Merkur Andele

Vi skal se værdien i vores affald

I øjeblikket kommer der mere end 100 milliarder tons ressourcer ind i økonomien hvert år, men kun 7,2% bliver genanvendt. Hvis vi skal løse det, må virksomheder og enkeltpersoner se værdien i det affald, der normalt smides på lossepladsen, og forstå de økologiske og sociale skader, det forårsager.

I Merkur har vi en ambition om at bidrage til en verden med en mangfoldig og modstandsdygtig natur, hvor klimaet er i balance. Vi finansierer bl.a. virksomheder, der arbejder med cirkulære processer. Som andelshaver investerer du derfor i en virksomhed, der bidrager til omstillingen til en cirkulær økonomi, hvor man forebygger affald og genbruger, hvor det er muligt.

Vores økonomiers voksende efterspørgsel efter naturressourcer udtømmer planetens reserver, hvilket fører til både ressourceudtømning og forringelse af naturlige miljøer. Derfor bliver vi nødt til at flytte økonomier væk fra en ’brug og smid væk’ kultur til en kultur, hvor ressourcer værdsættes, bruges og genbruges langs hele værdikæden. For at det kan lykkes, er det nødvendigt ikke kun at opmuntre cirkulære iværksættere, men også afvikle den lineære økonomi og genoprette naturen.

Udtømning af planetens reserver

De ressourcer, der kommer ind i økonomien i dag, bruges ikke blot til at dække vores basale behov, men indgår i stedet i et system med overforbrug og overproduktion, der er drevet af en forventning om billige, kortlivede, ikke-genanvendelige og lettilgængelige produkter.

Problemet forværres af forurening og dårlig affaldshåndtering. Det er spild af ressourcer og har skadelige virkninger på det omgivende miljø og biodiversiteten.

Desuden hæmmer vores manglende evne til at bruge ressourcerne effektivt vores mulighed for at opfylde andre miljømål. Det gælder f.eks. klimamål, hvor udvinding og forarbejdning af naturressourcer udgør ca. 50% af vores samlede udledning af drivhusgasser.

Hvad kan den finansielle sektor gøre?

Pengeinstitutter kan finansiere nye kunder og samarbejde med eksisterende kunder for at fremme og tilskynde til større cirkularitet og naturbeskyttelse. Det indebærer nytænkning af forretningsmodeller for at flytte fokus fra lineær til cirkulær brug af produkter.

De kan også skabe effektive forandringer ved at låne ud til og investere i flere virksomheder, der har redesignet produkter i overensstemmelse med natur og cirkularitet, samt ved at målrette finansieringen mod virksomheder i produktionsfasen af produkternes livscyklus.

Hvad gør Merkur?

Det er afgørende, at vi finder løsninger, der reducerer vores ressourceforbrug og mængden af affald, både af hensyn til klimaet, miljøet og de kommende generationers mulighed for at bruge ressourcer i fremtiden. Derfor finansierer Merkur blandt andet virksomheder, der arbejder med cirkulære processer. Virksomhedernes forretningsmodel skal bygge på biobaserede, vedvarende eller genanvendelige materialer og ressourcer i produktionen.

Virksomheden Grounded er et eksempel på en af de Merkur-kunder, der på kreativ vis genbruger noget, der normalt betegnes som affald. En stor mængde kaffegrums ryger hver dag i skraldespanden, men Grounded omdanner kaffegrumset til et miljøvenligt alternativ til det traditionelle engangskrus. På samme måde har Merkur-kunden Genbyg formået at gøre en forretning ud af brugte byggematerialer, som ellers ville være gået til spilde.

Generelt stiller Merkur krav om, at alle vores kunder og samarbejdspartnere tilgodeser klodens ressourcer. I Merkur arbejder vi nemlig for at skabe en klode i balance, hvor forbruget af ressourcer sker med omtanke og respekt for miljøet til glæde for fremtidige generationer.

Kilder: Triodos Bank og Merkurs minimumskriterier

Vil du vide mere?

Så giv os et kald eller skriv til os. Vores rådgivere tager altid gerne en uforpligtende snak, hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan du kan investere dine penge til gavn for mennesker, natur og miljø.