Investering

Aktivt ejerskab kan skabe store forandringer

Aktivt ejerskab har ofte været til debat. For nytter det noget, når en investor eller kapitalforvalter forsøger at påvirke de virksomheder, der investeres i? Eller er det bare signalpolitik for at kunne inkludere de knap så ansvarlige virksomheder i en portefølje? Hos Triodos Investment Management er aktivt ejerskab et værdifuldt værktøj både, når nye investeringsobjekter skal udvælges, og når porteføljen skal plejes. Bliv klogere på aktivt ejerskab og hvordan Triodos arbejder med det her.

Dialog er ikke bare en luksus - det er en vital del af investeringsprocessen, mener Fund Manager Rosl Veltmeijer og analysechef Henk Jonker. Jonker forklarer:

"Vores aktive ejerskab begynder fra det øjeblik, vi overvejer at investere i en virksomhed. Dialog og gennemsigtighed er så afgørende, at virksomheder, der ikke er villige til at engagere sig, ikke kommer i betragtning til investering."

Aktiv fondsforvaltning kræver aktivt ejerskab

Triodos Investment Managements screeningsproces af børsnoterede virksomheder er styret af strenge kriterier for at garantere, at kun virksomheder, der bidrager væsentligt til en bæredygtig økonomi, bliver en del af fondsporteføljerne. Det er mere end bare et øjebliksbillede; det er en løbende proces, der evaluerer faktorer som et selskabs fremtidige potentiale for at skabe forandringer.

”At forstå en virksomhed er nøglen til at investere i den”, siger Veltmeijer. "Det opnår vi gennem analyse og dialog med ledelsen. I den forstand er aktivt ejerskab en integreret del af vores udvælgelsesproces, selv før vi bruger det til at påvirke en virksomheds politik."

På den måde tjener aktivt ejerskab et dobbelt formål: at maksimere en virksomheds positive impact (påvirkning på samfundet) og forstå dens forretningsmodel.

"Dialogen begynder med vores indledende analyse og udvikler sig i takt med, at virksomheden forbliver i vores porteføljer," siger Jonker. "Vi er nødt til at finde ud af, om en virksomhed er villig til at levere den nødvendige information og gennemsigtighed, både nu og i fremtiden. Er de ikke villige til det, investerer vi ikke."

Man sætter dagsordenen

Når man sætter dagsordenen for positiv forandring, er aktivt ejerskab og det at stemme på generalforsamlinger og aktionærmøder afgørende værktøjer. Begge har klare fordele, og hvis de integreres, får aktionærernes intentioner større gennemslagskraft og klarhed.

Aktivt ejerskab giver en platform til at adressere en bred vifte af bekymringer gennem uformelle diskussioner, formelle møder og samarbejde med andre investorer. Afstemning giver aktionærerne mulighed for at udøve deres stemmeret på generalforsamlinger og holde ledelsen direkte ansvarlig. Triodos IM foretrækker dog at udøve indflydelse ved hjælp af aktivt ejerskab, siger Veltmeijer:

"Gennem det aktive ejerskab kan vi sætte dagsordenen og advokere for emner, som vi finder afgørende. På et aktionærmøde er dagsordenen derimod forudbestemt. Dialog har ofte stor betydning for os. Som mindre aktionær har vi begrænset indflydelse på afstemningen. For at sikre, at vores stemme bliver hørt fuldt ud af virksomheden, kommunikerer vi altid vores stemmeintentioner til virksomheden på forhånd."

Klima, vedvarende energi og biodiversitet er vigtige emner for Veltmeijer og Jonker, og det samme gælder emner som balance mellem arbejde og privatliv. Jonker forklarer:

"Meget er også drevet af, hvad der foregår i virksomhederne i vores porteføljer. Men vores egne overbevisninger spiller også en afgørende rolle. Dyrevelfærd er for eksempel et vigtigt område, hvor vi skiller os ud. Der er ikke mange andre investorer, der prioriterer det tema i øjeblikket. Så vi arbejder meget på egen hånd med det. Når det gælder andre temaer, forsøger vi at udøve vores aktive ejerskab i samarbejde med andre ligesindede investorer.”

