Kundehistorie

”Vi er på en mission”: Virksomhedsejer hjælper andre med at spare energi, penge og CO2

Boomende energipriser og et klima i alarmtilstand. Verden har desperat brug for at bruge energi på en anden måde. Pengevirke har mødt virksomheden SolarCooling i Ry, der arbejder med at optimere virksomheders brug af energi. ”Det er ren, sund fornuft og den eneste mulighed, vi har,” siger Jess Rowedder, virksomhedens stifter og direktør.

Her ses den 1.432 m2 store og fem etager høje kontorbygning i Aarhus, som SolarCoolings Klimaaggregat i samspil med andre har været med til at køle ned ved hjælp af en 200 m2 sol-væg. Artiklen er bragt i Pengevirke 2 2022. Evt. fakta kan være forældede.
Af Marianne Thøgersen

 

Som man kommer kørende ad vejen, der fører til Himmelbjerget ved Ry, er der ikke meget business og big bucks over stedet. Fra en blå himmel luner solen, og overalt indrammer det grønne den bugtede vej. Jeg er i tvivl om adressen, men den er god nok. En imposant, sennepsgul træbygning fra århundredeskiftet dukker frem.

Her ligger Himmelbjerggården. Og det er her i et kontorfællesskab, at virksomheden SolarCooling holder til. Fælles for alle her er, at de skal have et klart socialt og bæredygtigt afsæt.

Det har stifter og direktør for SolarCooling, ingeniør Jess Rowedder. Han byder velkommen på gårdspladsen, og mens vi følges ad, fortæller han, hvordan SolarCooling er endt her.

Samarbejdet begyndte for tre år siden, da Jess Rowedder og co. undersøgte Himmelbjerggårdens træpille- og oliefyr og fik det nedslående resultat, at 43 procent af varmen forsvandt op i luften. En realitet, som der måtte gøres noget ved.

På baggrund af rådgivning fra SolarCooling kom otte luft-til-vand varmepumper på plads og både energiforbrug og CO2-udledning er siden dalet med hele 50 procent.

Et konkret eksempel på det store spild af energi, som en granskning ofte afdækker. En ekstra bonus ved opgaven var, at SolarCooling, der oplevede et værdifællesskab med Himmelbjerggården, efterfølgende rykkede ind i hovedbygningen.

Jess Rowedder, er stifter og direktør i Solar Cooling. Ifølge Jess kan virksomheder i dag reducere deres energiforbrug med mindst 30 procent, hvis de bare gør tingene anderledes.

Der findes en løsning på alt

Efter en lille gåtur i området ender vi på virksomhedens kontor oppe under taget. 63-årige Jess Rowedder er den eneste her i dag, og det halvtomme rum vidner om, at antallet af ordrer er steget i takt med energipriserne de seneste seks måneder.

Pludselig er energioptimering ikke bare nice to have, men need to have.

Virksomheder kan i dag reducere deres energiforbrug med mindst 30 procent, hvis de bare gør tingene anderledes. Og anderledes vil sige at flytte energi rundt, så den udnyttes bedst muligt, fortæller Jess Rohwedder.

Han henter elkedlen, skænker pulverkaffe og forklarer, hvordan han og de tre partnere griber en ny opgave an. Efter et par minutters snak må vi i gang med at rykke bordet, da undertegnedes telefon ikke kan nå stikket i væggen – og det vender han tilbage til, da han skal forklare, hvordan han arbejder.

Jeg spørger, hvad der fik ham til at starte SolarCooling?

”Jeg var nysgerrig på at lære andre virksomheder at kende, og så ville jeg skabe noget, der var drevet af holdninger. Da jeg var 12-13 år begyndte man for alvor at tale om forurening, og hvad man kunne gøre ved det. Det var en eye-opener for mig.

Så jeg bliver nysgerrig og handlingsorienteret. For der findes en løsning på alting. Som med din telefon. Kan ledningen ikke nå, så flytter vi bare hele bordet,” siger han og sætter lidt flere ord på hvad det er, SolarCooling gør.

