Bæredygtig investering

Merkurs nye investeringschef vil gøre op med fordomme om bæredygtighed og afkast

Da Helle Juul Lynge blev tilbudt et job, hvor hendes personlige værdier kunne forenes med det håndværk, hun har forfinet gennem mange år, slog hun til. For som hun selv siger, er det tid til at sætte handling bag ordene. Den 1. april 2021 tiltrådte hun stillingen som investeringschef i Merkur Andelskasse.

Helle Juul Lynge definerer ikke sig selv som bæredygtighedsforkæmper, for hun er ikke meget for mærkater. Men der er ikke nogen tvivl om, at Merkurs værdigrundlag passer godt ind i den måde, Helle har valgt at leve sit liv på. 

”Jeg er ikke nogen helgen, men det handler for mig om sund fornuft. Vi bliver nødt til at gøre noget ved de kriser, verden står overfor. Det er en nødvendighed og ikke et reelt valg,” siger hun og fortsætter:  

”Altså det er jo på den lille skala, men vi har solceller på taget, vi sparer på vand og varme og har vores egen nyttehave, som vi aldrig kunne drømme om at sprøjte.”

Helle Juul Lynge har således altid forsøgt at være nøjsom, når det kommer til at bruge af jordens ressourcer. Hun sætter desuden stor pris på Merkurs helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed, hvor der også er fokus på omsorg for mennesker og værdien af kulturlivet.

”Jeg har en bonussøn, som har et handicap, og som bor på et bosted og kender derfor noget til den sektor. Jeg synes, det er så vigtigt, at vi som samfund giver mennesker med særlige behov indhold i tilværelsen og mulighed for at føle sig nyttige. Det er jo noget af det Merkur står for, så jo på det personlige plan, så passer mine værdier rigtig godt til Merkurs, og det var det, der overbeviste mig om, at jeg skulle lave et skifte i mit arbejdsliv”.

Og Helle har bestemt ikke fortrudt sit skifte, efter hun er startet i Merkur.

”Jeg er blevet bekræftet i, hvor meget bæredygtighed fylder i Merkur. Rent faktisk fylder det meget mere, end jeg troede var muligt i et dansk pengeinstitut.”

Helle har arbejdet med investering i mere end 20 år. Hun har arbejdet i både ind- og udland og har kunnet se, hvordan investeringsverdenen har forandret sig over de seneste år.

”Bæredygtige investeringer vinder jo frem, det har jeg også kunnet konstatere, der hvor jeg kommer fra. Men jeg må jo bare sige, at jeg nu kan se, at det slet ikke har været godt nok på en bæredygtighedsskala, det jeg har arbejdet med tidligere. I Merkur handler det ikke kun om bæredygtige aktier. Vi går ligesom skridtet videre og giver mennesker mulighed for virkelig at gøre en forskel med deres penge. Det er jeg stolt af, og jeg glæder mig at udbrede den mulighed til mange flere”.    

Bæredygtighed og afkast er ikke modsætninger

Flere pensionskasser tøver med at implementere seriøse bæredygtige investeringsstrategier med henvisning til, at de er sat i verden for at sikre danskerne penge til pensionstilværelsen. Muligvis fordi der stadig hersker fordomme om, at bæredygtige investeringer ikke giver afkast. Den præmis køber Helle Juul Lynge ikke og mener, at vi bliver nødt til at kigge anderledes på det. Ifølge hende handler det nemlig om rettidig omhu.

”Som jeg ser det, er min fornemste opgave som investeringschef i Merkur at være garant for, at bæredygtigheden kan gå hånd i hånd med en god forretning. Med det mener jeg, at kunden ikke skal gå på kompromis – kunder i Merkur skal både have en god og solid formuerådgivning og mulighed for at gøre en forskel. Det er ikke nogen modsætning men en ”både-og” løsning, vi kan tilbyde.”

Hun er med på, at det ved første øjekast kan se ud som om, man skal give køb på en del af afkastet. Men her er det vigtigt at lave en dybere og mere langsigtet analyse, mener hun.

”Olieaktierne er eksempelvis steget meget i 2021. Men vi vil ikke understøtte virksomheder, der er baseret på fossile brændstoffer, og derfor kan man som kunde jo godt opleve det, som om man går glip af det afkast. Men det man skal huske på er, at der er en betydelig risiko forbundet med fossile aktier. Reguleringen kommer til at have stor indflydelse på mængden af - og indtægter fra - fossile brændstoffer i de næste årtier. Der er ikke længere nogen tvivl om, at olie skal udfases. Og derfor udgør olieselskaber i en portefølje en betydelig risiko ikke blot for klimaet men også for afkastet.”

Merkur anbefaler oftest kunderne at investere langsigtet og i den optik er det langt mere fornuftigt at fokusere på investeringer, der tegner fremtiden, mener investeringschefen.

”Tager man eksempelvis Triodos Pioneer Impact Fund, hvor du investerer i små og mellemstore virksomheder, der baner vejen for et mere bæredygtigt samfund. Den investering har over en femårig periode givet et afkast på 10% om året i gennemsnit. Det seneste år har den givet ca. 35%. Og her taler vi altså om en investering, der både er Svanemærket og godkendt efter EU’s højeste standard for bæredygtighed, dvs. en mørkegrøn investering.”

Pengene skal kanaliseres i den rigtige retning

Merkur har tilbudt kunderne bæredygtige investeringsmuligheder i snart 15 år, men i dag har interessen vokset sig kæmpestor og det er ikke længere en niche. Pengene strømmer den vej, og man kan finde mere eller mindre bæredygtige investeringer på hylderne hos mange udbydere. Står det til Helle Juul Lynge, så skal Merkur sørge for fortsat at hæve barren for bæredygtighed og social ansvarlighed og tilbyde kunderne det ypperste inden for rådgivning i, hvordan de kan placere deres penge, så de skaber størst mulig værdi både for kunden og samfundet.

”Vi skal blive ved med at være frontløbere. Vi skal blive ved med at investere i veldrevne virksomheder, der har til formål at ændre samfundet både ift. klima, miljø og mennesker,” siger hun og fortsætter. ”Jeg kommer til at tænke på sangen ”Money makes the world go round”. Det er vores opgave at sørge for, at pengene bliver placeret der, hvor de får verden til at dreje i den rigtige retning.”