Af Nanna Juul Jensen
"Før vi startede LOOP Architects, arbejdede jeg på forskellige tegnestuer i Aarhus. Igennem de ansættelser blev jeg mere og mere overbevist om, at ligesom Merkur siger: ’Giv dine penge mening’, så gælder det samme for arkitektur. Det er simpel, sund fornuft. Vi skal sikre os, at de aftryk, vi efterlader, er positive, og at afsættene vi tager er grønne."
Sådan fortæller Mette Nymann om bevæggrundene for en mere bæredygtig bygningsbranche. Og det var det samme ræsonnement, som blev grundlaget for LOOP Architects; en aarhusiansk tegnestue grundlagt for knap seks år siden. Til trods for at kalenderen sagde: ’Januar 2012’, og at det for branchen betød trange tider, var de fast besluttet på, at LOOPS vision var vejen frem. For i en verden hvor byggebranchen står for mange sorte skyer på klimahimlen, måtte der gøres plads til bæredygtig arkitektur.
Cirkulære loops
"Da vi først lærte om Cradle2Cradle, var der ikke nogen vej tilbage for os. På det tidspunkt stod det helt klart, at vi bliver nødt til at tænke cirkulært og droppe kulturen, der bygger op og river ned. Og ud fra den tanke fik vi også vores navn: LOOP Architects. Vi indgår i loops, cirkler. Processer, som aldrig er lineære men altid cirkulære"
Cradle2Cradle (C2C) er en af de mest omfattende standarder for bæredygtighed. På dansk er det oversat til ’Vugge til Vugge’, og tankesættet bag det har mange kontaktflader med den cirkulære økonomi. Cradle2Cradles utopia er en verden uden affald og ressourcespild. Her skal alt enten genanvendes som det er eller som en ressource for noget nyt i et gentagende kredsløb.
Netop dén tankegang er indbygget i LOOP Architects DNA, og den har en betydelig rolle for de projekter, tegnestuen udvikler. Men ligesom den bæredygtige arkitektur skal tænkes som en cirkulær proces, så mener Mette heller ikke, at kampen for en grønnere klode må blive en firkantet boks af regler og religion.
Små sejre er gode sejre
"Noget af det jeg har lært og accepteret i løbet af årene er, at man ikke kan forandre verden i ét hug. Men hver eneste gang vi får flettet gode løsninger ind i et projekt; hver eneste gang vi får snakket og informeret bygherrerne om bæredygtige elementer; ja, så er det en sejr."
"Arkitektur og byggeri er komplekse verdener. Så hvis du kommer som helt almindelig bygherre og bare gerne vil have bygget en ny bolig, kan du blive blæst bagover af teorier og en nærmest religiøs tilgang til C2C. Men mit mål er at forklare bæredygtighed i byggeri og arkitektur stille og roligt. For det er i grunden bare sund fornuft"
"Det er så vigtigt ikke at skræmme folk væk ved at blive for fundamental og firkantet i ens holdninger. For hvis vi virkelig skal rykke ved tingenes tilstand, skal alle kunne se meningen med det."
Derfor forsøger de ikke at overdynge deres kunder og samarbejdspartnere med alskens idealisme og C2C-principper hos LOOP. I stedet er noget af det første de gør for hvert byggeprojekt at nedfælde en traktat. På den skriver de for eksempel fem værdier for øget bæredygtighed i det forestående projekt og lover med deres underskrift at holde fast i de fem.
"Så kan det godt være, der kommer flere gode løsninger til. Måske gør der ikke. Men de her fem, de er essensen. Og for os har det været en light version af at indføre principper om bæredygtighed på. Det er en mere pragmatisk tilgang, hvor vi kan fejre små som store sejre."
Materialernes værdi
"Vi har alle et ansvar. Men os, der er rådgivere inden for faget og byggebranchen, vi må da i den grad siges at have et ansvar. Og bygherrerne med: Staten, kommunerne og alle de private. Alle har et kæmpe ansvar for at gå med i det her og forstå værdien i alle vores materialer. Vi bruger tonsvis af byggemateriale, og det fylder utroligt meget som forureningsfodaftryk i hele verden. Så hvis vi bygger med mere omtanke for byggematerialernes værdi, kan det virkelig sænke branchens andel i det negative klimaregnskab."
Og byggebranchens CO2-andel er en tungtvejende en af slagsen. Skal den gøres lettere, skal vi ifølge Mette ændre vores forståelse af Jordens ressourcer. Vi skal forstå deres værdi.
En måde at øge den forståelse inden for byggeriet er gennem livscyklusanalyser. Sådanne analyser har til formål at skabe et mere fuldendt billede af, hvad en bygning koster klimaet – i hele dens levetid. Fra vugge til vugge. Lige fra materialefremstilling, transport, opførelse af huset og energiforbrug i driftsfasen til nedrivning. Dermed ser en livscyklusanalyse ikke kun på det, de fleste bygherrer fokuserer på – energiforbruget - men også det såkaldte indbyggede CO2. Nemlig materialerne. Er de særligt forurenende i fremstillingen? Har de lang levetid? Og kan de genbruges, hvis huset rives ned, eller bliver det til bygningsaffald? De spørgsmål mener Mette Nymann flere bygningsrådgivere og bygherrer bør forsøge at belyse, før de renoverer eller bygger nyt.
Heldigvis er flere og flere danske bygningsrådgivere uddannet til netop det. Og efterspørgslen vokser også.
Krav fra det offentlige
"Der kommer flere og flere krav fra offentlige bygherrer. De sætter enormt høje krav til deres byggerier efterhånden. Ikke fordi det er en trend, men fordi de kan se, det giver mening både ressourcemæssigt og økonomisk. Det koster knaster at komme af med dit byggeaffald, så du kan lige så godt bygge med noget, der kan genbruges. Noget du kan sælge og få penge for."
"Og den økonomiske vinkel er virkelig vigtig. Det er en del af grunden til, vi bevæger os væk fra den indgroede tanke om at: ”Bæredygtighed – det koster bare penge”. For det er ikke længere rigtigt. Det er et spørgsmål om, hvordan vi som arkitekter, ingeniører og bygherrer kan træde ind i den her komplekse verden, som ethvert byggeprojekt er, og samarbejde om at tage de bedste beslutninger på de rigtige tidspunkter. På den måde giver det mening for alle involverede. Og så er der ikke længere nogen undskyldninger for at droppe det bæredygtige byggeri."
♥ LOOP Architects er kunde hos Merkur