Ny investeringsmulighed

Giv børn en stemme og en fremtid

Skal fremtidens generationer have en tænkt position i bestyrelseslokalet? Eller hvordan varetager vi bedst børns rettigheder i dag og i fremtiden? I Merkur har vi for nyligt lanceret en fond, som giver dig mulighed for at investere i børns velfærd og rettigheder. Her kan du høre mere om de idéer, der ligger bag fonden: nemlig at vi skal inddrage fremtidens generationer, når vi træffer beslutninger i dag, hvis vi vil sikre børn en god fremtid.

De fremtidige generationer har ret til en god, hvis ikke bedre verden. I alle beslutninger, vi tager nu, påvirker vi fremtidige generationers velfærd. Deres muligheder, deres miljø, deres lykke. Alligevel har samfund og politik ofte et kortsigtet fokus.

Derfor har Triodos Future Generations Fund sat fokus på børns velfærd og rettigheder. Gennem fonden kan du investere i virksomheder, som gør en forskel for børn over hele verden. Det er både godt før børn i dag og kan være med til at sikre en bedre fremtid for de næste generationer.

Fonden er stiftet i 2022 af Merkurs samarbejdspartner, hollandske Triodos Investment Management, og den investerer i virksomheder, der er med til at forbedre livet for børn verden over. Som kunde i Merkur, kan du investere i fonden. Kontakt din rådgiver, hvis du vil vide mere.

Talsmand for fremtidens børn

Børns rettigheder bliver selvfølgelig varetaget i vores samfund, men spørgsmålet er, om det er nok.

I Danmark har Folketingets Ombudsmand et børnekontor, hvor man som barn eller på vegne af et barn kan klage over eksempelvis offentlige myndigheder, der ikke har fulgt reglerne.

Vi har også et Børneråd, som har til opgave at sikre børn og unges rettigheder og tale børns sag. Regeringen har dog fået kritik for ikke at inddrage Børnerådet tilstrækkeligt i deres beslutninger, og i november 2022 sagde Børnerådets formand, Puk Elgaard, op, fordi hun mente, at der er for få ressourcer afsat til arbejdet.

Så selvom vi gør meget i et land som Danmark, ser det altså ud til, at der er plads til forbedringer. Og hvis man så også skal inddrage fremtidens generationer og deres rettigheder, så er det en helt anden sag. 

I Holland er de gået skridtet videre, de har nemlig en såkaldt ’ombudsmand for fremtidens generationer’. Hans navn er Jan van de Venis, og hans job er at tale fremtidige generationers sag og varetage deres interesser.

Det er organisationen The Future Generations Lab, der står bag indførelsen af denne særlige talsmand for børns rettigheder i fremtiden. Organisationen arbejder netop for at sikre, at fremtidige generationers velfærd bliver inddraget i alle vigtige beslutninger. Jan van de Venis er ikke i tvivl om, at samfundet kan og bør gøre meget mere for at indtænke børns rettigheder i alle beslutningslag.

Når det kommer til børns rettigheder og velfærd, vil nogle måske tænke, at der allerede er regler i de fleste lande, der sikrer børn f.eks. mod børnearbejde. Så hvorfor skal man som investor alligevel tænke på børns vilkår?

Jan van de Venis forstår synspunktet, men han er samtidig kritisk, for han mener ikke, at regeringerne og virksomhederne tager nok ansvar for at inkludere børnenes perspektiv.  

”Ja, der er meget på papiret, men i sidste ende er markedet nødt til at omsætte det i praksis. Det er det, der mangler. Ser man på Holland alene har børn fem gange større risiko for at udvikle astma end andre steder i Europa. Omkring Ijmuiden (havneby i Holland, red.) er astma helt op til ti gange mere almindeligt. Regeringen gør for lidt.”

Virksomhederne bør også tage ansvar, mener han. De kan f.eks. inkludere fremtidige generationer i deres ESG-rapporter, og de bør også være mere opmærksomme på at screene deres forretningspartnere i lande længere væk.

"Det ville være en god start. Lige nu er det for nemt for mange virksomheder. Kun 2% af de 700 største virksomheder på verdensplan opfylder de due diligence-krav, som OECD’s retningslinjer indeholder.”

En god fremtid for børn kræver en bred indsats

For nogle kan ’børns velfærd’ som et investeringstema måske lyde lidt underligt – men for folkene fra Triodos er det en helt naturlig forlængelse af deres engagement i en bæredygtig verden, siger Sjoerd Rozing, der er Fund Manager i Triodos Future Generations Fund og dermed ansvarlig for fondens investeringsstrategi og sammensætningen af investeringsporteføljen.

”Børn er fremtiden. Og det er denne fremtid, vi skal bekymre os om. Ernæringsproblemer for børn er udbredte. Det ser man endda i Holland: børn, der spiser for lidt eller usundt. Investorer kan spille en rolle her ved at investere i virksomheder, der tilbyder sund mad til børn. Men overvej også medicin og uddannelse.”

