Investering

Nuancer af grøn – kend forskel på ”bæredygtige” investeringsstrategier

I den danske presse har vi af flere omgang kunne læse, hvordan såkaldte bæredygtige investeringsfonde indeholder investeringer i virksomheder, hvis bæredygtighed man kan sætte spørgsmålstegn ved. En bæredygtig investering er desværre ikke en veldefineret kategori. Det er et spektrum af grønne nuancer. Vi giver dig her et overblik over de mest udbredte investeringsstrategier og forklarer, hvori forskellen ligger.

Du kan læse om følgende strategier:

  • ESG integration
  • ESG best-in-class
  • Eksklusion
  • Impact investering
Spektrum af bæredygtige investeringer
ESG integration: at stole på tredjepartsvurderinger

Du har sikkert allerede hørt om ESG, som på dansk betyder miljø (E), sociale forhold (S) og selskabsledelse (G).  ESG integration er en investeringsstrategi, hvor man så at sige integrerer såkaldte ESG-scorer eller -ratings i porteføljen.

  • ESG-scorer bliver typisk beregnet af tredjepartsagenturer- eller bureauer.
  • De er i vid udstrækning baseret på virksomhedernes oplysninger om hvilke politikker, de har for bæredygtighed. Jo flere politikker en virksomhed offentliggør, jo højere ESG-score kan den generelt opnå. Derfor siger en høj ESG scorer ikke noget om, hvor god en virksomhed er for verden, og altså ikke noget om, hvor bæredygtig virksomheden reelt er.
  • ESG-scorer forholder sig ikke direkte til en virksomheds forretningsmodel. Det betyder, at et kulmineselskab stadig kan opnå den højest mulige ESG-score, så længe virksomheden har de rette politikker på plads. Og omvendt vil en virksomhed inden for vedvarende energi, som har en forretningsmodel, der aktivt bidrager til omstillingen væk fra fossile brændstoffer, men som ikke har stærke politikker, sandsynligvis få en lav ESG-score.

ESG blev indført som et vurderingsredskab til kapitalforvaltere, der skulle indgå i værktøjskassen sammen med en masse andre faktorer og målepunkter. Undersøgelser har dog vist, at en virksomheds ESG-score kan variere betydeligt, alt efter hvilket bureau, der vurderer virksomheden.

ESG best-in-class

Men kan man så bruge ESG-scorer til at sammensætte en bæredygtig investeringsportefølje?

  • Kapitalforvaltere bruger ESG-scorer til at sammensætte porteføljer kendt som "best-in-class". Det vil sige, at man bruger ESG-scoren til at udvælge de bedst præsterende virksomheder i hver sektor. Kapitalforvalterne laver en minimumsgrænse, og kun de virksomheder, der præsterer over den grænse, bliver en del af porteføljen. Hvis du skal vurdere en best-in-class-strategi, er det altid godt at spørge, hvad minimumsgrænsen er? For en grænse på, lad os sige, den øverste halvdel i en sektor giver et meget anderledes resultat end, hvis grænsen er de øverste 10%.
  • Best-in-class-porteføljer er blevet et standardtilbud inden for bæredygtige investeringsprodukter, fordi metoden passer godt til passive investeringstilgange, hvor forvalteren forsøger at spejle et specifikt marked. Det er det, vi kalder indeksinvesteringer, som følger et besemt indeks. Der sidder med andre ord ikke eksperter og vurderer den enkelte investering.

I Merkur og hos vores samarbejdspartner Triodos Investment Management betragter vi ikke denne form for investering for særlig bæredygtig – i bedste fald som ’lysegrøn’, fordi porteføljerne ofte ikke adskiller sig væsentligt fra helt traditionelle investeringsporteføljer. Screeningen er baseret på ESG-scorer, som ikke forholder sig til forretningsmodeller og derfor kan eksempelvis olieselskaber snige sig med indenfor i en ”bæredygtig” portefølje.

Eksklusion: etiske eller negative kriterier

Eksklusion er en investeringsstrategi, der, som navnet antyder, ekskluderer virksomheder, som er involveret i aktiviteter, der anses for uetiske, eller som er i strid med internationale konventioner eller aftaler.

  • De typiske minimumskriterier eller eksklusionskriterier er alkohol, tobak, pornografi, våben, atomkraft og grove krænkelser af menneskerettighederne, eller virksomheder, der gør forretninger i eller med bestemte lande.
  • Udelukkelser kan også være baseret på etiske overvejelser eller på globale eller regionale aftaler som FN's Global Compact, ILO-standarder eller klimaaftalen fra Paris.
  • Investorer fastsætter ofte tolerancegrænser for, hvor stor en del af virksomhedens indkomst, der må komme fra et givent eksklusionskriterie. Der kan være nultolerance eller grænsen kan være på helt op til 20%.
Impact investeringer

Impact investeringer har en direkte hensigt om at skabe positive forandringer – til forskel for de tre andre strategier, vi her har beskrevet.

  • Her anvender man en ”Theory of Change-model” til at måle og overvåge nogle fastsatte mål, sådan at man sikrer sig, at investeringerne er med til at gøre en positiv forskel.
  • Impact investeringer bliver foretaget med en tydelig hensigt. Hver investering bliver omhyggeligt gennemgået for at beregne, vurdere og evaluere projektets eller virksomhedens evne til at levere på de definerede målsætninger.
  • Impact investeringer må ikke forveksles med filantropi. Selvom impact investeringer skal gøre en positiv forskel, forventer man også altid et økonomisk afkast.

Impact investeringer er den grønneste form for investering, du som investor kan foretage, fordi hver enkelt investering bliver vurderet særskilt på baggrund af den konkrete forretningsmodel, økonomiske forventninger samt hvordan virksomheden eller projektet klarer sig i forhold til resten af markedet. Alle investeringsfonde fra Merkurs samarbejdspartner Triodos er impact investeringer.

Kilde: Triodos Investment Management


Relaterede artikler