Investering
Kan man investere i biodiversitet?
Vores natur og biodiversitet har brug for hjælp. Det kræver en omstilling og omstillinger kræver oftest penge. Men det er ikke så ligetil, det der med at investere i biodiversitet. Så læs med her, hvor vi guider dig til, hvad du kan investere i, hvis du vil hjælpe naturen bedre på vej.
Biodiversitet udgør en central del af Merkurs investeringsfilosofi. Vi har ikke en særlig biodiversitetsfond, for hvordan sætter man en pris på vores alles levegrundlag? Det er der stadig delte meninger om.
Men når du investerer via Merkur, er der faktisk taget hensyn til biodiversitet og natur i den udvælgelse af aktier og obligationer, som vores investeringspartnere foretager.
Merkur samarbejder med både Triodos Investment Management og SDG Invest om at tilbyde vores kunder mørkegrønne investeringsmuligheder. Fælles for vores samarbejdspartnere er, at de har defineret kriterier, der er med til at sikre, at investeringen gør mindst muligt skade på naturen og bidrager til at genoprette økosystemerne.
Triodos’ minimumskriterier
Triodos udelukker virksomheder, der forårsager omfattende eller gentagne skader på biodiversiteten eller har en høj risiko for at forårsage sådanne skader.
Triodos forlanger, at virksomhederne har politikker for biodiversitet og for at sikre beskyttede områder og arter. De har desuden stillet specifikke krav til fx soja, palmeolie og bomuld. Disse afgrøder forbindes ofte med afskovning, fordi de hovedsageligt dyrkes i tropiske områder, hvor skove bliver fældet og ryddet for at give plads til dyrkede marker og plantager.
Derfor kan både soja, palmeolie og bomuld have stor negativ effekt på biodiversiteten, fordi dyrkningen og efterspørgslen på afgrøderne bidrager til at skabe mindre plads til naturen og dens liv.
Fokus på biodiversitet med aktivt ejerskab
SDG Invest investerer bl.a. i virksomheder, der tilbyder løsninger eller produkter, som er specifikt tilpasset indsatsen for mere biodiversitet. Det omfatter løsninger eller produkter, designet til at minimere negativ påvirkning, eller som direkte bidrager positivt til at styrke biodiversiteten.
Hvert år skriver SDG Invest ud til alle de virksomheder, de investerer i, for at sætte fokus på et givent emne og forsøge at påvirke virksomhederne til at gøre endnu mere på et særligt område. De udøver med andre ord aktivt ejerskab.
I 2022 var biodiversitet et af de områder, der fik særligt fokus. SDG Invest har forlangt af udvalgte virksomheder i porteføljen, at de skal integrere biodiversitet som en strategisk prioritet ved at kortlægge, hvordan de påvirker naturen, og yderligere udforske mulighederne for at bidrage til positiv forandring.
Grøn obligation genopretter natur
Selvom Merkur ikke har en særskilt biodiversitetsfond, er det stadig muligt at investere i konkrete tiltag, der styrker biodiversiteten. Et godt eksempel er en grøn obligation, som fonden Triodos Euro Bond Impact Fund har investeret i.
Helt konkret er provenuet blevet brugt til at genoprette området ved den tyske flod Emscher, som tidligere blev brugt som åbent kloaksystem, som ødelagde naturen.
Læs mere om, hvordan vigtige naturområder er blevet genoprettet i artiklen her.