Kæmp for en bedre verden

Bliv aktivist. Invester.

Verdens store problemer kan hurtigt føre til afmagt, fordi de er så omfattende og konsekvenserne uoverskuelige. Men vi må hele tiden minde os selv om at ty til handling og gøre en forskel, der hvor vi kan. Et godt sted at starte er med vores penge.

Silja Nyboe Andersen er ekspert i impact-investeringer.
Klumme af Silja Nyboe Andersen

 

Jeg sidder i skrivende stund og kigger ud i den lille baggård, som jeg har udsigt til fra Investeringsteamets kontor på Vesterbrogade i København. En af grundene til, at jeg valgte pladsen bagerst i lokalet ved vinduet var, at der står to træer i gården. To store, smukke og krogede træer kilet ind mellem to bygninger.

Kampen om at nå lyset har bragt trækronerne helt over taget på 5.sal. Nature finds a way, som de siger. Men det gør ondt i hjertet at kigge ud denne morgen. Et team af klatrere og flishuggere har startet processen med at fjerne dem. Gren for gren skæres de ned.

Ja, det er måske bare to træer, men de er for mig et stærkt symbol på den verden, vi lever i. En verden hvor det for første gang i klodens historie er mennesket og ikke naturen, der skaber de mest fundamentale forandringer for vores økosystem. Og der er tale om alarmerende forandringer.

Afmagt er ingen katalysator

Ifølge FN’s chef for biodiversitet, så kan vi blive den første art, der udrydder sig selv, hvis ikke vi stopper den massive udryddelse af andre arter, som finder sted i denne tid. Så i stedet for at bruge milliarder på at identificere, om man kan få tomater til at vokse på Mars, skulle vi så ikke lige fikse vores fødevaresystem på jorden først?

Min mor har altid sagt til mig: Pas godt på din krop, for hvor vil du ellers bo? Menneskehedens krop er jo vores klode, vores hjem, så lad os passe lidt bedre på den. For som min mor spørger: Hvor vil vi ellers bo?

Nogle gange kan jeg føle mig fuldstændig fanget i et angstfyldt spændingsfelt af fortvivlelse og afmagt. Vi har al den her viden, og alligevel er vi himmelråbende langt fra at vende skuden. Det farlige er, at vi i afmagtens tegn hænger vores hat på de små ting,vi gør.

Men let’s be honest, det er jo ikke det økologiske bionedbrydelige sugerør, der gør en forskel, selvom vi føler, at vi bedre kan se os selv i øjnene, når billederne af den stakkels plasticindhyllede skildpadde rammer os på de sociale medier.

Det er fortvivlende, hvad vi er vidne til, men sagen er den, at fortvivlelse og afmagt ikke er en katalysator. Tværtimod. Som den visionære økonom Kate Raworth siger:

”Don’t be an optimist if it makes you relaxed. Don’t be a pessimist if it makes you give up. Be an activist.”

Penge som handlekraft

Det er her vores penge kommer ind i billedet. Vores handlekraft i relation til, hvordan vi bruger og placerer vores penge, er en enestående måde at være en aktivist på. Vi stemmer med pengepungen, hver gang vi bruger kortet, og der er utvivlsomt sket meget i forhold til vores forbrug. Men vi skal også stemme med sparegrisen.

I Merkur har vi i de sidste 36 år arbejdet utrætteligt på at give penge mening ved at sætte dem i arbejde for et bæredygtigt samfund. Vi er slet ikke i tvivl om, at penge er et umådeligt vigtigt redskab til at påvirke samfundet. Penge og power hænger nu en gang sammen. Men i stedet for power, så lad os tale empowerment! 

Så hvad kan du gøre? Invester dine penge, så de også kæmper for en bedre verden. I Merkur er vi stolte af som de første i Danmark at kunne tilbyde reelle impact-investeringer til alle typer detailkunder.

Vi definerer impact-investeringer som investeringer, der har til formål at skabe sociale, miljømæssige og finansielle afkast. Det vil sige, at investerer du dine penge i et af vores impact-produkter, går dine penge direkte til projekter, der er designet til at gøre en forskel.

Et eksempel er Triodos Renewables Fund. Fonden investerer i solcelleanlæg og vindmølleparker i Europa og bidrager derfor direkte til at nedbringe CO2.

Et eksempel udregnet på baggrund af Concitos CO2-beregninger ser sådan ud:

Investerer du 39.000 kr. i Triodos Renewables Energy Fund, svarer den grønne energi, som fonden genererer, til en gennemsnitlig danskers CO2-forbrug.

Eksempler som ovenstående er vigtige, fordi det bliver tydeligere, hvad vores penge gør, når vi ikke bruger dem. Og de kan gøre en hel masse.

Så fortvivl ikke. Bliv aktivist. Invester.

Tal med Merkur om investering

Har du spørgsmål, eller vil du vide mere om, hvordan du kan investere gennem Merkur, så er du velkommen til at kontakte os.


Relateret indhold