Biodiversitet
Oplev fugleriget på tæt hold
Fra Agerø I Nordvestjylland til Bornholm i sydøst kan du finde fuglereservater, hvor der vores om den trængte natur, og som giver offentlig adgang til masser af smukke naturoplevelser.
Af Hanne Havemose, Fugleværnsfonden
Vibe, klyde, nattergal … Mange danske fuglearter har det svært. De mangler fristeder til at yngle, finde føde og hvile. Deres foretrukne opholdssteder er ofte truede naturtyper som ubeboede småøer, lavvandede kyster og strandsøer, enge og moser, rørskove, krat og naturskov. Steder, som kan være svære at opretholde, når Danmark er et landbrugsland med over 60 % opdyrkede landbrugsarealer.
Det råder Fugleværnsfonden bod på. Nogle af Danmarks bedste fuglereservater ejes nemlig af Fugleværnsfonden. Med støtte fra natur- og fugleelskere har fonden igennem mere end 50 år frikøbt arealer med det formål at genskabe rig natur for sårbare fuglearter. I 2019 er det blevet til 22 fuglereservater, som er åbne for besøg året rundt. Her kan du opleve jagende havørn og vandrefalk på tætteste hold, rørdrummens hule pauken fra rørskovens dyb, nattergal for fuld udblæsning, vilde heste og maj-gøgeurt, og meget, meget mere.
Formidling viser vejen
I Fugleværnsfonden er naturformidling en vigtig brik for at sikre en fremtidig forståelse for, hvorfor der skal passes godt på naturen. Selvom fuglene står øverst på dagsordenen, er det vigtigt for fonden, at naturområderne ikke kun er for fugleeksperter og fagfolk, men også for ganske almindelige mennesker, der holder af naturoplevelser. Derfor er der masser af tiltag, som kan gøre besøgende klogere. På fuglene og på bæredygtig forvaltning af naturen.
Først og fremmest er der anlagt vandrestier, gangbroer i rørskove, informationstavler, fugletårne og helt nye typer af fugleskjul, hvor man ubemærket kan følge fuglene helt tæt på. Derudover tilbydes en lang række gratis ture med fondens naturvejledere og frivillige.
Biodiversitet – for fugle, for folk og for fremtiden
Grundlaget for naturformidlingen er mange års målrettede plejetiltag. Ikke kun for fugle, men for en lang række dyr og planter.
Eksempelvis har fonden etableret vildgræsning i et af sine større fuglereservater på Sydlolland. Det er et af de eneste steder i Danmark, hvor kvæg, dåvildt og vilde heste græsser sammen på store arealer året rundt. Uønskede invasive vækster holdes nede og ny natur vokser frem.
På udvalgte enge svinger frivillige leen til stor gavn for den flora, der har brug for det lysåbne for at trives. Vilde orkideer og trevlekrone er nogle af de sjældne og smukke arter, der vinder fodfæste her.
Og på fondens sårbare højmosearealer ryddes for birk og pil, der ellers breder sig og overdøver al anden vegetation, som tilhører højmosens egenart.
Biodiversiteten sikres fremgang og fuglene trives.
Fugletal på himmelflugt
Særligt et naturreservat topper listen: På Nyord Enge ved Møn har antallet af ynglende vadefugle som klyde, rødben og viber slået alle rekorder i forhold til resten af landet, hvor de oplever sørgelig tilbagegang. Eksempelvis har klyden på bare 3 år femdoblet sit yngleantal fra 17 par i 2017 til 102 par i 2019. Det gør lokaliteten til et ornitologisk paradis for vade- og engfugle.
Blandt virkemidlerne er afgræsning, vandstandsregulering, høslæt, rydning og - ræveregulering. Der er nemlig ingen tvivl om, at den største synder i paradiset har rød pels. Ræven søger den ’fede’ natur, som ikke findes i det ellers så fattige landbrugsland. Det er en alvorlig problematik for en lang række jordrugende fugle, der som navnet antyder, udruger deres æg på jorden, og som i forvejen ikke har de store valgmuligheder, når det gælder valg af yngleområder.
I dag tæller Nyord Enge mere end 30 forskellige arter. Her flyver viber, strandskader, rødben, klyder, krikænder, gravænder, råger, stæreflokke, fiskehejrer, gule vipstjerter, engpibere, by- og landsvaler, sanglærker og mange flere.
Fundamentet
50 års naturforvaltning taler sit eget sprog: fugleriget har stadig vokseværk. Takket være testamentariske gaver, tilskud fra fonde og legater og private bidrag har Fugleværnsfonden i dag 22 naturreservater.
Og så er der jo fondens frivillige, som tæller 17 arbejdsgrupper over hele Danmark. Deres engagement er fondens rygrad. Som en af dem, rammende har udtalt: ’Man kan ikke redde hele verden, men godt værne om en lille flig af den’. Det har mange af dem gjort i årtier, og det er præcis det, der er Fugleværnsfondens mål.
♥ Fugleværnsfonden er kunde hos Merkur.
Få Pengevirke på mail
Her kan du tilmelde dig Pengevirke Nyhedsbrevet, hvor du vil få tilsendt et udvalg af de bedste artikler fra vores kundemagasin Pengevirke på mail.