Mikrofinans og Fintech

Investeringer i finansiel teknologi vinder frem

Lige nu er der en rivende udvikling i gang inden for de finansielle teknologier, også kaldet fintech. De nye teknologier gør det nemmere end nogensinde at give udsatte mennesker, der normalt ikke har adgang til en bank, mulighed for basale services som at oprette en konto eller låne penge til en virksomhed. Triodos Microfinance Fund, der investerer i mikrofinansinstitutter, har også fået øjnene op for fintech og de mange nye muligheder.

Knap en tredjedel af verdens befolkning har ikke adgang til basale bankservices, men ved hjælp af de såkaldte mikrofinansinstitutter får de en chance for eksempelvis at låne mindre beløb, opbevare deres penge sikkert eller købe en forsikring. Triodos Microfinance Fund har i de sidste ti år givet dig mulighed for at investere i disse mikrofinansinstitutter, som sætter gang i den sociale og økonomiske udvikling i vækstøkonomier og udviklingslande.

Tilsammen yder de lån til 18,9 mio. mennesker, primært kvinder og folk på landet, og det gennemsnitlige udlån er på 7000 kr. Det er altså små beløb, men de gør en kæmpe forskel for den enkelte. Hidtil har fonden investeret i mere traditionelle finansielle institutioner, men nu udvider de porteføljen med nyt fokus på fintech.

Nye investeringer i Fintech

Fonden er nemlig begyndt at se mod virksomheder, der benytter fintech til at yde de services, som mange ellers ikke har adgang til. Fintech er en betegnelse for teknologi, der bruges til at forbedre finansielle aktiviteter. Det kan være i form af digitale betalingssystemer, som vi kender det fra eksempelvis MobilePay, men mulighederne er mange og potentialet er kæmpe stort. Fintech er en tendens, der er i rivende udvikling lige nu. 

Triodos Microfinance Fund investerede i deres første fintech-fond i 2016, og nu har de investeret i endnu en fond, Accion Quona Inclusion Fund. De to fonde har rødder i den globale non-profit organisation Accion, og de fokuserer på at udvikle fintech-virksomheder, som netop rammer de mennesker, der ikke har adgang til en bank. Det gør de ved at skabe billige og nemt tilgængelige finansielle produkter og services, som imødekommer forbrugernes behov. På den måde kan de ved hjælp af teknologien nå ud til de mennesker, der netop mangler adgang til basale bankservices.

En håndsrækning til entreprenører

En af disse virksomheder er Zoona, som hjælper unge entreprenører i Zambia, Malawi og Mozambique med at udbrede finansiel teknologi i deres lokalområder. Zoona tilbyder en teknologisk platform til at overføre penge, spare op, betale regninger og aflønne medarbejdere. Gennem deres lokale agenter i forskellige lande spredes teknologien og på den måde bidrager de både med finansielle løsninger til befolkningsgrupper, der ikke har adgang til en bank, samtidig med at de hjælper unge entreprenører med at starte deres egen virksomhed, som skaber jobs til endnu flere unge.

Kort om Triodos Microfinance Fund
  • Som investor bidrager du til den sociale og økonomiske udvikling i tredjeverdenslande og vækstøkonomier.
  • Fonden investerer i mikrofinansinstitutter og virksomheder, der muliggør finansiel inklusion for lavindkomstgrupper uden adgang til en bank.
  • I 2018 leverede fonden et afkast på 4,5%*
  • Over de seneste fem år har det årlige afkast i gennemsnit ligget på 3,8%*

*Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast

Tal med Merkur om investering

Vil du investere i Mikrofinans og Fintech eller har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os. Så sidder vores rådgivere klar til at hjælpe dig


Relaterede artikler