Mød en impact investor

Christina Ørnstrand investerer ikke kun sine penge, men også sig selv

Christina Ørnstrand deler sin rejse fra børsmæglerelev til passioneret impact investor, og fortæller om at balancere afkast, risiko og impact i en verden, der kræver ansvarlige investeringer for fremtidige generationer.

Holdninger og synspunkter, der kommer til udtryk i interviewet, er kildens egne. De er således ikke nødvendigvis udtryk for Merkurs synspunkter. Artiklen er ikke en opfordring til at foretage specifikke investeringer. I Merkur anbefaler vi altid, at du taler med en rådgiver om din risikoprofil og din tidshorisont, inden du investerer.
28 februar 2025

Hvad var din første oplevelse med investering?

”Da jeg som 20-årig flyttede fra Midtjylland til København for at starte i lære hos en velrenommeret børsmægler på Sankt Annæ Plads.

Dengang var filmen Wall Street med hovedkarakteren Gordon Gekko, der blev et symbol på uhæmmet grådighed, ret ny. Jeg tænker, at jeg med lige dele fascination og afsky nok også har ladet mig påvirke af den, selvom jeg nu ikke er så stolt af at indrømme det.”

Mine investeringer skal bidrage til løsninger, ikke forstærke problemer.

Christina Ørnstrand

Hvordan blev du impact investor?

”Efter min læreplads i børsmægleren skulle der gå 16 år, før jeg igen fik et gensyn med investeringer.

I mellemtiden havde jeg startet og drevet et netværk for kvindelige ledere og haft 500 ledere igennem. Min intention var at inspirere med ’det som er godt for helheden’ – Bæredygtighed, Personlig Udvikling, Lederskab og Tech for Good.

I den tid fik jeg samlet set brugt 10.000 timer på de komponenter, som med mine øjne skaber impact:

Klimavidenskab/indsigt i verden, helhedsansvarlig ledelse, ny økonomi og nye forretningsmodeller, personlig udvikling, empatitræning og forståelse af banker og branche. Jeg tog også et par uddannelser indenfor regenerativ økonomi og impact investering.

Så da jeg skulle investere selv var det en selvfølgelighed, at det skulle bidrage til positiv forandring. Desværre var det svært at finde investeringsmuligheder dengang, og det kan stadig være en udfordring i dag, selvom det er blevet mere normaliseret.”

Hvad er impact investering?

Impact er den påvirkning, en investering har på mennesker, naturen eller kloden som helhed. Alle investeringer påvirker verden, for ingen investering er neutral.

Impact investering har netop til formål at gøre en positiv forskel for mennesker, natur, klima eller andet. Impact investeringer har altså fokus på at skabe forandring i samfundet samtidig med, at de skal generere et økonomisk afkast. 

Global Impact Investing Network (GIIN) har defineret impact investing ud fra følgende fire egenskaber:

  • Intention: En kapitalforvalters intention om at have en positiv indvirkning (impact) gennem investeringer er afgørende for, om investeringen kan kaldes en impact investering.
  • Investering med afkastforventninger: Impact investeringer forventes at generere et økonomisk afkast. Der er altså ikke tale om filantropi.
  • Forskellige afkastforventninger og aktivklasser: Impact investeringer sigter altså imod to bundlinjer – dels et finansielt afkast, dels en positiv påvirkning på verden. Størrelsen af det finansielle afkast afhænger af, hvilke aktiver, der investeres i. Ligesom ved mere klassiske investeringsprodukter, kan man som impact investor investere efter risikovillighed og tidsperspektiv.
  • Måling af impact: Kapitalforvalteren forpligter sig til at måle og rapportere på de underliggende investeringers sociale og miljømæssige performance og fremskridt. Intentionen er altså ikke nok, der skal også føres bevis.

Hvorfor er det vigtigt for dig at investere i noget, der skaber positiv forandring?

”Verdens tilstand er meget mere udfordret, end de fleste af os tør tage ind. Ifølge klimavidenskabens rockstjerne Johan Rockstöm har vi overskredet 6 af 9 planetære grænser.  

For mig handler det om de unge, de fremtidige generationer, og om den fremtid de går i møde. Det beskriver to af mine yndlingsklimaeksperter Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac utrolig godt i deres bog The Future We Choose.

Så hvis du er nysgerrig på, hvilken fremtid du byder dine børn i 2050, hvor mine børn er henholdsvis 46 og 43 år, så tag lige og læs de to scenarier. Det grumme scenarie, som vi lige nu sigter mod, og så det gode scenarie, som de kalder ”the world we must create”.  

Mine investeringer skal bidrage til løsninger, ikke forstærke problemer. Det kan nærmest virke selvmodsigende i vores nuværende økonomiske system, men vi må tro på, at vores engagement, stemme og investering er vigtig.”

Inspiration og viden til nysgerrige impact investorer

Bliv klædt på til impact investering med Christina Ørntrands inspirationsliste. Her deler hun et udvalg af de bedste podcasts, bøger, TED Talks m.m., der forhåbentlig kan inspirere dig på din egen rejse ud i impact investering.

Se listen her.

Hvorfor har du valgt at investere gennem Merkur?

