leverandører for at reducere aftrykket. Derudover prioriterer Unilever partnerskaber med nye leverandører, der allerede har sat videnskabeligt baserede mål. Læs mere om Unilevers indsats her

_______________________________________________________________________________________

Du kan finde flere historier fra porteføljen og se, hvilken forskel din investering gør i SDG Invests Impact Rapport 2021