”Vi flyver op i helikopteren, kigger ned på hele virksomhedens energiforbrug, og så ser vi, hvordan vi kan gøre det anderledes. Og alle de steder, vi har været, der har vi sparket røv,” fortæller Jess Rowedder med overbevisning i stemmen.

Forsyner by med overskudsvarme

Et af de steder, de har hjulpet, er en mellemstor midtjysk virksomhed. De udnytter nu overskudsenergi fra køling i plastproduktionen til at lave fjernvarme, og dermed forsyner de den omkringliggende bys husstande med fjernvarme – god og nyttig varme som tidligere forsvandt ud i intetheden. Alle døgnets timer.

Løsningen har været rigtig god for klimaet og rigtig god for økonomien. Den seneste opgørelse viser en besparelse på hele 61 procent i 2021.

”Det er en kæmpe mængde energi, man har smidt ud. Men jeg oplever, at der er et paradigmeskift på vej. Vi har brug for samfundsperspektivet, og vi er på en mission. Når vi kan lave køl med varme, hvorfor gør vi det så ikke?” spørger Jess Rowedder.

På en brændende platform

Med en baggrund som ingeniør og smed har Jess Rowedder den tekniske forståelse, der skal til for at kunne rådgive mange typer af kunder. Det kommercielle interesserer ham ikke synderligt, og for at sikre den del af forretningen har virksomheden ansat en salgsdirektør.

Selvfølgelig skal de fire medejere have til en tilfredsstillende løn, men det, der driver dem, er deres nysgerrighed og ønsket om at forandre noget til det bedre.

”Vi stiller spørgsmålet: Hvorfor mon virksomheden bruger så meget energi, som den gør. Vi er rigtig gode til at stille spørgsmål og til at forstå en proces. Der er to gode ting ved nysgerrighed: at forstå virksomhedens behov for så at ”opfinde” de brugbare alternative løsninger,” forklarer han.

Han oplever, at mange virksomheder ikke prioriterer energieffektivisering og ikke ved, hvor meget der er at hente økonomisk og klimamæssigt.

”Selvfølgelig har f.eks. en produktionsvirksomhed fokus på produktet, men vi står på en brændende platform lige nu. Tidligere var energi bare noget, virksomhederne brugte. Om det så var 1 million kWh, så stillede de ikke spørgsmålstegn ved det.

Vi satte stikket i kontakten og så fungerede det. Som det er med de stigende priser nu, er der kun muligheder og ingen begrænsninger. Virksomhederne har ingen økonomisk risiko. For lige nu er alle pisket til at gøre noget.”

Udfordringen er blandt andet, at energi og effektivisering kan være kompliceret at forstå og formidle. Derfor har Jess Rowedder skabt sine egne udtryk, som han bruger, når han skal illustrere, hvad der skal til for at finde løsninger.

Solenergi-judo som løsning

”I dag har vi eldrevne biler og andet, der giver et kæmpe pres på strøm-infrastrukturen. Vi udnytter kapaciteten, og hvis det er tilfældet, hvad skal vi så gøre? Vores take er at bruge solen, det som jeg kalder ’energi-judo’,” siger Jess Rowedder.

Han forklarer:
”Når nogen angriber dig i judo, bruger du modstanderens kraft, energien, i dit forsvar. Tit kommer virksomheden med udfordringer, de skal have løst. Og mange gange kan vi vende udfordringen til en fordel som en del af løsningen. F.eks. når vi bruger varme til at skabe køl, eller genvinder varmeenergi og fortrænger fyring med gas.

Fra Jess Rowedder og de tre andre i virksomheden begynder analysearbejdet hos kunden, blandt andet ved at opsætte målere, og til et system er implementeret, går der typisk 1-6 måneder - alt afhængig af teknologien.

