Investering
Aktier og obligationer overgik forventningerne, men hvad venter i 2024?
Vi gør her status over året der gik på de finansielle markeder. Og så kaster vi et blik ind i 2024, for hvad mon der venter os af afkast og økonomiske svingture i det nye år? Det er ikke nemt at forudse, men noget tyder på svære tider for økonomien.
Da vi stod i begyndelsen af 2023, så udsigterne på de finansielle markeder ikke specielt lyse ud. Rentestigninger, inflation, krig og energikrise var nogle af overskrifterne. Men på de finansielle markeder ser året ud til at lande langt bedre, end vi havde turdet håbe på. Det er til trods for, at vi desværre har måttet føje endnu en krig i Mellemøsten til vores verdensbillede.
Skulle vi kåre årets finansord, ville der være to ord at vælge imellem: inflation og rentestigninger.
Inflationen gik ned…
Inflationen ser ud til at have toppet og er faldet en del tilbage. Den ligger i skrivende stund omkring 3% i både USA og Europa. Det skyldes bl.a., at energipriserne er faldet. Inflationen er et udtryk for prisstigninger i forhold til året før. En faldende inflation er derfor ikke et udtryk for, at priserne falder, men kun et udtryk for, at priserne ikke stiger med samme hastighed som året før.
At inflationen er faldet, er et resultat af, at nationalbankerne er lykkedes med deres stramme pengepolitik: de sætter renten op for at bekæmpe inflationen. Tanken er, at når det bliver dyrere for virksomhederne at producere varer, og privatpersoner får færre penge mellem hænderne, så falder efterspørgslen efter varer og tjenesteydelser. Det vil i sidste ende få priserne og dermed inflationen til at falde.
Så det store spørgsmål er nu, hvornår renten topper. Måske er den allerede toppet. De fleste økonomer er enige om, at vi kommer til at se rentefald i 2024 – spørgsmålet er bare hvornår og hvor meget.
… og renterne gik op
Det er højst sandsynligt ikke gået din næse forbi, at der har været gang i renterne i 2023. Det skyldes, at der har været og stadig er stor usikkerhed omkring, hvordan økonomien vil udvikle sig på begge sider af Atlanterhavet. Når det bliver dyrere at låne penge, påvirker det virksomhedernes økonomi – hvilket igen påvirker aktiekurserne.
Til gengæld gør kombinationen af højere rente og en faldende inflation, at det nu er attraktivt at investere i obligationer.
Det er der mange, som har gjort – især her i anden halvdel af 2023. Bare i løbet af den sidste uge af november og den første uge af december er den 10-årige rente faldet i omegnen af 0,45%. Dette gælder både i USA, Tyskland og Danmark. Den 10-årige rente er renten på en 10-årig statsobligation, og den bruges i markedet som pejlemærke for renteniveauet.
Obligationerne blev interessante…
Vi står altså i en situation, hvor investorer kan få en pæn rente på obligationer. Det gælder også virksomhedsobligationer.
Den effektive rente på obligationerne i Triodos Euro Bond Impact Fund lå ultimo november på ca. 3,4% med en gennemsnitlig løbetid på 4,9 år. I fonden er der godt 40% virksomhedsobligationer.
I Triodos Euro Bond Impact Fund er der også grønne obligationer, som er med til at finansiere klimamæssig og social omstilling i Europa. Så man kan sagtens gøre noget godt for verden ved at investere i obligationer.
…og aktierne overgik forventningerne
Som nævnt i indledningen har investeringsåret 2023 været bedre end forventet.
Det afspejler sig også i afkastet på Triodos Global Equities Impact Fund og SDG Invest, der begge har et afkast på over 11% ved udgangen af november 2023.
Aktier indenfor vedvarende energi har dog haft det lidt svært i år. En af årsagerne er den højere rente, fordi den højere rente betyder højere finansieringsomkostninger.
Økonomien kom under pres
Men hvordan står det til med den økonomiske udvikling sådan helt generelt?
Højere renter har som ovenfor skitseret været våbnet imod inflationen, men det er et tveægget sværd, for de høje renter er også med til at bremse væksten i økonomien. Og så længe vi har en økonomisk struktur, der er afhængig af vækst, er økonomerne ikke glade for den slags.
Det har nationalbankerne naturligvis også fokus på, og de forsøger derfor at balancere renten, så inflationen stabiliseres, uden der kommer alt for meget tilbagegang.
Både i USA og i Europa blev der under coronapandemien skabt store opsparinger – bl.a. som følge af de mange hjælpepakker. Disse opsparinger skaber vækst, hvis de bliver omsat til forbrug. Det er sket i højere grad i USA end i Europa. Derfor har den amerikanske økonomi været mere modstandsdygtig overfor rentestigninger end den europæiske økonomi. Simpelthen fordi amerikanerne køber flere ting og ydelser og dermed holder gang i de økonomiske hjul.
I øjeblikket skrumper økonomien i Europa. Tal for udviklingen i BNP (Bruttonationalproduktet) viser et fald i europæisk økonomi på 0,1% i 3. kvartal. I USA så vi en vækst for samme kvartal på 4,9%. Dog indikerer de seneste tal for udviklingen på arbejdsmarkedet i USA, at vi godt kan ende med at se betydelig lavere vækst i USA i 4. kvartal.
Arbejdsmarkedet har længe været robust, fordi der er mangel på arbejdskraft, men de seneste nøgletal fra USA peger i retning af en opbremsning af det amerikanske arbejdsmarked. I Danmark har arbejdsmarkedet det fortsat godt, men der bliver slået færre stillinger op. Stillingsopslagene er faldet med 30% i forhold til toppen i 2021.
Men hvad venter så forude?
Økonomerne diskuterer i øjeblikket, hvordan udviklingen vil foregå i 2024. De fleste – men absolut ikke alle – økonomer tror på en ”blød landing”. Det vil sige, at de forudser en periode med en mindre konjunkturnedgang. Nogle tror dog på en ”hård landing” med en større og længerevarende tilbagegang i økonomierne.
Nationalbankernes rentepolitik og hvorvidt vi får en ”hård” eller en ”blød” landing vil få stor indflydelse på aktiemarkedet i 2024.
Men der er også andre faktorer, der spiller ind, såsom det amerikanske præsidentvalg, den geopolitiske uro samt hvordan verdens lande vælger at håndtere klimakrisen. Økonomerne hos Triodos Investment Management forventer en nedgang i økonomierne i både Europa og USA i første halvdel af 2024, men tror på bedring i andet halvår.
Det forventede afkast på obligationer ligger nu relativt tæt på det forventede afkast på aktier, hvilket blot understreger, hvor vigtigt det er med en blandet investeringsportefølje.
Husk dog på, at historiske afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast. Og usikkerhederne for de fremtidige afkast er mange – ligesom de var, da vi gik ind i 2023.
Det er derfor vigtigt, at dine investeringer passer til din tidshorisont og den risiko, du er villig til at løbe. Du er altid velkommen til at kontakte din rådgiver, hvis du har brug for en snak om netop dine investeringer.
Vil du investere?
Vil du investere dine penge så de fremmer bæredygtighed og social ansvarlighed, så sidder Merkurs investeringsrådgivere klar til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig i gang.