Generationsskifte i Merkur Andelskasse

Bæredygtig bankdrift version 2.0.

Til september takker medstifter og administrerende direktør i Merkur Andelskasse, Lars Pehrson, af efter 38 år på posten. Han skal fremover have en mere rådgivende og formidlende rolle i andelskassen og giver stafetten videre til den 48-årige Charlotte Skovgaard.

Foto: Stine Heilmann

Den ene møder op i habitjakke med verdensmålsnålen i reverset og cykelhjelmen under armen. Den anden har et par sneakers på til jakkesættet og en vegansk hårspray med i tasken for at holde pandehåret på plads, der hele tiden vil i alle andre retninger i sommerblæsten.

I dag skal de fotograferes i Frederiksberg Have, både sammen og hver for sig. Lars Pehrson, medstifter og administrerende direktør i Merkur Andelskasse gennem 38 år, og Charlotte Skovgaard, direktør i Merkur siden november 2019 med ansvar for blandt andet Merkurs forretningsvendte funktioner, HR samt It og forretningsudvikling

Der er nemlig under en uge fra billederne bliver taget, til udmeldingen af en stor nyhed fra Danmarks mest bæredygtige pengeinstitut. Lars Pehrson stopper som administrerende direktør til september og får nye opgaver i Merkur, og Charlotte Skovgaard overtager direktørposten.

Så der skal tages billeder til både pressen, kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere. Og det er vigtigt, at fotografen får indkapslet både de helt særlige Merkur-værdier og den tillid og gensidige respekt, der er opstået mellem den nye og den afgående topchef gennem de seneste måneder. Begge har da også gjort sig umage med ikke at se alt for corporate ud, her midt mellem alle planterne. Det ville ikke være ’merkursk’, som de siger.

Værdier og jakkesæt

Fotografen ankommer med en sort rullekuffert med kameraudstyr og finder hurtigt en løgplæne med høje, hvide blomster og en smuk grøn baggrund til fotograferingen. Lars Pehrson går med hende for at få taget de første fotos.

For Lars Pehrson har værdierne alle dage været grundlaget for både andelskassen og hans egen personlige indstilling. Det begyndte allerede, da han som 16-årig, sammen med en gruppe andre, etablerede den første forbrugerejede økologiske butik i Hjørring. Tilfældet ville, at han ret hurtigt fik ansvaret for både regnskabet og driften. Derfor var det også naturligt, at det var ham, der blev direktør, da butiksstifterne senere fandt på at lave en fælleskasse, hvor de lånte hinanden penge til bæredygtige projekter. EU, som dengang hed EF, ændrede efter nogle år reglerne for, hvordan man kunne drive bank, og Lars Pehrson og co. så – og greb - muligheden for at gøre det, der hidtil havde været en forening, til et rigtigt pengeinstitut.

”Vi ville i princippet fremme det samme, som vi gør i dag, selvfølgelig på et lidt andet niveau. Det var en blanding af bæredygtigt erhvervsliv, økologi, forskellige institutioner og kultur”, forklarer Lars Pehrson.

”Men det var overhovedet ikke politisk, selv om det selvfølgelig var i den progressive ende. Det handlede om at få noget til at ske”, siger han.

Bæredygtighed er for alle

Og det gør det stadig for Lars Pehrson, når han om lidt overlader direktørtøjlerne til Charlotte Skovgaard. Fremtiden for ham byder både på en konsulentrolle som rådgiver for direktionen i Merkur og på mere samtale med det omgivende samfund. Lars Pehrson har savnet at have tid til at formidle, hvad det er penge gør, hvad de kan og ikke kan.

”På en måde så almindelige mennesker kan sige: ’Ja, det kan jeg godt se!’. Så de kan være med i diskussionen i stedet for hele tiden at føle: ’Nej, jeg er nok for dum til at mene noget om bankkriser’”, siger han.

Lars Pehrson er selv autodidakt indenfor både handel og finanser, mens Charlotte Skovgaard er helt klassisk bankuddannet i Danske Bank. I Merkur vil hun arbejde for at brede Merkurs værdier ud til alle bevidste forbrugere på tværs af segmenter – unge, midaldrende og ældre som er optagede af, hvilken verden vi bor i og efterlader til kommende generationer.

”Merkur har et fantastisk værdigrundlag som er bygget op over mange år og med høj grad af troværdighed. Det er vi stolte af – og det skal vi turde sige højt”, som hun formulerer det.

Visionen, når hun som kommende administrerende direktør overtager både stolen og titlen, er derfor, at værdierne i endnu højere grad end i dag skal ud at leve. Samtidig vil Skovgaard sætte mere fokus på de interne processer og måder at samarbejde på, så de altid understøtter en god kundeoplevelse. Kunderne skal opleve den samme service, uanset hvor i landet eller på kunderejsen, de møder Merkur.