”En stor del af i finansbranchen og erhvervslivet er stadig ret Gordon Gekko’sk. Selvfølgelig er der kommet mange krav f.eks. fra EU, men i bund og grund handler det om, om vi køber fra en udbyder med et godt eller et grisk hjerte.

Når jeg køber ind på Triodos og deres investeringstilbud, så handler det mindst lige så meget om deres værdier og mindset som deres produkter. (Vi kan i øvrigt håbe, at dansk regulering på sigt tillader, at vi også på det danske marked, får adgang til de allermest impactfulde Triodos-produkter).

I forhold til de store internationale finanshuse, som først de senere år har ryddet et lille hjørne af deres investeringstilbud til ’pyntegrønt’, er Triodos en erfaren pioner med 30 år på impact-bagen - og en af de mest rene, modige og progressive banker.

De tør f.eks. at sige ting højt i branchen, som andre ikke gør: De taler om regenerativ økonomi, systemisk transformation, grænser for vækst, at vi skal skabe trivsel indenfor de planetære grænser, og at vores økonomiske model er en af vores absolut største udfordringer - både i deres podcasts, men også i deres visionsskriv for deres egen banks fremtid.

Det synes jeg er vigtigt at tale højt om som bank. Forhåbentlig får det også andre til at åbne øjnene og flere til at handle.

Derudover er jeg glad for at være andelshaver i Merkur, hvor mine penge støtter op om bæredygtige og socialt ansvarlige virksomheder – så det er også en impact investering.”

Vi skal spørge os selv om vores investeringer gør en absolut forskel (som i forhold til planetære grænser) eller kun gør en relativ forskel i forhold til noget andet (som i ESG-sammenligninger.

Christina Ørnstrand

Hvordan vægter du afkast i forhold til impact?

”Som investorer har vi historisk set kun skulle optimere og balancere for afkast og risiko, men nu skal vi lære at balancere hele tre ting, nemlig impact, risiko og afkast.

Personligt tænker og prioriterer jeg stort set altid impact over afkast, hvilket i forhold til traditionel finanstænkning jo både må virke naivt og skræmmende. Jeg bruger økonometriker og bæredygtighedsforsker Gaya Herringtons ord som mantra:

’Vi skal spørge os selv om vores investeringer gør en absolut forskel (som i forhold til planetære grænser) eller kun gør en relativ forskel i forhold til noget andet (som i ESG-sammenligninger)’.”

Hvad er ellers vigtigst for dig, når du investerer?

”For at maksimere min impact handler det for mig om både at investere mine penge og investere mig - altså hvordan jeg i øvrigt kan gøre en forskel.

Jeg vil gerne heppe på forandringer i dybden - at vi forandrer kerneårsagerne til verdens store problemer. Så for mig er det vigtigt at turde gå med tidligt i de fonde eller katalytiske investeringer, som investerer i systemisk forandring."

Christina Ørnstrand er taget med tog til Sverige for at stå på ski, da vi fanger hende til en snak om hendes personlige tilgang til impact investering.

”Et eksempel er venturefonden Planetary Impact Ventures, som investerer i unge virksomheder. Normalt lukker en venturefond efter en kortere årrække, men denne fond støtter virksomhederne i længere tid og har til formål at fremme liv indenfor de planetære grænser. Den tænker ’impact first’ og betragter afkast som middel til at nå et mål.

Det kan også være at købe aktier i, og engagere sig i Dansk Øko. Jord, som omlægger jord, skaber skovlandbrug og sikrer rent drikkevand.

Det ligger også mit hjerte nær at støtte de unge aktivister i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Jeg har stor respekt for deres aktivisme, men også deres nyere tiltag med bogudgivelser på forlaget Økotopia. Så jeg ser det som en vigtig impact investering at støtte dem, på de måder jeg nu kan finde på.

Vigtigst for mig er at være nysgerrig, lære konstant og være bevidst om, at vi forandrer os, så det er vigtigt at genbesøge, hvad vi tror på - og om vi får handlet på det, der er vigtigt.”

Jeg vil også klart anbefale at finde nogle ligesindede, som du kan dele erfaringer og blive klogere med - og måske endda investere med?

Christina Ørnstrand

Hvilket råd vil du give til en, der er ny i impact investering?

”At (turde) mærke sig selv og verden. På den ene side at være bevidst om, at reel impact investering overhovedet ikke burde handle om os selv, men om det vi ønsker at gøre for verden. Og på den anden side handler impact investering jo netop rigtig meget om dig og om, hvad og hvor dit hjerte brænder for at gøre en forskel.

Jeg vil også klart anbefale at finde nogle ligesindede, som du kan dele erfaringer og blive klogere med - og måske endda investere med?”

Om Christina Ørnstrand

Christina Ørnstrand er en erfaren impact investor og foredragsholder, der dedikeret forsøger at skubbe til investorer og virksomheder.

Hun har tidligere stiftet og drevet et bæredygtigt netværk for kvindelige topledere gennem 13 år, og bruger i dag det meste af sin tid i investeringsverdenen, som hun har været en aktiv del af gennem 10+ år.

Tal med Merkur om investering

Kontakt din rådgiver eller afdeling i Merkur, hvis du har brug for at tale med os om dine investeringer. Er du nysgerrig efter at lære Merkurs investeringsunivers bedre at kende, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os.


Relaterede artikler