Et andet fokusområde for Triodos er selskabsledelse, især aflønning af ledelsen.

"Vi overvåger hvert år et sæt kriterier for at evaluere strukturen af ledelsesaflønning i virksomheder med overdreven aflønningspraksis. De fleste virksomheder i vores gennemgang har vist fremskridt. Virksomheder, der ikke viser fremskridt inden for aflønning eller andre vigtige emner, kan ende med at blive ekskluderet," konstaterer Jonker.

Effekten af aktivt ejerskab

Aktivt ejerskab tager tid. Det kan tage år at styre virksomheder i en mere bæredygtig retning. Nogle gange lykkes det, og andre gange gør det ikke. Hvis vi ikke ser fremskridt, kan det resultere i frasalg.

Veltmeijer har et mere nuanceret syn på aktivt ejerskab:

"Man starter det aktive ejerskab med at stille relevante spørgsmål. Sådanne spørgsmål kan føre til bevidsthed og dermed politiske ændringer. I sidste ende er det op til virksomheden selv og de mennesker, der arbejder der. Men gode spørgsmål sætter ting i gang. Hvis du opnår det, kan du betragte dit aktive ejerskab som en succes."

Jonker mener, at aktivt ejerskab kan give hurtigere resultater i mindre virksomheder:

"Takket være Triodos strenge screeningskriterier investerer vi i virksomheder, der allerede er meget bæredygtige, hvilket reducerer behovet for større ændringer. Men selv disse virksomheder kan have en praksis, der ikke stemmer overens med vores politikker. For eksempel investerer vi i Euglena, en virksomhed der producerer råvarer. Virksomheden er forpligtet af lovgivning til at teste på dyr, men det er stadig i strid med vores holdning til dyreforsøg og -velfærd, så der begynder man at snakke."

Den dialog har ført til, at Euglena laver en årlig rapport, hvor virksomheden beskriver sine politikker og planer på området. Så er opmærksomheden der.

"Selvom det er et skridt i den rigtige retning, er vores ultimative mål at stoppe dyreforsøg", bemærker Jonker, "så dette aktive ejerskab er stadig et åbent spørgsmål."

Triodos fortsætter også sin kamp mod brugen af farlige kemikalier. Veltmeijer fortæller:

"Vi tilsluttede os et samarbejde i december 2021 for at tilskynde kemikalievirksomheder til at udfase farlige kemikalier og gå over til mere bæredygtige løsninger. Som en del af det projekt gik vi sidste år i dialog med kemivirksomhederne Evonik og Shin-Etsu om udfasning af PFAS, et meget giftigt stof. De har vist sig villige til at forbedre deres strategier og øge gennemsigtigheden. Men vi fortsætter med at sætte fokus på temaet."

De gensidige fordele ved aktivt ejerskab

Vellykket aktivt ejerskab begynder med tanken om, at dialogen altid skal være til gensidig fordel.

"Det er vigtigt at stille relevante spørgsmål, som også betyder noget for virksomheden. Det hjælper, hvis man kan dele indsigter eller ”best-practices”, som virksomheden ikke selv har," siger Veltmeijer.

Jonker nævner et eksempel med producenter, der specialiserer sig i vandbehandling. På papiret ser virksomhederne ud til at have et højt vandforbrug, men de omdanner forurenet vand til rent vand og bidrager dermed til bæredygtighed. ESG-dataudbydere overser ofte dette, hvilket har en negativ indvirkning på vandselskabernes ESG-score. Dataudbyderne antager bare, at vandforbruget er højt, uden at vandselskaberne er klar over det.

"Takket være vores og andre investorers initiativ, samarbejder de her selskaber nu om at forbedre deres rapporteringsmetoder. Det er afgørende i en stadig mere datadrevet investeringsbranche. Data skal matche virkeligheden, og vi hjælper virksomhederne med at sikre, at det er tilfældet."

Artiklen er skrevet på baggrund af en artikel fra Triodos Investment Management