Løgplænen må ikke betrædes

Fotografen har nu både Lars Pehrson og Charlotte Skovgaard med på løgplænen. De skifter mellem at stå med ryggen til og front mod hinanden, og ud fra smilene og småsnakken at dømme, er relationen præget af stor gensidig respekt.

Charlotte Skovgaard siger selv, at det var afgørende for hende, at bestyrelsen vidste, de ikke ville få en ny Lars Pehrson med hende. Selv om hun hverken er i tvivl om sit eget værd eller sine kompetencer, er hun helt med på, at det er nogle store sko, hun skal udfylde efter Lars Pehrson.

På løgplænen står et lille skilt om, at arealet ikke må betrædes. Et par parkvagter kommer forbi og siger, at det ikke er tilladt at opholde sig i blomsterhavet. Fotografen taler godt for sig, og når at få de sidste fotos i kassen, før vagterne effektuerer truslen om at smide selskabet på porten.

Fotografen bladrer billederne igennem, nikker tilfreds, og selskabet kan liste forsigtigt ud i sikkerhed på stien igen, uden at træde på blomsterne.

Merkur version 2.0

Det er blevet tid til at vende snuden tilbage mod Vesterbro og Merkur Andelskasse. Her skal tages flere fotos, denne gang i kontoromgivelser. Sammen med direktør Alex Andersen, der får ansvaret for Merkurs kredit-, økonomi-, compliance og anti-hvidvask aktiviteter, skal Charlotte Skovgaard føre Merkurs værdigrundlag og stolte tradition for bæredygtig bankdrift videre ind i en ukendt fremtid. Hun tror, forandringerne i samfundet kommer til at gå hurtigere, end vi overhovedet kan forestille os.

”Det, der er normalt i dag, kunne vi ikke drømme om at gøre om fem år eller 10 år. Så har barren flyttet sig. Bare se på klimaagendaen. Vi er jo virkelig nødt til at gøre noget alvorligt. Så det, vi accepterer i dag, tror jeg ikke, vi accepterer om fem år. Og så vil jeg gøre alt hvad jeg kan for at sikre, at Merkur hele tiden er foran, at vi bliver ved med at være det der fyrtårn, der lyser op og er forrest, når det gælder bæredygtighed og social ansvarlighed. Vi har kompetencerne, vi har historikken, vi har erfaringerne til hele tiden at kunne gøre det lidt bedre.

Og I har de stærke rødder?
”Yes. Og dem skal vi bare blive ved med at dyrke”.

Rødderne er Lars Pehrsons arv til Merkur version 2.0. Selv mener han, at generationsskiftet er godt.

”Sådan som tingene har udviklet sig, og sådan som Merkur er nu, så tror jeg, det er det rigtige”.

Hvis du skal give mig et par ord på Charlotte? Hvad er hun for en slags menneske i forhold til dig?
”Jeg tror, hun er mere kontant, end jeg er”.

Hvorfor er du ikke så kontant?
”Jeg ved ikke, om det hænger sammen med, at jeg godt kan lide, at folk selv ser, hvad der er det rigtige at gøre, i stedet for at de bare får det at vide. Det er ikke, fordi jeg mener, at Charlotte er despotisk på nogen som helst måde. Men hun har sådan en lidt mere kontant facon, og hun er lidt hurtigere til at sige, at ’nu gør vi sådan’”.

Er hun mere tydelig, tænker du?
”Det er der nok nogen, der vil opfatte sådan, ja. Eller måske rettere: Man skal kende mig lidt bedre for at opfatte min måde at være tydelig på. Men det er helt sikkert en god forandring. Nye tider kræver også nye måder at sige tingene på. Jeg synes, det er det helt rigtige valg, at det er Charlotte og Alex, der står i spidsen for Merkur fremadrettet. Det er jeg fuldstændig tryg ved”, siger Lars Pehrson.

Fra tanke til handling

Turen går hjem mod banken, der begyndte i det små for 38 år siden, og som i dag har 34.299 kunder og 7.637 andelshavere i hele landet.

På spørgsmålet om, hvilken forskel Charlotte Skovgaard ser på sig selv og den afgående direktør, svarer hun:

”Lars er jo Merkur. Og han er det på en meget filosofisk måde. Lars er måske tænkeren, hvor jeg er handleren”.

Hun bruger igen billedet med rødderne. Beskriver Merkur, som et træ, der har godt fat under jordoverfladen.

”Jeg tror på, at rødderne i Merkur er så dybe, at der skal virkelig meget til at ryste det her træ. Men det er heller ikke det, jeg vil. Jeg kan få det til at vokse endnu mere. Jeg skal egentlig bare have det til at brede sig ud”, siger hun.

Fundamentet er lagt. Lars Pehrson glæder sig til at oplyse om penge som et redskab til udvikling. Og Charlotte Skovgaard glæder sig til at overtage direktør-stafetten og brede budskabet ud om, at bæredygtighed er for alle.