Rozing mener ikke, at det er noget, man kan overlade til regeringerne. ”Så havner man i den samme diskussion, som man hørte med klimaforandringerne: Skal det ikke være regeringen, der skal håndtere så stort et problem? Jo, der skal strenge regler til, men virksomheder, investorer og forbrugere skal også spille deres rolle.”

Derfor skal man ikke kun udelukke skadelige aktiviteter, når man investerer, men også holde virksomheder op på deres sociale ansvar. Banker og investeringsfonde har mulighed for at sætte fremtidige generationers interesser på dagsordenen.

Rozing forklarer: ”Et stigende antal virksomheder ser ikke længere kun på aktionærværdi, men på alle interessenters interesser. Vi tror på, at fremtidige generationer hører til på listen over interessenter.”

Virksomheder, der fokuserer på løsninger, der forbedrer børns position nu og i fremtiden tilbyder også en attraktiv investering med hensyn til afkast. Dette gør børnevelfærd og fremtidige generationers velfærd til et godt investeringstema, argumenterer Rozing.

Nøgleudfordringer: klima, biodiversitet og vand

Van de Venis fremhæver klima og biodiversitet som de mest afgørende udfordringer:

”Biodiversitet og klima er en tidsindstillet bombe, som vi sender videre til fremtidige generationer. Man ser stadigt mere ekstreme vejrforhold i Asien og i Afrika, såsom vandknaphed i tætbefolkede områder i Thailand og Bangladesh.

Det kan betyde tørke og mangel på drikkevand, som endda kan føre til væbnet konflikt, og oversvømmelser på grund af overdreven nedbør. Disse steder er rent drikkevand allerede relativt meget dyrere end i Europa.”

Van de Venis påpeger, hvor vigtigt det er, at vi er opmærksomme på dette – også i investeringsverdenen. Noget af det, man kan gøre, er at bruge værktøjer som UNICEFs børnerettighedsindeks, som investorer kan inkludere i deres ESG-screeninger.

I Holland arbejder The Future Generations Lab eksempelvis på at lave såkaldte Future Impact Reports. Altså rapporter, der giver virksomhederne mulighed for at visualisere virkningen af deres beslutninger på fremtidige generationer.

Van de Venis erkender, at der skal mere til end at sætte flueben i en rapport.

”I alt hvad du gør, er du nødt til at spørge dig selv, hvad merværdien er for kommende generationer. I en virksomhed kan du sikre det med en tænkt position for fremtidige generationer eller miljøet i bestyrelsen.

Vi er stadig langt fra dette, men der er håbefulde eksempler. Tøjfirmaet Patagonia besluttede for nylig at aflevere alt sit overskud til at bekæmpe klimaforandringerne.”

Han peger også på tendensen med, at naturreservater får rettigheder, nogle gange ved at blive en juridisk enhed, så de kan holde virksomheder og andre ansvarlige for deres adfærd, såsom forurening.

”Vi bør også give rettigheder til fremtidige generationer, da deres interesser allerede er til stede i nutiden.”

Udvælgelse af de rigtige virksomheder

For at indgå i Future Generations Fund skal virksomhederne først og fremmest leve op til de samme strenge bæredygtighedskriterier, som Triodos Investment Management anvender på alle sine fonde.

Derudover skal virksomhederne beviseligt bidrage til at forbedre børns velfærd. Det kan være gennem basale behov som god ernæring, hygiejne og rent drikkevand.

Men også uddannelse, inklusion og beskyttelse af børn mod vold og udnyttelse er vigtige kriterier. Selskaberne skal naturligvis også have et solidt økonomisk grundlag.

”Strategien er stadig ny, så det er svært at præsentere en afkasthistorik, men vi har nu en portefølje på 32 børsnoterede selskaber, der gør en forskel,” fortæller Rozing. ”Det giver investorerne et værktøj, som de kan opnå både impact og afkast med.”

Fakta om samarbejdet med UNICEF

For at give børn et endnu større udbytte donerer Triodos hvert år et beløb, der svarer til 0,10 % af værdien af de samlede investeringer i fonden til FNs børneorganisation UNICEF*.

Til at begynde med støtter de et UNICEF-projekt i Elfenbenskysten, der adresserer både et stigende problem med plastikaffald samt manglen på uddannelsesmuligheder ved at omdanne plastikaffaldet til byggesten, som de bruger til at bygge skoler med.

* UNICEF har ingen rolle i udviklingen, forvaltningen eller driften af Triodos Future Generations Fund, herunder i fondens investeringsbeslutninger. UNICEF støtter ikke nogen investeringsrådgiver, investering, virksomhed eller produkt og giver ingen anbefalinger om investering i Triodos Future Generations Fund.

Artiklen er skrevet på baggrund af Triodos’ interview med Jan van de Venis og Sjoerd Rozing.