Impact First

Hvor arbejder dine penge?

I Merkur går vi ind for gennemsigtighed. Som investor betyder det, at du altid kan se, hvilken impact dine penge har ude i verden. Har du investeret i vores Impact First fonde, kan du her se et overblik over, hvilke bæredygtige virksomheder og projekter dine penge arbejder for.

Gennem vores samarbejde med den hollandske bank Triodos tilbyder Merkur to forskellige Impact First fonde. Her kan du læse om, hvad deres porteføljer indeholder, altså hvad fondene investerer i. Du kan også klikke ind på Triodos’ unikke verdenskort, hvor du kan se, hvilken forskel dine penge gør i hele verden.

Triodos Microfinance Fund

Fonden har fokus på at skabe en inkluderende finansiel sektor. Det betyder, at du som investor er med til at skabe en økonomisk og socialt forsvarlig branche. Fonden låner ud til mikrofinansinstitutter som har en bæredygtig tilgang til at yde finansielle tjenester til mennesker og virksomheder med begrænset adgang til finansielle ydelser. Udlånene fra mikrofinansinstitutterne gør mennesker og virksomheder i stand til at nå deres mål og ambitioner om at skabe social og økonomisk udvikling. Ved udgangen af 2019 har Triodos Microfinance Fund investeret i ca. 100 institutter på tværs af 43 udviklings- og vækstlande i Asien, Afrika, Østeuropa og Latinamerika.

De 5 største beholdninger i Triodos Microfinance Fund (pr. 1. januar 2020) er:

  • ACLEDA BANK (7,30%) er en værdibaseret bank beliggende i Cambodia. ACLEDA er essentiel for mikro-, små og mellemstore virksomheders mulighed for at udvikle sig, fordi ACLEDA understøtter deres mål og ambitioner gennem udlån.
  • KazMicroFinance (5,03%) er Kasakhstans største mikrofinansieringsinstitut med cirka 250.000 kunder. De stræber efter at udbrede finansielle tjenester i hele Kasakhstan for at give befolkningen bedre muligheder og derved være med til at skabe en positiv udvikling for samfundet.
  • Centenary Bank (3,23%) er Ugandas førende mikrofinansieringsinstitut. De tror på, at alle personer skal have mulighed for at være finansielt uafhængige. Derfor fokuserer de på samfundet, miljøet og god, social regeringsførelse.
  • Bancosol (3,23%) er med til at skabe udvikling i landdistrikterne i Bolivia. Gennem lån til mikro-, små og mellemstore virksomheder samt mobilbank gør Bancosol det muligt for deres kunder at låne penge.
  • Aavishkaar Venture Management Services (2,85%) hjælper socialøkonomiske virksomheder, som er beliggende i Indien, med finansiel inklusion, teknologi, landbrug, sundhed og uddannelse.

Er du interesseret i at læse mere eller se alle de projekter, hvor dine penge arbejder, så kan du få et overblik gennem Triodos’ unikke verdenskort.  

Triodos Renewables Europe Fund                     

Fonden giver adgang til en portefølje af direkte investeringer i vedvarende energiprojekter, der giver dig mulighed for at deltage i den grønne omstilling af energisektoren. Triodos Renewables Europe Fund bidrager til en øget andel af vedvarende energi og til reducerede CO2-udledninger. Gennem investeringer i små og mellemstore producenter af vedvarende energi i Europa, har fonden eksempelvis investeret i vindmølleparker, solcelle- og solvarmeanlæg samt små vandkraftprojekter. Ved udgangen af 2019 havde fonden investeret i 25 projekter i syv forskellige europæiske lande.

Her er fem udvalgte projekter, som Triodos Renewables Europe Fund investerer i (pr. 1 januar 2020):

  • Midlum er en vindmøllepark bestående af 70 Enercon E-40 turbiner i Nordvesttyskland. Det er Triodos Renewables Europe Fund, der ejer hele vindmølleparken.
  • Helium er et solcelleanlæg beliggende i Sydvestfrankrig. Helium kan producere elektricitet svarende til forbruget i 1.900 hjem om året. Deres samlede energiproduktion mindsker CO2-udledningen med 300 tons, heraf er 48 tons direkte forbundet med hjælp fra fonden. Sidst, men ikke mindst, vil de gamle solcellepaneler blive genbrugt af en specialiseret genbrugsvirksomhed.
  • SolarAccess Energy International består af adskillige solcelleanlæg i både Holland og Italien. Her har de eksempelvis monteret solcelleanlæg på tagene af Heinekens otte distributionscentre i Holland og ét bryggeri i Italien.
  • Muniled tilbyder services, der skal være med til at skabe en højere energieffektivitet i hele Spanien. De har et samarbejde med 15 spanske kommuner og de ydelser, der leveres, varierer på tværs af kommunerne. Det inkluderer LED-lys i gadebelysning og i offentlige bygninger samt energiservice og vedligeholdelsesarbejde.
  • SET Ventures er en hollandsk venturekapitalfund, som investerer i virksomheder i Europa, der er med til at skabe en bæredygtig transformation gennem software- og hardwareløsninger.

Har du lyst til at se alle fondens energi- og klimainvesteringer, kan du klikke ind på Triodos Renewables Europe Funds unikke verdenskort og få et overblik over deres impact i hele verden.

 

Kontakt Merkur

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere om impact-investering i Merkur, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores rådgivere står klar til at hjælpe dig.