Bæredygtig Verdenshandelskonto

Se hvad Verdenshandelskreditterne finansierer

Herunder kan du læse om nogle af de virksomheder, der har modtaget en Verdenshandelskredit i forbindelse med opsparingskontoen Bæredygtig Verdenshandelskonto.

Coatlahl, Honduras

Coatlahl modtog den første Verdenshandelskredit og var anledningen til at ordningen blev oprettet. Organisationen Nepenthes (nu: Verdens Skove), der arbejder med fremme af bæredygtig skovdrift, havde i flere år arbejdet med kooperativet i Honduras med en Danida-bevilling. Til sidst var kooperativet – sammen med en række andre tømmerkoperativer i den honduranske regnskov – blevet FSC-certificeret (Forest Stewardship Council, dvs. bæredygtig skovdrift).

De havde også fået designet snedkerprodukter, og skaffet en aftale med Coop i Danmark, som gerne ville købe produkterne. Men Coatlahl havde ikke likviditet til at finansiere produktionen. Med kreditten fra Merkur lykkedes det Coatlahl at få produceret en container træriste til Coop. Efter to kreditter var de økonomisk så velkørende, at de kunne opnå finansiering på ordentlige vilkår lokalt.

Andean Valley, Bolivia

Grossistfirmaet Andean Valley i La Paz i Bolivia har fået en Verdenshandelskredit til eksport af økologisk quinoa til Bageriet Aurion i Danmark.

Andean Valley er et lille familieejet firma, som har en økologisk certificering og opkøber quinoa fra bjergbønder i hele Bolivia.

Siden Aurion introducerede quinoa i Danmark, er salget steget med flere hundrede procent, og flere store aktører på det danske dagligvaremarked har taget quinoa med i sortimentet, bl.a. Urtekram. Efterspørgslen er også steget på verdensmarkedet på grund af quinoaens fremragende ernæringsmæssige kvaliteter, hvilket sammen med den generelle prisudvikling betyder, at prisen på økologisk quinoa langt har overskredet Fair Trade minimumprisen. For at kunne fastholde leverancerne fra bjergbønderne i Bolivia må Andean Valley derfor kunne betale kontant ved leveringen, hvis handlen ikke skal gå til anden side.

Læs mere: www.andeanvalley.com

Sumar, Bolivia

Bolivia er måske især kendt for sit højland med quinoaen, saltsøen og højlandsindianerne. Men langt ude i den østlige del af Bolivia, der grænser op til Brasilien, ligger den bolivianske del af den vældige Amazonas-regnskov. Her har kakaoen sit hjemsted. Gennem tusinder af år har den vokset vildt her på øerne i et vidt forgrenet flodnet.

Ægteparret Baldiviezo/Vacaflores stiftede virksomheden SUMAR in 2001 for at udnytte denne vilde ressource. Men virksomheden fik først vinger, da de mødte kokken og chocolatieren Rasmus Bo Bojesen fra Danmark, der var på udkig efter en leverandør af fine kakaobønner til sin højkvalitetschokolade.

Et såkaldt B2B-samarbejde støttet af Danida støttede virksomheden til udvikling af kvalitet og forretningsgange, og eksporten af bønner sker nu både til Bojesens ”Oialla”-chokolade og til andre chokolademagere. Desuden har SUMAR udviklet deres egen chokolade under navnet Chocolates Baure.

Sumar har modtaget Verdenhandelskreditter for at forudfinansiere indkøbet af kakaobønner fra de selvstændige plukkere. Da høsten kun finder sted januar til marts, er der brug for en del likviditet til indkøbet.

Læs mere på www.oialla.com og på www.chocolatesbaure.com

Ingemann, Nicaragua

Ingemann er en danskejet familievirksomhed etableret i Nicaragua i 2007 med støtte fra Danida. Virksomheden producerer og eksporterer økologisk honning fra Nicaragua og er den største honningvirksomhed i Mellemamerika. De har en stor egenproduktion af honning med mange egne bistader, men indkøber derudover honning fra mange små biavlere, som på den måde får en sikker og organiseret afsætning af deres honning til rimelige priser.

Honningen kan godkendes og certificeres som økologisk, når den indsamles i områder, hvor der ikke er planteavl, og derfor ikke bruges sprøjtemidler mm. I mange lande er der også problemer med forurening af honning med genmodificeret pollen, hvilket umuliggør økologisk certificering, men dette er og bliver forhåbentlig ikke et problem i Nicaragua, da landet har sagt nej til enhver form for dyrkning af GMO-afgrøder.

Udover produktionen af honning yder Ingemann også mange andre tjenester i forbindelse med honningproduktionen: De underviser i biavl, så nye avlere kan komme i gang, de har mobile slyngningsanlæg, som de kører rundt med, de sælger biavlerudstyr, som de ofte sælger på kredit hvor tilbagebetalingen sker i honning. I 2012 har de etableret af et biavlerakademi, hvor træningen afsluttes med et statsligt diplom.

Verdenshandelskreditten tjener alene til at finansiere Ingemanns indkøb af honning fra små biavlere. Den bidrager ikke med likviditet til Ingemanns egen produktion. Det skyldes, at vi vægter det udviklingsmæssige og sociale aspekt i uddannelsen af alle de selvstændige små biavlere.

Læs mere på www.ingemann.com.ni

Har du spørgsmål?

Eller vil du høre mere om en Verdenshandelskonto i Merkur, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores rådgivere står klar til at hjælpe dig.


Andre artikler om Verdenhandelskonto

Merkur Andelskasses website bruger helt almindelige cookies til at måle trafik og gøre hjemmesiden mere brugervenlig. Du kan læse mere om brugen af cookies og vilkår for brug af hjemmesiden her