Debatindlæg

Omstilling af transportsektoren handler om mere end elbiler

Når man følger den politiske debat, kan man få det indtryk, at den grønne omstilling er løst med PtX (Power-to-X) for den tunge transport og et 100% skift til elbiler for os borgere. Et skift fra olie og gas hen mod vedvarende energikilder er selvfølgelig vejen frem, men vi kommer ikke uden om at diskutere vores ressourceforbrug.

Artiklen er fra 2021. Vær opmærksom på, at eventuelle fakta kan være forældede.
Af Jonathan Ries, formand VedvarendeEnergi


Hvis alle levede, som i Danmark, vil der være brug for omkring fire jordkloder. Desværre diskuterer vi kun i meget begrænset omfang, hvordan vi egentlig indretter vores hverdag, og hvordan vi kan transportere os rundt – med cykel, bus, tog, delebil etc. Vores politikere er nok på samme måde mindre tilbøjelige til at præsentere et opgør med privatbilisme og et skift til flere kollektive løsninger, fordi de endnu ikke kan præsentere tilstrækkelig med gode eksempler og løsninger.

Vi skal tage ansvar

Som sociale dyr orienterer vi os efter, hvad venner, familiemedlemmer og kolleger gør. Hvis vi skal forandre fx vores forbrugs- og transportmønstre, kræver det både inspiration og opbakning fra omverdenen.

Så længe vores naboer og venner tager på weekendture til Barcelona, vil vi gerne gøre det samme. Men hvor mange lærte egentlig helt nye og attraktive feriemål i Danmark at kende, da vi var tvunget til at holde ferie i Danmark grundet corona? Var det egentlig ikke et ok liv uden månedlige weekendtur til udlandet?

Danmark er et af de mest klimasvinende lande i verden målt per person. Vores ressource- og CO2-aftryk er enormt. Resten af kloden kan ikke leve som os, og vi kommer ikke udenom, at vi er nødt til at ændre vores forbrugs- og transportmønstre. Vi skal tage ansvar som borgere. Fremover skal vi flyve mindre, bruge flere kollektive transportløsninger og dele vores biler. Især i de store byer behøver ikke alle at eje en bil. Skandinavien skal tænkes som en feriedestination, der er lige så spændende som Thailand.

Ændringer i politiske rammebetingelser fx i form af afgifter er en del af løsningen. Men vi kommer ikke udenom adfærdsændringer.

Fællesskaber er nøglen

I VedvarendeEnergi prøver vi at gøre den grønne omstilling til noget, alle kan være med til, og for os at se er elbilsdiskussionen for ensidig. De mest ressourcesvage i vores samfund har ikke en bil. Alle skal føle, at de er en del af omstillingen, og det betyder, at løsninger ikke kun kan komme fra Christiansborg. Vi som ansvarlige borgere og civilsamfundet har en afgørende rolle i at hjælpe med at forankre adfærdsændringer i den brede befolkning - som fx flere reparationer af vores ting, promovering af second-hand eller ferier tæt på.

De lokale fællesskaber kan engagere og inspirere os til at ændre hverdagsvaner. Uden de små lokale løsninger, som kan opskaleres enten af de lokale selv og eller senere af kommunale aktører, større foreninger eller kommercielle aktører, får vi ikke en forankring af de nødvendige adfærdsændringer i befolkningen. Den udvikling kan civilsamfundsorganisationer drive, understøttet af Christiansborg eller aktører som Merkur. Så får vi nemlig skabt en miljømæssig, socialt og økonomisk bæredygtigt omstilling, som kommer nedefra og oppefra - med bred demokratisk opbakning i befolkningen.

Er det helt utopisk at forestille sig, at vi om 20 år bruger gaderne foran vores huse og lejligheder til by-haver, reparationsværksteder, fodboldtræning og fællesspisning?

Debatindlægget er bragt i Pengevirke nr. 1 2020