”Men det er jo sådan, at jo længere tid, du venter, jo længere tid tager det. Og der er ingen tid at spilde,” siger Jess Rowedder og fortæller, at når eksempelvis SolarCoolings system er sat op, vil der også være markant reducerede driftsomkostninger.

Derfor er det også vigtigt for ham at skabe helhedsløsninger, der i udgangspunktet kan virke komplekse, men som betaler sig – både på den økonomiske og bæredygtige bundlinje.

Vi løser problemet ved roden

”Kompleksiteten i at etablere et overblik er nødvendig og kan betale sig, hvis vi skal ændre noget. Ellers bliver det bare brandslukning og kortsigtede løsninger med udgangspunkt i den problemstilling, der lige springer i øjnene. Nogen gange ligger løsningen et helt andet sted,” siger han og uddyber:

”Hvis vi bliver kontaktet om en konkret problemstilling, er det ofte sådan, at vi gennem granskning, i dialog med virksomheden, finder problemets oprindelse et andet sted end der, hvor problemet blev synligt og konkret.

Så hvis vi kan løse problemer ved ”roden”, er det ofte bedre, mere stabile og økonomisk rentable løsninger, vi finder sammen med virksomheden.”

”De kan så have sidegevinster så som bedre produktkvalitet og mere stabile produktionsforhold. Det er lidt ligesom at forebygge frem for at behandle efter folk er blevet syge.”

Et bedre afsæt

Man skal ikke have siddet længe omkring det runde bord og pulverkaffen, før man mærker, at Jess Rowedder er helt sin egen. En mand med en mission om at gøre noget. Nu. Og en mand, der ser det smukke i naturens kræfter.

”Vi bruger bare de fysiske love. Tingene bliver smukke, når de bruger den naturlige balance. Jeg har et solcelleanlæg på min gård. Tænk at jeg med så simpel teknologi kan blive delvist selvforsynende med el, at min hybridbil, vaskemaskine og tørretumbler kan køre på sol. Jeg bliver så glad. Det er mega nice,” siger han og smiler begejstret.

”Det smukke i det er også, at det giver en bedre retning og et bedre afsæt for mine børn. Ting, der skaber et positivt perspektiv for vores fremtid, er smukke.”

Fakta om SolarCooling

SolarCooling ApS har eksisteret siden 2008 og arbejder med en mere effektiv udnyttelse af energi. Blandt andet via det man kalder energi-genvinding. SolarCooling rådgiver overvejende virksomheder.

Genvinding af energi handler om at genbruge den energi, der allerede omsættes f.eks. i en bygning/virksomhed i stedet for at købe ny energi. Det kan bl.a. ske ved at genvinde varme, genvinde kulde og konvertere varme til køl. Kunderne kontakter typisk SolarCooling, når de har for store udfordringer med brugen og omsætningen af energi. For det meste kan udfordringer håndteres og vendes til en fordel for virksomheden – både med hensyn til pengepung, energibesparelse og mindsket CO2-udledning.

Det indledende analysearbejde koster typisk 50-80.000 kroner. Dertil kommer indkøb og opsættelse af apparater og maskiner. Tilbagebetalingstiden på SolarCoolings løsninger er typisk 2-5 år. Men allerede fra dag ét er der penge at spare på energiforbruget.

SolarCooling screener virksomhedens samlede energiomsætning ved at kigge på forbrug og energiforsyning. De arbejder holistisk, dvs. at de undersøger hele virksomhedens energiforbrug og -behov og laver en samlet løsning. Løsningen kan være konvertering af nuværende energikilde til fx genvunden varmeenergi til opvarmning eller til komfortkøling via ventilationsanlæg, eller installering af klimaaggregater som genbruger den energi, som omsættes i bygningen, fremfor at købe ”ny energi”

I Aarhus har SolarCoolings Klimaaggregat i samspil med andre været med til at køle en 1.432 m2 stor kontorbygning på fem etager ned ved hjælp af en 200 m2 sol-væg.